Scor kassen ved lønforhandlingen. Her bliver du klædt på til succes. Denne guide giver dig 17 rigtig gode råd med på vejen, når du skal forhandle din løn. Asger Aamund og Kim Bonde giver dig gode og brugbare råd til, hvordan du skal forhandle dig til en bedre løn.

Scor kassen ved lønforhandlingen. Her bliver du klædt på til succes. Denne guide giver dig 17 rigtig gode råd med på vejen, når du skal forhandle din løn. Asger Aamund og Kim Bonde giver dig gode og brugbare råd til, hvordan du skal forhandle dig til en bedre løn.

I denne PLUS-pakke får du:

  • Sådan får du mere i løn
  • 15 gode råd til, hvordan du forhandler dig frem til en bedre løn

Opret abonnement på BT PLUS og læs hele denne guide, hvor du får tips til hvordan du forhandler dig til en bedre løn.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.

 


Pinlig tavshed. Chefen er lige kommet med sit udspil. Du synes ikke, det er fair, men du ved ikke, hvordan du får ham overbevist. Sådan forløber den årlige lønsamtale for rigtig mange danskere.

54 pct. af danskerne vil skifte job, hvis de kan få mere i løn. Det viser nye tal fra vikar- og rekrutteringsbureauet Randstads Workmonitor. Men du behøver ikke at skifte job for at få en federe løncheck. Sæsonen for individuelle lønforhandlinger er ved at gå i gang, så det er nu, du skal slå til. BT har talt med to eksperter, som hjælper dig på rette vej.
- Sælg dig selv og fortæl chefen, hvorfor du er et aktiv for firmaet. Fokusér på dine succeser og det, du er god til. Giv chefen nogle konkrete eksempler på opgaver, som du har løst tilfredsstillende, siger erhvervsmanden Asger Aamund til BT.

Er du det værd?


Kim Bonde Nielsen, som er faglig sekretær i HK Privat , supplerer med spørgsmålet:
- Kan du overbevise dig selv om, at du skal have 500 eller 1.500 kroner ekstra om måneden?
Han træner og underviser bl.a. HKs medlemmer i at blive bedre til at forhandle løn.
Det gælder kort og godt om at glemme blufærdigheden derhjemme og kaste sig ud i det. Hvo intet vover, intet vinder. Men før du sidder og skal overbevise chefen om, hvorfor lige netop du skal have en lønstigning i år, så skal du have gjort dit hjemmearbejde.
- Forberedelsen er alfa og omega. Du går heller ikke op til en teoriprøve uden at have læst teoribogen, siger Kim Bonde Nielsen.
Asger Aamund har netop selv scoret 54 millioner kroner på, at Bavarian Nordics aktier røg på himmelfart, fordi biotekvirksomheden skal udvikle en ny ebola-vaccine. Han grundlagde selv Bavarian Nordic og er storaktionær i firmaet. Aamund har en klar opskrift på, hvordan du i dit daglige arbejde gør chefen venligt stemt overfor en lønstigning:

Flittig og kreativ


- Vi sætter pris på moderne medarbejdere, som er resultatorienterede, flittige og kreative. Vi bryder os ikke om ’ja-mennesker’, men ser gerne, at medarbejdere kommer med konstruktive forslag og søger imod strømmen. Også selvom de ved første øjekast kan være upopulære hos ledelsen. Det viser engagement, og at man tænker ud af boksen, siger han og tilføjer, at også chefen har for øje, om du er en god kollega.
Men selvom du lever op til det, ledelsen forventer af dig, er det ikke sikkert, at det bliver bemærket.
- Langt de fleste tror lidt naivt, at chefen da ved, hvad man går og laver. Men det er der faktisk rigig mange chefer, der ikke gør, siger Kim Bonde Nielsen.
Derfor er det helt afgørende, at du møder velforberedt op til lønforhandlingen og ved, hvordan du skal tale din sag.
Læs Asger Aamunds og Kim Bonde Nielsens gode råd her på siderne og scor dig en lønforhøjelse. Held og lykke.

- Sælg dig selv og fortæl chefen, hvorfor du er et aktiv for firmaet. Fokusér på dine succeser, lyder et af de gode råd fra erhvervsmanden Asger Aamund.Foto: Betina Garcia
- Sælg dig selv og fortæl chefen, hvorfor du er et aktiv for firmaet. Fokusér på dine succeser, lyder et af de gode råd fra erhvervsmanden Asger Aamund.Foto: Betina Garcia
Vis mere

17 råd: Sådan får du mere i løn

 

1. Forberedelse

Forbered dig grundigt. Uden forberedelse vil du ikke have argumenterne klar, når chefen er kommet med sit udspil. Derimod vil du hvile mere i dig selv og have mere pondus under lønforhandlingen, hvis du har en strategi klar.

2. Udvikling

Stil skarpt på din udvikling. Sæt dig i god tid og tænk over, hvordan dit job har udviklet sig den seneste tid. Har du fået mere ansvar? Nye arbejdsområder? Mange vil opdage, at de har rykket sig på deres arbejde, når de sætter sig ned og tænker nærmere over det. Det vil give dig gode argumenter, når lønnen skal forhandles.

3. Djævlens advokat

Få sparring. Prøv at sparre med din samlever eller en god ven. Lad vedkommende være djævlens advokat og se, om du med dine argumenter kan overbevise om, at du skal have mere i løn.

4. Chefens briller

Se det med chefens briller. Du skal overveje, hvordan din chef er. Hvilke typer argumenter tænder din chef? Hvad lægger chefen vægt på? Prøv mentalt at hoppe over på den anden side af bordet, når du forbereder dig. Går chefen op i, at man er velklædt, så gør lidt ekstra ud af påklædningen den dag, I forhandler løn.

5. Hvad får andre?


Undersøg hvad andre får. Tag fat i din fagforening og hør, om de har noget lønstatistik liggende. Det kan give dig et godt billede af, hvad andre tjener i en stilling som din. Er du ikke medlem af en fagforening, kan du prøve at snakke med kollegerne. På Danmarks Statistik og jobzonen.dk er der også nogle løntal.

6. Kollegerne


Brug kollegerne. Det kan godt være, at du ikke snakker med kollegerne om, hvad I får i løn hver især, men I kan med fordel sparre om, hvordan chefen agerer under en lønforhandling. Hvad virker godt og mindre godt under forhandlingerne? Skriv det ned og brug det, når det bliver din tur.

 

7. Forhandlingen


Skab en god stemning. Indled eventuelt samtalen med at småsnakke lidt. Det skaber en mere afslappet stemning og får jer begge til at slappe af. Skaber du en god ramme om forhandlingen, er der større chance for, at chefen er lydhør.

8. Sæt mål

Sæt dig et mål. Formuler din målsætning ved begyndelsen af lønsamtalen. Læg overliggeren lidt højt – så er der noget at forhandle om.

9. Tal dig op


Sælg dig selv. Mange danskere har en tendens til at tale sig selv ned og ikke op. Læg vægt på det, du er god til, under lønforhandlingen og vær overbevisende

10. Argumenter


Gentag dine argumenter. Hold dig til de tre-fire bedste argumenter og gentag dem gerne overfor chefen flere gange. Bak dem op med konkrete eksempler på, at du har tacklet en situation på arbejdet godt eller har reddet en krisesituation.

11. Stå fast


Lad dig ikke kue af, at chefen siger nej til dit udspil. Dermed slutter forhandlingen ikke. Fortsæt tålmodigt med at argumentere for din sag.

12. Sats på andre goder


På nogle arbejdspladser har lederen simpelthen ikke mulighed for at give lønforhøjelser. Men så kan du måske forhandle dig frem til andre goder. Det kan være flere feriedage, efteruddannelse eller barns anden sygedag. Det har også en værdi.

13. Skriv ned til næste gang


Vis hvor du står. Hvis du ikke har fået den lønstigning, du var ude efter, er det helt i orden at fortælle chefen det. Spørg, hvad der skal til for, at du kan få den ønskede lønstigning næste gang. Skriv det ned og gem det til næste gang, der skal forhandles.

14. Ny aftale

Lad døren stå på klem. Er der ikke penge til at give en lønstigning, så aftal med chefen, at I kan tales ved om et halvt år, hvor situationen kan være en anden.

15. Drop dårlige argumenter


Travlhed. Det er ikke et godt argument for en lønstigning, at du har travlt. Chefen kan sagtens vende argumentet om og pointere, at du er for dårlig til at prioritere dit arbejde.

16. Private udgifter

Det er ikke virksomhedens hovedpine, at du snart skal fejre sølvbryllup på Bahamas eller har en datter, der skal konfirmeres.

17. Ultimative krav

Selvom du føler, at du er uundværlig for arbejdspladsen og måske kan presse en lønstigning igennem med truslen om at skride, vil det blive husket. Det er ikke godt for forhandlingsklimaet og arbejdsklimaet fremadrettet. Du risikerer også at blive afskediget efter et ultimatum.