Otte danske pengeinstitutter har forhøjet risiko for at gå konkurs eller på anden måde lade sig afvikle. Det viser den nye udgave af den toneangivende Niro-rapport, der giver en risikovurdering af 70 pengeinstitutter.

Som bankkunde og aktionær skal du konstant holde øje med din bank og dens økonomiske risiko. Berlingske Business giver dig i dag Danmarks bedste redskab til formålet. Det er den toneangivende og letforståelige liste over de enkelte pengeinstitutters risiko fra Niro Invest, som har analyseret de danske pengeinstitutter i rapporten »Den Danske Pengeinstitutsektor i 2014«.

Overraskende nok viser rapporten, at der stadig er otte danske pengeinstitutter, som har det svært. Det gælder Danske Andelskassers Bank, Vestjysk Bank, Skjern Bank, Salling Bank, Den Jyske Sparekasse, Østjydsk Bank, færøske Suduroyar Sparikassi og helt i bunden Andelskassen J.A.K. Slagelse.

De otte pengeinstitutter har alle et såkaldt risikoindeks på over 500 i analysen, hvor 700 er det absolut værst mulige at opnå. I tidligere års analyser fra Niro Invest har nu krakkede pengeinstitutter som Spar Lolland, Fjordbank Mors og Max Bank alle haft et risikoindeks over 500, og dermed giver årets analyse et billede af, hvilke pengeinstitutter man som kunde og aktionær bør holde ekstra øje med.

»Det ville være forkert at sige, at fordi man ligger med et risikoindeks på over 500, står man med det ene ben i graven. Men man kan sige, at der er en øget risiko forbundet med de her institutter kontra de andre institutter,« siger Nicholas Rohde, indehaver af Niro Invest.

Han opfordrer bankkunder med indestående i de risikofyldte banker til at holde sig under det beløb, som Indskydergarantifonden dækker ved en konkurs.

»Jeg synes, at man skal være opmærksom på dem, og som privatkunde skal man være opmærksom på, at man ikke kommer over et nettoindlån på 750.000 kroner. Den risiko er der ingen grund til at tage,« siger Nicholas Rohde.

Østjydsk Bank har ligget i bunden af analysen de seneste seks år, men bank-direktør Max Hovedskov tror fortsat på, at banken kan overleve.

»Det overrasker mig ikke, at vi ligger i bunden. Men vi vil fortsætte med at drive banken og den her oprydning, som vi har gang i, fordi banken har været lige vækstvillig nok op til finanskrisen,« siger Max Hovedskov.

Berlingske Business har talt med flere af de banker, som ligger dårligst i rapporten. Men det er dog ikke lykkedes at fange direktøren for Andelskassen J.A.K. Slagelse, som ligger nederst.