Tre personer kom mandag formiddags alvorligt til skade - en af dem er livsfarligt kvæstet -  da de med eksplosiver var  i færd med at sprænge en betonvæg i stykker på en byggeplads i Hellerup nord for København.

Ulykken er langt fra enestående og lægger sig på toppen af en stigende kurve.  Siden 2011 er antallet af ulykker i bygge- og anlægsbranchen steget med 14 procent. Det svarer til, at der hver dag i 2016 skete næsten to ulykker flere på danske byggepladser end i 2011. Alene fra 2015 til 2016 er antallet af tilskadekomne i bygge- og anlægsbranchen steget med seks procent til 5.177. Det viser en ny, foreløbig opgørelse fra Arbejdstilsynet.

Den dokumenterer også, at antallet af alvorlige ulykker med eksempelvis afrevne lemmer og knoglebrud er steget fra 625 i 2011 til 734 i 2016, til trods for at en stribe fagforbund, Dansk Arbejdsgiverforening og Arbejdstilsynet i 2013 udarbejdede en fælles handleplan, der skulle reducere antallet af alvorlige arbejdsulykker med 25 procent inden 2020.

Selv om stigningen primært skyldes, at der efter kriseårene igen er kommet gang i byggebranchen, og at der ganske enkelt er flere personer beskæftiget på byggepladserne, er udviklingen dybt kritisabel, mener fagforbundet 3F, som blandt organiserer andre murere, tømrere og jord- og betonarbejdere.

»Arbejdstilsynet er de seneste år blev skåret kraftigt ned, og der er i dag 25 procent færre tilsynsførende end for bare to-tre år siden. Det betyder færre og dårligere tilsyn, og så er der desværre nogle arbejdsgivere, der begynder at slække på sikkerheden,« siger arbejdsmiljøkonsulent i 3F Flemming Hansen med henvisning til, at regeringen i både 2016 og 2017 har skåret tilsynet ned med to-cifrede millionbeløb.

»Det er meget dyrt for samfundet i sygehusudgifter, tabte arbejdstimer og erstatninger,« tilføjer han.

I Dansk Byggeri, som er brancheorganisation for byggeri- og anlægsvirksomheder, erkender arbejdsmiljøchef Mette Møller Nielsen, at det er ‘en udfordring’ at få knækket arbejdsulykkeskurven.

»Men vi gør en stor indsats for at nedbringe antallet af ulykker. Vi betaler blandt andet for, at Byggeriets Arbejdsmiljøbus sender arbejdsmiljøkonsulenter ud til virksomheder og byggepladser i hele landet,« siger hun.

Konsulenterne sætter blandt andet fokus på, at forskning viser, at en tredjedel af ulykkerne skyldes uhensigtsmæssigt projektering hos arkitekter og ingeniører, en tredjedel skyldes entreprenørernes tilrettelæggelse af arbejdet ude på byggepladserne, mens den sidste tredjedel skydes medarbejderne selv, for eksempel uopmærksomhed.

Det var mandag ikke muligt at få en kommentar fra Arbejdstilsynet.