Lene Hansson skriver hver uge en klumme på B.T. Plus. Du kan også få en sund kostplan til hele ugen her.

Alle har dagligt brug for fedt i deres kost, og hvis du prøver på at undgå alt fedt, fordi du ønsker at slanke dig, kan din krop komme til at lide under det.

Fedtstoffer deles ind i grupper af sundt og usundt fedt. Man forbinder især det usunde fedt med et forhøjet kolesteroltal og hjertekar sygdomme. Men det er ikke synderne alene, også hvidt sukker og raffinerede kulhydrater, såsom hvidt brød, hvid pasta og hvide ris, er med til at skabe et forhøjet kolesteroltal.

I alt må indtaget af sundt og usundt fedt ikke overstige 30 % af det daglige energiindtag (også kaldet energiprocenten).

Herudover skal vi have dobbelt så meget sundt fedt som usundt fedt. Mange unge får helt op til 90 % usundt fedt og kun 10 % af det sunde fedt. Dette kan på længere sigt have store helbredsmæssige konsekvenser, bl.a. i form af allergier, fordøjelsesproblemer, blodsukkerubalancer og problemer med koncentrationen.

Usundt fedt er ...

Indtaget af mættede fedtsyrer og de såkaldte transfedtsyrer bør begrænses til et minimum (ca. 10 % af energiindtaget).

Mættede fedtsyrer får du gennem animalske produkter og fede mejeriprodukter og transfedtsyrer får du bl.a. gennem junkfood, chips, friturestegt mad, samt færdiglavede småkager, kager m.m.

Transfedtsyrer er opvarmede fedtstoffer, der størkner når de igen bliver kolde. Dette anvendes i fødevareindustrien, i bl.a. færdiglavede retter, kager m.m.

Desværre bliver mange af vores udemærkede madolier også omdannet til transfedtsyrer, når vi gennem madlavningen opvarmer dem til stegegrader over 180. Derfor anbefales det, at du steger din mad i enten smør, kokosolie eller palmeolie, der er de eneste fedtstoffer, der ikke danner transfedtsyrer. Transfedtsyrer i fødemidler er regnes for sundhedsskadelige, da indtagelse af for store mængder kan medføre til ophobning og fedtaflejring i blodkar og membraner, hvilket kan give hjertekarsygdomme.

Sundt fedt er:

Monoumættede fedtstoffer:
• Fisk, fjerkræ, kalv
• Hval, haj og sæl
• Nødder, mandler, jordnøddeolie, avocado og avocadoolie, sesamfrø og sesamfrøolie
• Rapsolie og olivenolie

Flerumættede fedtstoffer:
• Fede fisk
• Hørfrø og hørfrøolie, solsikkeolie, vindruekerneolie, tidselolie, majsolie og kæmpenatlysolie
• Valnødder og græskarkerner

Ugens opskrift:

Valnødde- og tranebærboller

Giver 8 store boller
Valnødde- og tranebærboller.
Valnødde- og tranebærboller.
Vis mere


25 g gær
2 dl lunkent vand
1 tsk ubleget salt
1 spsk agavesirup eller rørsukker
100 g valnødder
1½ dl tranebær (frosne)
150 durummel
100 g knækket rug
250 g groft speltmel
1 spsk palmeolie eller kokosolie

Rør gæren ud i vand, salt og sukker og kom valnødder og tranebær i. Kom melet i og ælt dejen godt sammen med palmeolien. Form dejen til boller, pensl dem med æggeblomme og drys med birkes. Stil bollerne til hævning på en smurt bageplade i ca. ½ time. Dæk dem til. Forvarm ovnen til 200 grader. Bag bollerne i ovnen i ca. 20-30 minutter.

Tip! Disse boller er festlige at se på og rigtig gode til børn og børnefødselsdage. Hvis man smører dem med en blanding af honning, citronsaft og revet ingefær, bliver det en ganske særlig smagsoplevelse af både surt og sødt!