I sidste uge havde jeg ung pige i terapi. Hun ville gerne være i stand til at gennemføre gymnasiet, men med sit store temperament og svingende motivationsfølelse vidste hun godt, at dette ville blive en udfordring. Hun spurgte: ’Hvordan skal jeg opretholde min motivation, så jeg kan gennemføre gymnasiet – også når der kommer modstand, dårlige karakterer og kedelige lærere?’

Jeg spurgte til gengæld hende om motivation er nødvendig for at kunne gennemføre? Hun kiggede forundret på mig.

Hun havde altid fået at vide, at motivation er vigtigt for at gennemføre, hvad end man nu sætter sig for.

»Hvis jeg ikke er motiveret. Hvad skal så drive mig,« spurgte hun.

Handleplaner

Men hånden på hjertet. Hvornår har du sidst følt dig top-motiveret til at tømme opvaskemaskinen? Stå op af sengen om morgenen i det kulsorte januarvejr? Eller at gøre hovedrent?

Mit bud er, at du sjældent eller aldrig føler dig specielt motiveret til den slags. Men du gør det garanteret alligevel. Motivation har intet med dine aktiviteter at gøre. I stedet handler det om at opdage, at du kan handle uanset, hvordan du i øvrigt har det, eller hvad du føler for. Du kan træne dig selv i at følge en handleplan uanset, hvordan dit tanke- og følelsesliv har det. Uanset om det er dårlige eller gode dage. Det er helt normalt, at vi alle mister motivationen – engang imellem.

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere

Min klient begyndte at øve sig i at gøre ting, hun ikke var motiveret for. Hver dag spurgte hun sig selv: ’Hvad har jeg mindst lyst til?’ Og så gjorde hun netop det. Det kunne f.eks. være at gå med hunden eller at støvsuge. Øvelserne viste hende, at hun uanset sin motivation kunne få ting gjort. Denne evne skal hjælpe hende til at gennemføre gymnasiet eller senere en længerevarende uddannelse.