Riiing. Riiing. Telefonen ringer igen midt i aftensmaden: 'Hej, må jeg lige låne to minutter af din tid. Vi har et supergodt tilbud til dig lige nu.'

Ulovlige Det er meget muligt, at der er tale om et godt tilbud. Men det er lige så sikkert, at det er hamrende ulovligt at ringe folk for op at sælge dem alt mellem himmel og jord, og fænomenet er hverdagskost. Alene inden for de seneste 12 måneder er flere end fire ud af 10 danskere - helt præcis 42 procent - blevet ringet op af ulovlige telefonsælgere, viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for BT.

Alt telefonsalg til privatpersoner er som udgangspunkt ulovligt i Danmark. Der er dog nogle få undtagelser: Det gælder telefonsalg af aviser, ugeblade og tidsskrifter, forsikringer, redningstjenester, analyseinstitutter og velgørende foreninger.

Forbrugerombudsmanden nikker genkendende til problemet.

»Vi får rigtig mange klager på det her område. Alene siden 1. juli sidste år har vi modtaget 463 klager. Det er et område, vi har meget fokus på, for det er et stort og stigende problem,« siger Uffe Foged Jespersen, chefkonsulent hos Forbrugerombudsmanden.

Inden for de seneste to år har Forbrugerombudsmanden taget cirka 200 klager op til behandling, og det har ført til indskærpelse af reglerne over for 14 selskaber. Tidligere sager har allerede fært til politianmeldelse og dom med bødestraf.

En stor del af klagesagerne handler ifølge Uffe Foged Jespersen om forbrugere, der i forbindelse med konkurrencer på nettet uforvarende har givet et ikke-gyldigt samtykke til at blive ringet op af telefonsælgere.

»Det skal være lige så klart for forbrugerne, at de afgiver et samtykke til at blive kontaktet af diverse firmaer, som at de deltager i en konkurrence. Det skal fremgå klart og tydeligt, hvem man giver samtykke til, hvem og hvor mange man kan forvente at blive kontaktet af, og hvad man kan forvente at blive kontaktet om. Ingen af de konkurrencer, vi har kigget på, har levet op til de tydelighedskrav,” siger Uffe Foged Jespersen.

Blandt de firmaer, der agerer på den forkerte side af stregen er WeLoveLeads. Tidligere i år idømte Københavns Byret firmaet en bøde på 10.000 kroner for at sælge ulovlige indhentede kontaktoplysninger videre til TDC. TDC fik en bøde på 10.000 for at anvende de ulovligt idnhentede kontaktoplysninger - også kaldet leads.

Firmaets direktør og hovedejer hedder Tim Antos Møllegaard og er midt i 30'erne. Han er blevet mangemillionær på at sælge leads og på at lægge en stribe ulovlige og indbringende abonnemenstfælder ud på nettet. Allerede som 26-årig solgte han sin daværende lead-virksomhed MM Media for 70 millioner kroner. Derpå oprettede han Orville Media, som i 2015 fik en bøde på 190.000 kroner for blandt andet ulovlige abonnemenetsfælder. BT forsøgte i går at få svar på, om en bøde på 10.000 kroner har fået ham til at ændre adfærd, men Tim Antos Møllegaard reagerede ikke på BTs henvendelse.

Tim Antos Møllegaard har i et interview til Jyllands-Posten fortalt, at han nok ville orke at bukke sin ned efter 1.000 kroner på gaden, men kun ville blive rigtig glad, hvis han fakdt over 50.000 kroner.

Hos Forbrugerombudsmanden fortsætter klagerne over ulovlige telefonsælgere ifølge Uffe Foged Jespersen med at strømme ind.