Langt flere kvinder end mænd vælger udelukkende at spare op på deres bankkonto. Samtidig sidder mændene tungt på Danmarks aktie- og obligationsbeholdning. Konsekvensen er manglende økonomisk ligestilling, lyder det fra eksperter.

Langt flere kvinder end mænd er tilbøjelige til kun at sætte deres opsparing på bankkontoen.

Omvendt sætter flere mænd deres penge i anden opsparing som aktier, obligationer eller private pensionsopsparinger.

Det viser Nordeas undersøgelse »Sådan sparer danskerne op i 2016«, hvor 1.006 danskere mellem 18 og 65 år er blevet spurgt til deres opsparing.

»Det klare billede er, at kvinderne har en mere enstrenget opsparing end mændene. Sidste års stormvejr på aktiemarkederne har været afskrækkende for mange kvinder, og næsten halvdelen har bare deres opsparing stående på en bankkonto,« siger forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmann Erichsen, som står bag undersøgelsen.

Tallene viser, at 42 pct. af de adspurgte kvinder kun har en opsparing i banken, mens blot 28 pct. af mændene udelukkende foretrækker banken, når de sparer op. Kvindernes valg om at sætte opsparingen i ­banken har vidtrækkende konsekvenser. På en bankkonto forrentes pengene i øjeblikket minimalt eller slet ikke.

»Det betyder, at mænds formuer udvikler sig mere eksplosivt end kvinders. På grund af den rekordlave inflation ser vi samtidig, at kvinderne ikke er i stand til at bevare deres købekraft, fordi der faktisk bliver spist en smule af kvindernes formue,« siger Per ­Hansen, investeringsøkonom i Nordnet.

Interessen mangler

I løbet af de seneste ti år har investerings­foreninger haft et gennemsnitligt årligt afkast på 7,3 pct. Til sammenligning har det gennemsnitlige årlige afkast på opsparingen i banken blot været 1,9 procent, viser tal fra Finanstilsynet og Nationalbanken. Og mændene har sat sig eftertrykkeligt på Danmarks aktiebeholdning. I juni ejede mænd 68 pct. af aktiebeholdningen, mens kvinder ejede 32 pct., viser tal fra Værdipapircentralen. Når det kommer til obligationer, ser det lidt bedre ud for kvinderne, som ejer 41 pct. af beholdningen mod mænds 59 pct.

På sigt er det problematisk, at kvinders formuer bliver udhulet, da de samtidig lever længere end mænd, påpeger Helle Snedker, kundechef i Formuepleje.

»Groft sagt ender vi med at sidde som nogle fattige, gamle kællinger. Og det er ikke engang mændenes skyld. Det er helt vores egen,« siger Helle Snedker, der også er ­medlem af netværket Kvindeøkonomien, som arbejder for at få kvinder til at interessere sig for økonomi.

Ann Lehmann Erichsen mener grund­læggende, at kvinder ikke interesserer sig nok for investering.

»For mange kvinder er det lidt som en ­lukket bog. Derfor er det svært at gennemskue, hvad fordele og ulemper er ved investering. Grundlæggende savner mange kvinder en forståelse for, hvad inflation eksempelvis er. Man har svært ved at forstå, at ens penge kan blive udhulet, så de bliver meget mindre værd,« siger hun.

Og det er en dyrtkøbt »dovenskab« fra kvindernes side, som forklarer X-kromosomets mangel på økonomisk interesse, mener Helle Snedker.

»Tilsyneladende kræver det utroligt meget af kvinderne at sætte sig ind i privatøkonomien. Det er ærgerligt, for kvinderne, som sætter sig ind i det, bliver rigtigt dygtige til det. Min oplevelse er, at kvinder tør stille de dumme spørgsmål, når de kommer til ­rådgivning hos os, hvor mændene er mere optagede af deres stolthed. Derfor får ­kvinder ofte bedre løsninger i sidste ende, når de rent faktisk engagerer sig,« siger hun.

Veluddannede kvinder vil udligne forskel

Alle de eksperter, som Berlingske Business har talt med, er enige om, at fremtiden ser lys ud, når det kommer til kvinder og privatøkonomi. Kvindernes indtog på universiteterne betyder først og fremmest udsigt til en højere løn. Samtidig vælger flere og flere danskere at leve singlelivet, hvilket betyder, at kvinder i højere grad bliver nødsaget til at tage førertrøjen, når det handler om privatøkonomi.

Men eksperterne siger enstemmigt, at det kommer til at gå langsomt.

Hos investeringsplatformen Nordnet er 20 pct. af kunderne kvinder, mens 80 pct. er mænd. Men Per Hansen oplever, at udviklingen er i gang med at udligne sig. Stille og roligt.

»Vi oplever en tendens til, at kvinderne er mere oppe på tæerne. Faktisk får vi relativt flere kvinder til, som investerer end mænd. Tallene ændrer sig langsomt, men det går den rigtige vej mod en større ligestilling på investeringsområdet,« siger Per Hansen og tilføjer:

»Mit bedste bud vil være, at hvis vi kigger ti eller 20 år frem, kommer der en generation af kvinder, som er vanvittigt godt uddannet. Derfor vil en del af den forskel, der er, udjævne sig helt automatisk.«