En del kommuner hæver personskatten fra nytår, mens andre sænker satsen for personskat, grundskyld eller skatten på firmabygninger. Og i de fleste kommuner fortsætter udgifterne til grundskyld opad trods uændret sats.

Strømmen af budgetmeldinger fra landets rådhuse tegner et billede af, at cirka hver femte kommune skruer op eller ned på den lokale sats for enten personskat, grundskyld eller dækningsafgift, den kommune skat på erhvervsbygninger.

Fredag eftermiddag havde Berlingske registreret budgetforlig i 50 af landets 98 kommuner, som senest 15. oktober skal have vedtaget det endelige budget for 2016. Og blandt de 50 ændrer 14 kommuner på mindst én skattesats - dertil kommer formentlig seks kommuner, som har fået lov til at øge skatterne, men foreløbig ikke har meldt om en indgået budgetaftale på det lokale rådhus.

Dermed tegner det til, at i hvert fald 20 kommuner justerer de lokale skatter, men der kan indløbe også flere budgetaftaler med sænket skat.

De hæver personskatten

Foreløbig har to kommuner meldt om hævet skat, nemlig Esbjerg med 0,2 procentpoint og Norddjurs på den jyske næsetip med 0,5 point.

Også seks andre kommuner har fået grønt lys af Indenrigsministeriet til at hæve de lokale skatter, men er endnu ikke klar med budgetaftaler: Albertslund på Vestegnen, sydhavsøkommunerne Guldborgsund og Lolland, Kerteminde på Fyn samt Struer og Jammerbugt i Jylland.

Oprindeligt havde også Fredensborg i Nordsjælland søgt om at hæve skatten, men den nordsjællandske kommune trak sin ansøgning og har netop vedtaget et budgetforlig med uændrede skatter.

De sænker personskatten

Kun en enkelt kommune - Billund - har i skrivende stund meldt om lavere personskat. Lego-koncernen giver så mange job og skatteindtægter til den midtjyske kommunekasse, at personskatten fra nytår bliver sænket med 0,5 procentpoint. Det er et ret stort dyk, for normalt ligger kommunale skattesænkninger på 0,1 eller 0,2 procentpoint.

De hæver grundskylden

Foreløbig har ingen kommuner meldt om højere sats for grundskylden. Men kombinationen af store hop i vurderingerne af grunde og den særlige mekanisme med stigninger på op til 6,6 procent i år betyder, at den upopulære skat, opgjort i kroner og øre, ser ud til at stige i 73 af landets kommuner. Det viste en Danske Bank-opgørelse i sommer.

Selv i kommuner, som sænker satsen for grundskyld, vil regningen i kroner og øre de fleste steder stige, fordi den sænkede sats kun delvist kan kompensere for stigningen på 6,6 procent.

De sænker grundskylden

Faxe på Sydsjælland står for den hidtil største sænkning - med 1,13 promille til 25 promille, mens såvel  Favrskov mellem Randers og Aarhus som Frederiksberg skærer en promille af de lokale satser.

Endelig har Helsingør valgt at beskære sin grundskyldspromille med 0,30 point.

Ingen af de fire steder er sænkningerne dog store nok til, at boligejerne kan undgå stigende regninger.

De hæver firmaskatten

Foreløbig har ingen kommuner meldt om højere sats for dækningsafgiften, den lokale skat på erhvervslokaler.

De sænker firmaskatten

Indtil videre har otte kommuner varslet lavere dækningsafgift fra nytår: I Vallensbæk syd for København og Helsingør nord for hovedstaden samt i Kolding bliver satsen skåret ned, og i Middelfart på Fyn forsvinder den helt fra nytår. Furesø i Nordsjælland sænker satsen for fjerde år i træk.

Horsens sænker satsen i 2016 og fjerner den helt i 2017. Også fynske Nyborg og  Ringsted midt på Sjælland skærer i dækningsafgiften - og vil have den helt væk i 2019 henholdsvis 2020.

De seneste år har en række kommuner enten sænket eller helt fjernet dækningsafgiften, som allerede er afskaffet i over halvdelen af de 98 kommuner.

Grafik: Skatten i 2016

Farverne indikerer, om kommunerne hæver, sænker eller fastholder grundskylden. Grøn = sænket grundskyld. Klik på de enkelte kommuner for at se øvrige satser.