Vejrudsigten lover op mod 22 grader og sol i store dele af Danmark i dag/fredag. UV-indekset rammer 6, og der skal rigelige mængder solcreme på kroppen, hvis man skal opholde sig i længere tid under den stikkende junisol eller er på vej sydover mod endnu varmere himmelstrøg.

Men det er bestemt ikke ligegyldigt, hvilken solcreme du smører dig selv eller ungerne ind i, hvis du ønsker at reducere eksponeringen for stoffer, der er mistænkt for forårsage blandt andet misdannede kønsorganer og lav sædkvaliet hos drenge.

Mere end hver fjerde solcreme, som kan købes i Danmark, indeholder nemlig stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Dertil kommer, at de også indeholder allergifremkaldende stoffer. Det viser en undersøgelse af 47 solcremer, som Forbrugerrådet Tænk Kemi har foretaget. Heraf indeholder 13 solcremer stoffer, som er opført på EU-kommissionens liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Forbrugerrådet Tænk Kemi fandt blandt andet de kemiske solfiltre ethylhexyl methoxycinnamate og benzophenone-3, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Det samme gælder konserveringsmidlerne methyl- og ethylparaben og antioxidanten BHT.

»Solcreme med problematiske stoffer er en meget direkte udsættelse, fordi den smøres på huden i store mængder. Til mig selv og mine børn vælger jeg en svanemærket solcreme med blå krans (anbefalet af Astma-Allergi Danmark, red.). Jeg går bevidst efter solcremer uden mistænkt hormonforstyrrende stoffer, allergifremkaldende stoffer og parfume. Det er en god ide at vælge en solcreme uden disse stoffer, fordi man skal bruge store mængder direkte på kroppen, og det sidder der længe,« siger projektchef i Forbrugerrådet Tænk Kemi Stine Müller og tilføjer:

»Forskerne er bekymrede, fordi de ser negative effekter i mennesker, og den risiko ønsker jeg ikke at udsætte mine børn og mig selv for. Nogle af stofferne optages gennem huden og bliver fundet i menneskers blod og urin.«

Hun understreger, at det generelt ikke er indholdet i den enkelte solcreme, der er problematisk i sig selv. Men derimod bidraget til den samlede udsættelse for problematiske kemikalier.

Også Anna-Maria Andersson, leder af Center for Hormonforstyrrende stoffer på Rigshospitalet har taget konsekvensen af sin viden og fravælger i dag solcremer, der indeholder stoffer, der er under mistanke for at være hormonforstyrrende.

Selv om hovedparten af de 47 solcremer indeholder problematisk kemi eller parfume, som kan give allergi, er det forholdsvis let at foretage et sundt valg. 14 af solcremerne indeholder nemlig ingen af disse stoffer, og flere af dem som for eksempel Derma Sollotion SPF 30 og Levevis Sun Protection Lotion SPF 30 ligger prismæssigt også i den billigere ende.

Blandt solcremerne, der indeholder mistænkt hormonforstyrrende stoffer, er det danske luksusmærke Tromborg, som indeholder stoffet Benzophenone-3. Forskningsdirektør og biokemiker i Tromborg Tim Schyberg mener, at Forbrugerrådet Tænk Kemi er usaglig. Han henviser til, at ikke blot EU, men også de amerikanske sundhedsmyndigheder har godkendt brugen af stoffet. I USA efter skrappe kliniske test.

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere

»Forbrugerne kan trygt bruge vores solcreme. Jeg ville være mere bekymret for at bruge en solcreme, der ikke er så gennemtestet som vores,« siger han.

Også direktør for kosmetikbranchen i Danmark, SPT,  Helle Fabian, mener, at det er en overreaktion at fravælge produkter med stoffer, der er opført på EUs liste over mistænkt hormonforstyrrende stoffer.

»Alle produkter på det danske marked overholder grænseværdierne for de her omtalte indholdsstoffer. De er vurderet og godkendt af EUs videnskabelige komite for forbrugersikkerhed i bestemte koncentration og til givne formål. Så man kan som forbruger være fuldstændig tryg ved at bruge produkterne på det danske marked. Man skal snarere være bekymret for, at danskerne ifølge en ny undersøgelse fra Miljøstyrelsen bruger alt for lidt solcreme og derfor ikke opnår den beskyttelsesfaktor, der står på produkter, når de opholder sig i solen,« siger hun.

Pas på: Holder solfaktoren?

Du kan ikke altid stole på, at den beskyttelsesfaktor, der står på fronten af din solcreme, også holder i virkeligheden. Tre ud af 19 solcremer, som Forbrugerrådet Tænk har fået testet efter internationalt fastsatte stardarder på et akkrediteret laboratorium, viser i hvert fald, at de har en lavere faktor end den anførte på produktet. Solcremen Clinique Mineral Sunscreen Lotion SPF 30 blev således mål til at have en faktor på blot 13, Clarins Sun Care Cream SPF 30 blev målt til at have en faktor på under 20 og også Piz Buin Moisturising Sun Lotion SPF 30 blev målt til en lavere beskyttelsesfaktor.

»Solcremer, der lover en faktor 30, skal selvfølgelig holde en faktor 30. Man bruger jo faktoren som en vejledning i forhold til, hvor meget beskyttelse man får,« siger projektchef i Forbrugerrådet Tænk Kemi Stine Müller.

Miljøstyrelsen har for nylig advaret danskerne imod, at de smører alt for lidt solcreme på til at opnå den faktor, der står på solcremen. En voksen skal bruge omkring 40 ml - altså knap et halvt decilitermål - til at smøre kroppen tilstrækkeligt ind. et varn skla bruge cirka 20 ml. Bader eller sveder meget skal indsmøringen gentages.

»Hvis man i forvejen smører for lidt på, og produktet så ovenikøbet ikke holder den faktor, der står på produktet, er man endnu mere udsat,« siger Stine Müller.

Samme melding lyder Peter Dalum, projektchef i TrygFonden og for Kræftens Bekæmpelses Solkampagne:

»Vi ved, at danskerne i forvejen bruger for lidt solcreme til at opnå faktoren på solcremen. Hvis den oplyste faktor på 30 så kun er 13, kan man samlet set ende med kun at være beskyttet med en faktor på omkring 2, og så bliver man altså skoldet, hvis man bevæger sig ud i solen i den tro, at man er godt beskyttet.”

Clinique afviser i en skriftlig udtalelse til BT, at deres solcreme ikke skulle have den angivne faktor 30.

»Vi overholder alle lovgivninger og regler både nationalt og internationalt på alle markeder, hvor vores produkter sælges. I EU har Clinique gennemført tests som fuldt ud imødekommer alle krav om dokumentation for vores SPF 30-claim.«

Også Piz Buin og Clarins afviser, at deres solcremer skulle have en lavere solfaktor end den angivne på 30, da de er testet efter gældende standarder.