Priserne på dagligvarer er højere her end i andre lande. Klik på billedet ovenfor og se priseksemplerne i stor størrelse.

Dagligvarer som mælk, tomater, cornflakes og sodavand er betydeligt dyrere i Danmark end i lande, vi normalt sammenligner os med.

Det har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen påvist et hav af gange i sine årlige analyser, og det er vel at mærke selv, når den høje danske moms trækkes fra, og der også er korrigeret for forskelle i lønninger med videre.

Men nu har interesseorganisationen Landbrug og Fødevarer fundet nogle konkrete eksempler på varer, hvor de danske priser er både to og tre gange højere end i andre EU-lande.

LÆS OGSÅ: Se listen over de billige luksusvarer

Der er i alle tilfælde taget udgangspunkt i varer, der er købt i almindelige supermarkeder og ikke i discountbutikker. Det er også forsøgt at sammenligne så ens produkter som overhovedet muligt. Så det er ikke sådan, at der er valgt særligt fine eller dyre mærkevarer fra Danmark og billige, knap så fine produkter fra andre lande.

dagligvarer22

Et eksempel er en flaske Heinz-tomatketchup, som Landbrug og Fødevarer mener koster 45 kr. i Danmark, hvilket er markant mere end i de fleste andre lande. En liter Coca-Cola skulle på tilsvarende vis koste 15 kr. herhjemme, mens prisen er under den halve i eksempelvis Tyskland og Frankrig.

Dyre dagligvarer gør os fattige

Danskere, som i sommerens løb har besøgt eksempelvis Frankrig, vil også vide, at ost, brød, kød og masser af andre dagligvarer er markant billigere dér end herhjemme, ligesom udbuddet ofte er større og mere varieret.

- De dyrere varer i Danmark betyder, at vores velstand overvurderes. Korrigeres der for købekraft, er Danmark slet ikke så rigt, som det ofte fremstilles, siger cheføkonom i Landbrug og Fødevarer, Leif Nielsen.

LÆS OGSÅ: Se listen over de billige luksusvarer

Det bekræfter officielle tal fra Den Internationale Valutafond (IMF). Heraf fremgår det, at Danmark umiddelbart har et bruttonationalprodukt (BNP) per indbygger, der er verdens fjerdestørste blandt større lande. Kun Luxembourg, Norge og Schweiz skal være rigere. Men korrigeres der for, at danskerne får mindre for deres løn, fordi priserne er højere, ryger vi helt ned på en 14. plads på listen over rige lande. Selv Sverige er så en del rigere end Danmark, fremgår det.

Løn smitter af på pris

Den disponible bruttonationalindkomst, hvor overførsler til udlandet også er trukket fra BNP, er på tæt ved 56.000 dollar per indbygger, men korrigeres der for købekraft, falder den markant til bare 39.000 dollar per indbygger.

- De høje priser i Danmark skyldes flere forhold. For det første er afgifter og moms høje i Danmark. Men selv når der tages højde for forskelle i moms, afgifter og velstand, er prisen på tjenesteydelser 14 pct. højere end gennemsnittet blandt rige EU-lande, mens priserne på varer er fem procent højere, siger Leif Nielsen.

Han peger også på, at lønnen herhjemme er relativt høj, hvilket har en afsmittende effekt på priserne.

Men dertil kommer, at konkurrencen er svag, blandt andet fordi det ikke er muligt at bygge store dagligvarebutikker, der for alvor kan sætte priserne under pres.