Hjerneskade, malarialignende feberrystelser, lammelser ... der er al mulig grund til at gå til læge, hvis du får det dårligt efter at være blevet bidt af en skovflåt. I værste fald kan de små mider overføre sygdomme, som du kan blive invalid eller endda dø af.

Næsten alle har hørt om borreliose, den sygdom som skyldes borrelia-bakterien, og som kan give alvorlige lammelser. Det seneste par år har hjernebetændelsen TBE også været meget omtalt. Men nu skal der lægges tre andre sygdomme på flåternes samvittighed: anaplasmose, også kaldet flåtfeber, harepest og babesia. Den sidstnævnte skyldes en parasit, der minder meget om malaria.

– Vi kan se, at omkring 2-5 procent af flåterne har babesia, siger Henrik Vedel Nielsen, der er fagchef ved Statens Serum Institut.

Dødbringende babesia

 – Vi ved ikke, hvor ofte de overfører sygdommen til mennesker endnu, kun at det kan ske. Babesia går hos de fleste over af sig selv. Men hos patienter med svækket immunforsvar og manglende milt kan den være dødbringende, hvis den ikke behandles.

Harepest er en anden sygdom, som flåten spreder i Danmark. Det er sket flere steder, siger lektor Per Moestrup Jensen fra det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.

Også harepest kan man i sjældne tilfælde blive meget alvorligt syg af.

– Når vi ser flere sygdomme nu, er det fordi, vi er begyndt at lede efter dem. Det er ikke fordi, at flåterne generelt smitter mere end tidligere, siger Per Moestrup Jensen. 



Flere sygdomme samtidig

I nogle tilfælde smitter flåterne med mere end én sygdom ad gangen. Det kan være en af forklaringerne på, at enkelte patienter er svære at behandle. De kan have andre flåtsygdomme samtidig, som bare ikke er opdaget, vurderer Henrik Vedel Nielsen. Selv om der er masser af flåter i det danske landskab lige nu, hvor de har højsæson, er der ingen grund til at holde sig fra skoven, siger Per Moestrup Jensen.

– Vi er tilsammen 150 mio. timer i skoven om året. Højst 150 danskere bliver rigtig syge af flåtbid, så vi er ude i en risiko, der er så lille, at det nærmest svarer til sandsynligheden for at vinde den store lottogevinst. Men man skal tage sine forholdsregler, og bliver man syg efter at være bidt af en flåt, skal man huske at sige det til lægen.