Jim Pedersen, tidligere direktør i det skandaleombruste olieselskab OW Bunker, er død. Det bekræfter hans advokat, John Korsø Jensen over for BT.

Jim Pedersen døde ifølge John Korsø Jensen mandag morgen efter længere tids sygdom. Han boede i Nordjylland og blev 57 år. Han efterlader sig  to børn og en samlever.

»Det er ikke en nyhed, at han har været alvorligt syg gennem længere tid,« siger John Korsø Jensen og afviser enhver spekulation om, at OW Bunkers tumultariske konkurs og de efterfølgende sagsanlæg i milliardklassen mod blandt andre Jin Pedersen skulle have presset Jim Pedersen ud over kanten.

Jim Pedersen var topchef i OW Bunker, som til alles overraskelse gik ned med et brag i november 2014, efter Jim Pedersen samme år havde stået i spidsen for en storstilet børsnotering af oliefirmaet.

Oliefirmaet gik ned på grund af enorme tab på spekulative olieforretninger samt risikable kreditter. Konkursen har medført et juridisk opgør, hvor Jim Pedersen og den øvrige tidligere ledelse i OW Bunker, OW Bunkers tidligere ejer, kapitalfonden Altor, samt Deloitte, er blevet stævnet af en række investorer, som har tabt store summer på børsnoteringen. Også konkursboet har lagt sag an.

I alt er der fremsat krav på 1485 millioner kroner. Heraf forsøger omkring 4.000 småaktionærer i OW Bunker i øjeblikket at få anerkendt er gruppesøgsmål på i alt 316 millioner kroner, og konkursboet har rejst et krav på 400 millioner kroner.

Bagmandspolitiet efterforsker endvidere, om der blev begået noget strafbart i forbindelse med OW Bunkers kollaps.

John Korsø Jensen siger, at Jim Pedersens død ‘selvfølgelig’ vil få indflydelse på det juridiske efterspil.

»Men det er for tidligt at blive konkret, men sagerne falder ikke væk,« siger han.

Specialkurator i OW Bunkers konkursbo, Søren Halling-Overgaard, har her til aften 'ingen kommentarer' til, hvad Jim Pedersens død eventuelt måtte komme til at betyde for konkursboets krav på 400 millioner kroner.

BT forsøger at få en kommentar fra Moerten Schwartz Nielsen, advokat og partner i advokatfirmaet 'Lund Elmer Sandager, der står i i spidsen for småaktionærernes forsøg på at rejse et gruppesøgsmål.

Jim Pedersen indkasserede i forbindelse med børsnoteringen af OW Bunker en gevinst på 31 millioner kroner. Kontant.

 

Kreditorerne kan ifølge advokat og juraprofessor Anders Ørgaard, Aalborg Universitet, gøre krav på boet efter Jim Pedersen, og hans arvinger risikerer dermed at skulle overlade hele formuen til kreditorerne, hvis kreditorerne ender med at vinde retssagerne.

Også i det tilfælde, at Jim Pedersen skulle have overdrage sin formue til sine arvinger eller andre før sin død, vil kreditorerne kunne gøre krav på formuen, da de vil kunne kræve, at pengene føres tilbage til Jim Pedersens bo.

Hvis Jim Pedersen har overdraget sin private formue inden for to år før konkursen er det forholdsvis let for kreditorerne at få medhold ved domstolene i deres krav om, at pengene skal føres tilbage til boet igennem en såkaldt omstødelsessag. Er der gået mere end to år efter konkursen, skal kreditorerne overbevise domstolene om, at Jim Pedersens har handlet 'utilbørligt'.

Anders Ørgaard gør opmærksom på, at han selv er småaktionær i OW Bunker, men understreger, at han udtaler sig om de generelle bestemmelser i lovgivningen.