Kun få danskere interesserer sig aktivt for deres pensionsopsparing, og hvordan den udvikler sig. Men det vil pensionsbranchen nu råde bod på. Søndag den 30. oktober er Pensionsdagen, hvor pensionsselskaberne sidder klar ved telefonerne med gode råd.

Og det er ikke uden grund, at pensionsbranchen vil have danskernes opmærksomhed netop nu. Hele 55 procent sparer nemlig ikke mere op end det, de er forpligtet til via deres arbejdsgiverordning. Det viser en undersøgelse, som Epinion har foretaget for Forsikring og Pension. Og har du haft mange tidsbegrænsede stillinger eller været på orlov i dele af dit arbejdsliv, er det langtfra sikkert, at en arbejdsgiverordning slår til. Det skyldes, at du typisk kun indbetaler til ordningen som fuldtidsansat.

Men ... hvad er egentlig nok? Skal det være livrente, ratepension eller? Og hvor længe skal man spare op for at få den levestandard i alderdommen, som man går og drømmer om?

OPRET ABONNEMENT PÅ BT PLUS HER og få eksperternes råd til, hvordan du får overblik over din pension og får mest for dine penge.

Det får du:

  • Artiklen 'Få en gylden alderdom: Sådan får du mest ud af din pension'
  • Guiden 'Sådan tjekker du din pension'
  • Overblik 'Fire pensionsordninger'

Afsæt en time til din pension - og spot de bedste trick til luft i din økonomi

Alt for få danskere interesserer sig for pensionsopsparing, men det vil pensionsbranchen nu råde bod på. Søndag den 30. oktober står branchen nemlig bag Pensionsdagen, hvor pensionsselskaberne helt ekstraordinært holder kundetelefonen åben og sidder klar med gode råd.

Det sker på dagen, hvor vi får én time ekstra, når vi går fra sommer- til vintertid. Hos brancheorganisationen Pension og Forsikring lyder der i den forbindelse en klar opfordring: Brug den ekstra time på at få styr på din pension!

»Målet med Pensionsdagen er selvfølgelig at få danskerne til at tænke over deres pensionsopsparing. Hvis man først har fokus på det de sidste 10 år, inden man forlader arbejdsmarkedet, risikerer man at spare for lidt op,« siger Anne Seiersen, der er underdirektør i Forsikring og Pension.

Det er ikke uden grund, at pensionsbranchen vil have danskernes opmærksomhed netop nu. Hele 55 procent sparer nemlig ikke mere op end det, de er forpligtet til via deres arbejdsgiverordning. Det viser en undersøgelse, som Epinion har foretaget for Forsikring og Pension. Og har du haft mange tidsbegrænsede stillinger eller været på orlov i dele af dit arbejdsliv, er det langtfra sikkert, at en arbejdsgiverordning slår til. Det skyldes, at du typisk kun indbetaler til ordningen som fuldtidsansat.

Specielt de ansatte i hotel- og restaurationsbranchen og rengøringsbranchen er uden en arbejdsgiverpension. Hvis de samtidig heller ikke har en privat pension, risikerer de at blive økonomisk ristet, forklarer Anne Seiersen.

»Så har man kun sin folkepension at leve af, og så er man ikke godt stillet,« fortæller hun.

En god tommelfingerregel

En tommelfingerregel siger, at man bør have en samlet pensionsopsparing, der gør det muligt at få ca. 70 procent (før skat) af din slutløn udbetalt over minimum 10 år.  Men det er de færreste klar over. Og særlige faggrupper har sjældent pensionsopsparing på nethinden i hverdagens trummerum.

En kortlægning, som Forsikring og Pension har lavet for Avisen.dk, viser, at kun hver tredje faglærte klikker sig ind på hjemmesiden PensionsInfo.dk, hvor man kan blive klogere på sine pensionsforhold. Blandt de ufaglærte er det kun 18 procent, der besøger siden. I forvejen lægger sosuer, håndværkere og andre ufaglærte færre penge til side til deres tredje alder end de mere velstillede danskere.

Hos TopDanmark håber man, at Pensionsdagen kan være med til at skabe en større interesse for pensionsopsparing. Også hos de danskere, der sjældent skænker pension en tanke.

»Først og fremmest handler det om at gøre danskerne opmærksomme på, hvor vigtigt det er at tjekke sine pensionsforhold en gang imellem. Det kan man passende gøre på næste søndag, hvor vi sidder klar ved telefonen,« siger Jørgen Langergaard, kommunikationschef i TopDanmark.

Ifølge Forsikring og Pension var der i 2014 344.755 personer i alderen 25-59, der ikke havde en pensionsopsparing – hverken en arbejdsgiverpension eller en privat pension.

Pensionsordninger

Et udpluk af de forskellige private pensionsordninger, du bør overveje sammen med din arbejdsgiverordning og folkepension

Livrentepension

  • En livsvarig livrentepension passer til os alle uanset indkomst. Hvis din livrente oprettes via din arbejdsgiver, får du fuldt skattefradrag for dine indbetalinger i indbetalingsåret.
  • Hvis du derimod har oprettet den via din bank eller pensionsselskab, afhænger dit fradrag af, hvor meget du indbetaler til ordningen – og hvor længe.
  • Pengene udbetales så længe, du lever. Men du skal betale skat af udbetalingerne. Du kan tidligst få din opsparing udbetalt, når du er mellem 60 og 63 år.
  • Du kan med fordel kombinere livrenteopsparing med både aldersopsparing og ratepension, hvis det passer til dine behov
  • Vær opmærksom på, at du med en livrentepension bliver modregnet i folkepensionens tillægspension.
  • Hvis du dør, bortfalder livrenten – også for dine pårørende

Ophørende livrente

  • Den ophørende livrente minder til forveksling om en ratepension. Det, de har tilfælles, er et indbetalingsloft på 52.400 kroner (2016).
  • Pengene udbetales i månedlige beløb i mindst 10 år. Du betaler skat af udbetalingerne.

Ratepension

  • Hvis du vil have en højere udbetaling i dine første pensionsår, kan det være en god idé at kigge på en ratepension.
  • Ratepension kan man lægge oven på sin livrentepension i de 10 til 25 år, hvor den kan komme til udbetaling.
  • Indbetalingsloftet er på 52.400 kroner (2016), og den bliver modregnet i de offentlige ydelser, du måtte få.
  • Din ratepension bliver typisk udbetalt til dine efterladte, hvis du skulle dø, inden du får gavn af pensionen.
  • Udbetalingen kan tidligst begynde, når du er mellem 60 og 63 år, og skal senest begynde, når du er mellem 75 og 78 år

Aldersopsparing

  • Afløste kapitalpensionen i 2013.
  • Aldersopsparingen er en pension, du som pensionskunde kan oprette indtil du bliver 75 til 78 år
  • Indbetalingsloftet er på 28.900 kroner i 2016. I 2017 stiger det til 29.600 kroner.
  • Du har ikke et skattefradrag for indbetalingen, men udbetalingen er skattefri. Den bliver udbetalt som et engangsbeløb, som du tidligst kan få udbetalt fem år før din folkepensionsalder og senest 15 år efter pensionsudbetalingsalderen.
  • Aldersopsparingen bliver ikke modregnet de offentlige ydelser