Mange danskere får ikke rettet forsikringerne i deres pensions­ordning til, når der sker store ændringer i livet. Det kan få store økonomiske konsekvenser. Din pensionsordning er ikke kun en opsparing til alderdommen – den indeholder også en række vigtige forsikringer, der sikrer dig og din familie, hvis du f.eks. bliver ramt af invaliderende sygdom, mister arbejdsevnen eller i værste fald dør.

Men mange danskere glemmer at rette forsikringerne til, når der sker store ændringer i privatøkonomien, viser en ny undersøgelse, som PensionDanmark står bag. Konsekvenserne kan gå i to retninger, forklarer Anders Valdemar Juhl, der er uafhængig økonomisk rådgiver ... LOG IND PÅ BT PLUS og find ud af om du er i farezonen for at blive ramt af pensionsbomben. Du bør være opmærksom på alt fra boligkøb, børn, ægteskab, sygdom og død. Læs hele artiklen og guiden her ...


Mange danskere får ikke rettet forsikringerne i pensions­ordningen til. Det kan få store økonomiske konsekvenser.

Din pensionsordning er ikke kun en opsparing til alderdommen – den indeholder også en række vigtige forsikringer, der sikrer dig og din familie, hvis du f.eks. bliver ramt af invaliderende sygdom, mister arbejdsevnen eller i værste fald dør.

Men mange danskere glemmer at rette forsikringerne til, når der sker store ændringer i privatøkonomien, viser en ny undersøgelse, som PensionDanmark står bag.

Af 335.000 medlemmer hos pensionsselskabet har omkring 2.600 justeret på deres forsikringer i løbet af 2016. Det skal ses i forhold til, at omkring 27.500 – dvs. ca. ti gange så mange – i løbet af sidste år har oplevet store ændringer i deres livssituation, f.eks. fødsler, vielser, skilsmisser og boligskift, vurderer PensionDanmark på baggrund af data fra Danmarks Statistik.

Anders Valdemar Juhl, der er uafhængig økonomisk rådgiver, bekræfter undersøgelsens resultater. Han forklarer, at han ser mange eksempler på danskere, der ikke har styr på de forsikringer, der er tilknyttet pensionsordningen.

»Utrolig mange danskere har en pensionsordning i blinde. De har fået etableret noget, da de blev ansat, og så har det egentlig bare fået lov til at leve sit eget liv. En stor gruppe mennesker får derfor ikke justeret deres forsikringsdækning efter deres aktuelle behov,« siger Anders Valdemar Juhl, der er økonomisk rådgiver hos Uvildigraad.dk.

Konsekvenserne kan gå i to retninger, forklarer han:

Den ene gruppe – som ifølge Anders Valdemar Juhl er den største – er de underforsikrede, som ikke har fået skruet op for forsikringsdækningen på trods af, at deres økonomiske situation har ændret sig.

»Det kan f.eks. være et ægtepar, der har stiftet en langt større gæld. Hvis man kører videre med en basisdækning på livsforsikringen, så kan ægtefællen i værste fald blive tvunget fra hus og hjem, hvis man skulle dø.«

Den anden gruppe er de overforsikrede, der ikke længere har brug for den dækning, som de ofte betaler i dyre domme for.

»Der kan være rigtig mange penge at hente ved at få forsikringerne ajourført, så man ikke betaler for noget, man ikke har brug for længere. Det kan være så grelt, at man har indsat en ekskæreste som begunstiget på en livsforsikring, selv om man er flyttet fra hinanden. Men der er også mange, der er overdækkede, fordi de har den samme forsikring både i banken og gennem arbejdet.«

Tjek ved store livsændringer

Torben Möger Pedersen, der er administrerende direktør i PensionDanmark, opfordrer kunderne til at kigge forsikringerne igennem, når der sker større ændringer i ens livssituation.

»I en travl hverdag er det måske ikke lige dét, man er mest opmærksom på. Men det er en god idé at bruge de større begivenheder i ens liv som en anledning til at give sine forsikringer et tjek,« siger Torben Möger Pedersen.

Han forklarer, at der både er kunder, der kan spare flere penge op – og kunder, der ikke er tilstrækkeligt dækket.

»Det afhænger af ens familiesituation. Hvis en ung familie med små børn køber et nyt hus, kan det måske være fornuftigt at vælge en lidt højere forsikringssum ved dødsfald. Omvendt – hvis man er blevet single eller ikke længere har hjemmeboende børn – så kan man med fordel vælge at sætte den forsikring ned og få flere penge ind på opsparingen i stedet,« siger Torben Möger Pedersen.

Du kan tjekke din forsikringsdækning ved at gå ind på Pensionsinfo.dk.

Guide til pension og forsikring

Hvornår skal jeg tjekke mine forsikringer?

  • Hvis du bliver gift eller skilt.
  • Hvis du køber bolig.
  • Hvis du flytter sammen med din partner.
  • Hvis du får børn.
  • Hvis din – eller din partners – indkomst ændrer sig.
  • Hvis du bliver arbejdsløs.
  • Hvis du begynder at arbejde på nedsat tid.
  • Hvis din partner dør.

Gode råd:

  1. Sørg for at gå dine forsikringer igennem, så du er sikker på, at du og din familie er tilstrækkeligt dækket i tilfælde af dødsfald eller sygdom.
  2. Når du køber bolig, er det en god idé at kigge på dine forsikringer for at sikre dig, at du og din familie kan blive boende i boligen i tilfælde af, at du dør eller bliver uarbejdsdygtig.
  3. En god tommelfingerregel er, at din partner skal have mulighed for at kunne betale din del af den fælles gæld, hvis du dør.
  4. Samtidig bør du undersøge, hvem der er begunstiget af forsikringen ved død, således at det er den/de korrekte personer, som modtager udbetalingen, hvis du dør.
  5. Forskellige pensionsselskaber kan have varierende grænser for, hvor invalid du skal være, for at du er dækket ved tabt erhvervsevne. Undersøg dette hos dit nuværende pensionsselskab.
  6. Pas på, at du ikke er overforsikret. Tænk f.eks. på, om du har brug for en høj udbetaling ved død – det er typisk folk med mindreårige børn og/eller en samlever, der vælger dette. Hver eneste dækning koster ekstra, og hvis du ikke har brug for den, så brug i stedet penge på at spare op.

Hvad får jeg udbetalt – og i hvilke situationer?

  • Hvis du bliver kritisk syg:
    Hvis du bliver kritisk syg, udbetales som udgangspunkt et skattefrit engangsbeløb på 100.000 kr. Beløbet kan justeres op og ned.
  • Hvis du taber erhvervsevnen:
    De fleste får et skattefrit engangsbeløb på 100.000 kr. og en månedlig udbetaling på 4.500 kr. (beløbene kan justeres op og ned), som er et supplement til den offentlige førtidspension. Udbetalingerne fortsætter indtil tre år før, du når folkepensionsalderen, eller til du ikke længere får offentlig førtidspension.
  • Hvis du dør: 
    Hvis du dør, inden du får udbetalt din pension, får dine efterladte de penge, du har sparet op. Hvis din opsparing ikke er så stor, har du en forsikring, der fylder op, så dine efterladte får et mindstebeløb på typisk 500.000 kr. Beløbet kan justeres fra 250.000 kr. til 1.000.000 kr.

Guiden tager udgangspunkt i medlemmer hos PensionDanmark. Beløbsgrænser kan variere fra selskab til selskab. Kilde: PensionDanmark

Søren sikrer sin familie

Søren Vestergaard er blandt de mange danskere, der i en årrække har ladet forsikringerne passe sig selv – også selv om hans økonomiske situation har ændret sig i mellemtiden: Han er blevet gift, har købt hus, og der er kommet børn til verden.

På opfordring fra pensionsselskabet tog han sig dog for nylig tid til at kigge det igennem, og det viste sig, at der var god grund til at skrue op for både dødsfaldsdækning og sikring over for tabt erhvervsevne.

»Nu har jeg to drenge og et parcelhus, så det er godt at have lidt ekstra forsikring,« siger den 41-årige elektriker til BT.

Han fortæller, at det først og fremmest handler om at sikre familien økonomisk, hvis der skulle ske ham noget.

»Det er jo en god tryghed at have i baghovedet. Og man ved jo aldrig, hvad der kan ske.«

Svært at overskue

Søren Vestergaard mener dog, at forsikrings-området generelt er svært at overskue.

»Jeg synes ikke, at det er særligt nemt at sammenligne selskaberne, og der er meget, der står med småt. Det kræver tid og ro, og når jeg endelig kommer hjem fra arbejde, så sætter jeg mig ikke ned og læser policer.«

Derfor er han også i tvivl om, hvorvidt han har den samme dækning hos flere selskaber:

»Jeg mener, at jeg har tre pensionsselskaber, der har hver sin sundheds- og livsforsikring– og jeg har ikke 100 procent overblik over det. Så jeg tror, at jeg måske er overforsikret,« siger Søren Vestergaard.

Søren Vestergaard er 41 og arbejder som elektriker. Han er forsikret i tre pensionsselskaber og tror, at der er nogle af forsikringerne, der overlapper.
Søren Vestergaard er 41 og arbejder som elektriker. Han er forsikret i tre pensionsselskaber og tror, at der er nogle af forsikringerne, der overlapper. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere