Rejser til sydens sol om vinteren, udflugter med børnebørnene og plads i budgettet til at invitere venner og familie på middage med rødt kød og god vin. Drømmer du om et liv på første klasse som pensionist, så skal du måske overveje at udskyde din pensionsalder med et par år eller flere.

En helt almindelig lønmodtager med en årsindtægt på 350.000 kroner før skat vil nemlig kunne forsøde sin tredje alder med ekstra 63.000 kroner før skat om året resten af livet, hvis hun venter med at gå på pension som 69-årig i stedet for som 65-årig. Udskydes pensionen med to år er gevinsten 29.000 før skat kroner om året.

Har man en årsindtægt på 450.000 kroner før skat, stiger den livsvarige pensionsudbetaling før skat med 68.000 kroner eller 31.000 kroner før skat om året, hvis man udskyder pensionsionen med henholdsvis fire år og to år.

Det viser beregninger, som Nordea Liv & Pension har foretaget for BT i kølvandet på regeringens aftale med Dansk Folkeparti den 20. juni i år om nye pensionsregler. Den giver blandt andet mulighed for indsætte op til 50.000 kroner efter skat om året på en aldersopsparing de sidste fem år før den officielle pensionsalder samt i de år, man eventuelt udskyder pensionen med. Fordelen ved den manøvre er, at aldersopsparingen modsat en almindelig ratepension ikke modregnes i folkepensionens tillæg. I Nordea Pension & Livs beregninger er der taget udgangspunkt i, at personerne indbetaler henholdvis 35.000 kroner og 45.000 kroner på en aldersopsparing før skat om året

Som reglerne er i dag, kan man kun få udbetalt sin opsatte pension som et livsvarigt tillæg. Med regeringens aftale med Dansk Folkeparti får danskerne nu mulighed for at få udbetalt den opsatte pension på to nye måder: 1) Som et 10-årigt tillæg. 2) Som en engangsudbetaling i kombination med et 10-årigt pensionstillæg baseret på folkepensionens pensionstillæg.

»Det er umiddelbart lidt mere uoverskueligt med de nye regler, men det giver en økonomisk fordel, og det bliver muligt at booste pensionen ganske betragteligt i en årrække,« siger cheføkonom i Nordea Liv & Pension Jens Christian Nielsen.

Det skyldes først og fremmest, at man indbetaler til sin pension i flere år, samtidig forrentes opsparingen i flere år, og sidst men ikke mindst, skal pensionen udbetales over færre år, påpeger han. For en person med en årsindkomst på 350.000 kroner vokser den livsvarige udbetaling fra den private pensionsopsparing eksempelvis fra 75.000 til 93.000 kroner om året før skat, hvis man udskyder pensionen med fire år, mens den livsvarige udbetaling fra aldersopsparingen vokser fra 10.000 til 21.000 kroner om året.

Vælger den samme person at få udbetalt sin opsatte pension over 10 år, vil den årligt løbe op i hele hele 342.000 kroner efter skat, hvis pensionsalderen udskydes med fire år. Som hovedregel kan man imidlertid opretholde sin levestandard, hvis man som pensionist har en indtægt på 75-80 procent af sin slutløn, da en række udgifter falder bort, ligesom blandt andet offentlig transport bliver billigere, påpeger Jens Christian Nielsen:

»For det første betaler man ikke otte procent i arbejdsmarkedsbidrag som pensionist. For det andet er det slut med at betale til A-kasse og fagforening, eller også betaler man et meget lille pensionistkontingent til fagforeningen. Transportudgifter til og fra arbejde sparer man også. Så man behøver ikke udskyde sin pension med fire år for at komme op på 80 procent af sin slutindkomst. Der er man allerede efter cirka to år, og så ser pensionisttilværelsen altså rigtig fornuftig ud.«

Ældre Sagen har fået en del henvendelser, siden regeringens præsenterede  pensionsaftalen.

»De går især på det såkaldte samspilsproblem, der betyder, at man bliver modregnet i folkepensionens tillæg, hvis man selv sparer mere op. Før vi kender detaljerne i lovningen, anbefaler vi, at folk væbner sig med tålmodighed. Pensionsaftalen er jo kun første skridt. Til efteråret planlægger regeringen at tage næste skridt i forbindelse med anden fase af jobreformen,« siger socialrådgiver i Ældre Sagens rådgivning Elisabeth Poulsen med henvisning til, at regeringen vil bruge 2,4 milliarder kroner på at lette skatten på pensionsindbetalinger.

»Før vi ved, hvordan det ender, er det klogt lige at klappe hesten.«