Med løfter om millioner af kroner i gevinst har online-udbydere af såkaldte ‘binære optioner’ været i kraftig vækst i den seneste tid.

Firmaerne reklamerer ofte via sociale medier, som f.eks. Facebook.

Finanstilsynet har i løbet af de seneste par år fået mindst 10 henvendelser fra danskere, der har tabt store pengebeløb på denne type investeringer. Sagerne dækker over tab fra 50.000 kroner helt op til 1,3 mio. kroner.

Virksomhederne, der er placeret flere forskellige steder i verden, har ikke tilladelse til at drive finansiel virksomhed i Danmark, fastslår Finanstilsynet, der bl.a. advarer mod både Titan Trade og 23 Traders på sin hjemmeside.

»Man bør være yderst forsigtig over for de her selskaber, der reelt er en form for spillevirksomheder. Vi har set eksempler på, at de er meget aggressive i deres markedsføring, og de får det til at fremstå som, at man nemt kan tjene en hel masse penge. Men det er højest risikabelt, og risikoen for tab er langt større end chancen for at vinde,« siger Ulla Brøns Petersen, der er kontorchef i Finanstilsynet.

Aggressive salgsmetoder

Hun oplyser desuden, at Den europæiske tilsynsmyndighed, ESMA, fra 1. januar har mulighed for at forbyde bestemte finansielle produkter - og her overvejer man netop at indføre et forbud mod binære optioner.

»Jeg vil opfordre folk til at holde fingrene væk. Myndighederne har været efter udbydere af binære optioner, fordi de har benytte vildledende markedsføring og brugt aggressive salgsmetoder,« siger Ulla Brøns Pedersen.

En af landets førende eksperter i IT-sikkerhed, Peter Kruse, kalder binære optioner for et lukrativt marked.

»Det er bondefangeri i højeste potens. Man bliver lokket af, at der er nemme penge at hente, men de eneste, der vinder, er bagmændene. Og der er mange, der er kommet i klemme derude,« siger Peter Kruse, der er specialist hos CSIS Security.