Brune, venlige øjne, blød pels, logrende haler og friske lufteture i det grønne. Det er skønt at være hundeejer, men det kan mildest talt være vanskeligt at finde hoved og hale i forsikringsselskabernes hundeforsikringer.

Alle hundeejere i Danmark - og dem er der ifølge Danmarks statistik cirka 450.000 af - skal tegne en lovpligtig ansvarsforsikring for deres hund, som dækker, hvis hunden gør skade på personer eller andres ejendom. Men ønsker man også at få dækket udgifter til dyrlægen, skal man tegne en hundesygeforsikring. Det har omkring en tredjedel af Danmarks hundeejere gjort, viser en undersøgelse som YouGov foretog for Agria Dyreforsikring sidste år.

Det er her det bliver uoverskueligt, da priser, dækninger, selvrisiko og andre vilkår varierer meget fra selskab til selskab. Men skærer man ind til benet, er nogle selskaber bedre end andre, viser en test af hundeforsikringer, som Forbrugerrådet Tænk har foretaget (se hele testen her)

Testvinder er Tryg, der med en årlig pris på 1.489 kroner er testens billigste. Samtidig har Tryg den næstbedste dækning og en selvrisiko på niveau med de øvrige forsikringsselskaber i testen.Til sammenligning skal man give 2.396 kroner om året hos Agria Dyreforsikring, hvilket svarer til i alt 10.884 kroner mere end Tryg for et hundeliv på 12 år. Agria Dyreforsikring har imidlertid den bedste dækning i testen og dækker som det eneste selskab receptpligtig medicin udskrevet af dyrlægen.

Spørgsmålet er imidlertid, om det overhovedet kan betale sig at tegne en hundeforsikring?

»Står du og overvejer, om du skal købe en sygeforsikring til hunden, skal du stille dig selv to spørgsmål: Har jeg råd til at betale en høj dyrlægeregning på 20.000-25.000 kroner? Og er jeg parat til at aflive min hund, hvis jeg ikke har pengene til dyrlægeregningen,« siger projektleder hos Forbrugerrådet Tænk Lars Baadsgaard med henvisning til, at det koster i alt cirka 28.000 kroner at forsikre en labradorretriever i dens forventede levetid på 12 år.

Hundeejer Mette Finderup er glad for, at hun og kæresten tegnede en hundesygeforsikring for deres i dag to år gamle miniaturebullterier Shiva. Som hvalp fik Shiva lungeorm, og indlæggelsen løb og i omkring 20.000 kroner. En brækket tå har lagt yderligere 5.000 kroner oven i den samlede dyrlægeregning, som deres forsikringsselskab har dækket; fratrukket selvrisikoen.

Som hundeejer skal man ifølge Lars Baadsgaard være særligt opmærksom på, hvordan netop selvrisikoen er skruet sammen, før man vælger selskab. Der er nemlig meget stor forskel på, hvor stor en andel af dyrlægeregningen, du selv skal betale som en del af selvrisikoen.

For eksempel har If en selvrisiko på 25 procent. Det betyder, at du med en dyrlægeregning på 15.000 kroner, selv skal betale 3.750 kroner, mens du hos GF Forsikring, som har fast selvrisiko, selv skal betale 1.323 kroner. Er der tale om en mindre dyrlægeregning på 3.000 kroner, skal du kun betale 750 kroner hos If, mens du hos GF Forsikring igen skal af med 1.323 kroner.

Konklusionen er klar: Ved større skader kan det bedst betale sig at have en hundesygeforsikring med en fast selvrisiko, mens det ved mindre skader bedst kan betale sig at have en forsikring med variabel selvrisiko.