​Det tegner til at blive et godt år for din privatøkonomi, mener en række førende økonomer, som BT har talt med.

I starten af det nye år har mange danskere ambitioner om at få styr på deres privatøkonomi. Men hvordan ser markedet egentlig ud, hvis man ønsker at starte på en frisk? Umiddelbart positivt, lyder meldingen fra de økonomiske eksperter.

Søren V. Kristensen, der er makroøkonom i Sydbank, er en af de økonomer, som mener, at 2017 tegner til at blive et godt år for familiernes husholdningsbudget:

»Vi har grund til at være optimistiske. Boligmarkedet er i fremgang, og danskerne har flere penge mellem hænderne. Renten er også fortsat lav,« siger han.

Jeppe Borre, der er seniorøkonom hos Nykredit, er også optimistisk. De danske boligejere kan således se frem til endnu et år, hvor friværdien vokser, og renten forbliver lav, vurderer han:

OPRET ABONNEMENT PÅ BT PLUS HER og få eksperternes vurderinger af, hvordan 2017 økonomisk kommer til at påvirke din mad, din bolig og dit job.

Det får du:

  • Artiklen: Eksperterne har talt: Sådan bliver din økonomi i 2017
  • Underartiklen: Sådan påvirkes din mad
  • Underartiklen: Sådan påvirkes din bolig
  • Underartiklen: Sådan påvirkes dit job

Det tegner til at blive et godt år for din privatøkonomi, mener en række førende økonomer, som BT har talt med.

I starten af det nye år har mange danskere ambitioner om at få styr på deres privatøkonomi. Men hvordan ser markedet egentlig ud, hvis man ønsker at starte på en frisk? Umiddelbart positivt, lyder meldingen fra de økonomiske eksperter.

Søren V. Kristensen, der er makroøkonom i Sydbank, er en af de økonomer, som mener, at 2017 tegner til at blive et godt år for familiernes husholdningsbudget:

»Vi har grund til at være optimistiske. Boligmarkedet er i fremgang, og danskerne har flere penge mellem hænderne. Renten er også fortsat lav,« siger han.

Jeppe Borre, der er seniorøkonom hos Nykredit, er også optimistisk. De danske boligejere kan således se frem til endnu et år, hvor friværdien vokser, og renten forbliver lav, vurderer han:

Boligpriserne stiger

»Vi forventer stigende boligpriser både for huse og ejerlejligheder på landsplan, og vi regner med, at renterne fortsætter med at være lave. Samtidig er beskæftigelse i fremgang på markedet, og det øger efterspørgslen efter boliger. Så alt i alt tegner 2017 til at blive et fornuftigt år for boligejerne.«

Cheføkonom Steen Bocian er enig i, at danskerne vil få mere i pengepungen i 2017 - selv om det er svært at hamle op med 2016, påpeger han:

»2016 har været et jubelår for folks privatøkonomi. Vi har haft lønvækst, højere inflation, historisk lave renter og høje boligpriser – det bliver svært at konkurrere med det år, og 2017 kommer formentlig til at blegne en smule i forhold til 2016. Men det vil samtidig være et nyt år, hvor danskere oplever at få mere råd, fordi vores realløn stadig stiger, hvilket vil sige, at vi stadig tjener mere, end hvad varerne koster ude i butikkerne. Men jublende bliver det nok ikke,« siger Steen Bocian fra Dansk Erhverv.

Der er dog også områder, hvor det ser knap så rosenrødt ud f.eks. opsparingenlyder det fra finansøkonomisk rådgiver Kim Valentin.

De fortsat lave renter samt usikkerheden på aktiemarkedet betyder nemlig, at det bliver besværligt at få formuen til at vokse, mener han:

»Mit gæt er, at det bliver et år, hvor man skal kæmpe lidt for at få et afkast af sin formue. Renterne på obligationer er stadig meget lave, og der er nogle usikre elementer i verdensøkonomien, som er større i 2017 end i 2016 – eksempelvis Trump- og Brexit-effekten. Det betyder, at du skal gardere dig, hvis du vil være sikker på, hvad du har året efter.«

DIN MAD

Eksperterne: Steen Bocian, Cheføkonom i Dansk Erhverv og Niels Jensen, Direktør i Dagligvareleverandørerne (DLF)



​En gennemsnitlig dansker bruger 15.600 kroner på mad og drikke, viser tal fra Landbrug & Fødevarer. Rundt regnet betyder det, at 10 pct. af indkomsten går til mad og drikke.

Du skal dog ikke forvente, at du kommer til at bruge flere penge på mad, trods en svag stigning på fødevarer.

Det mener Steen Bocian, der er cheføkonom i Dansk Erhverv: »Vi har været inde i en lang periode, hvor fødevarer ikke er steget i pris, men vi vil nok se en prisstigning i 2017 på omkring 1-1,5 pct. Det skal dog sammenlignes med, at vi i år har haft en prisstigning på 0,5 pct. , og derfor er det ikke sådan, at vi skal skynde os at købe en liter letmælk. Vi skal være opmærksomme på, at der er nogle ting, hvor priserne på verdensmarkedet er i dollar, som f.eks. kaffe. Når dollaren bliver styrket over for euroen (og dermed også kronen, red.), så bliver de varer dyrere. Igen er der ikke tale om noget, der kommer til at vælte husholdningsbudgettet,« siger han.

Direktør i Dagligvareleverandørerne (DLF), Niels Jensen, forudser ændrede forbrugsvaner i 2017:

»Danskerne har tidligere haft fokus på discount, men nu lader det til, at flere forbrugerne i højere grad efterspørger kvalitet og sunde fødevarer. Mange går f.eks. op i dyrevelfærd. Vi vil derfor formentlig se en fortsat vækst i salg af økologiske varer. Vi vil nok også opleve, at folk hellere vil købe måltider, der er lavet på forhånd, så på den måde vil supermarkederne opleve større konkurrence fra takeaway-forhandlere. Jeg tror dog ikke, at vi vil se et øget forbrug, fordi folk med det større fokus på kvalitet så også køber mindre volumen. Vi har bl.a. oplevet et stigende fokus på madspild i 2016,« siger han.

Salget af økologiske føde- og drikkevarer i supermarkeder og varehuse mv. i 2015 udgjorde 7,0 mia. kr.

Frugt og grøntsager udgør 26 pct. af det samlede salg af økologiske føde- og drikkevarer. Mælk, ost og æg er fortsat den største varegruppe med 32 pct. af det samlede salg.

Hvor danske forbrugere tidligere har haft fokus på discount, vil de nu i højere grad have kvalitet. Den trend vil fortsætte i 2017, hvor priserne på mad formentlig vil stige omkring 1-1,5 procent.  
Hvor danske forbrugere tidligere har haft fokus på discount, vil de nu i højere grad have kvalitet. Den trend vil fortsætte i 2017, hvor priserne på mad formentlig vil stige omkring 1-1,5 procent.   Foto: Kaare Smith
Vis mere

​DIN BOLIG

Eksperten: Jeppe Borre, seniorøkonom, Nykredit

De danske boligejere har haft et godt år i 2016, og det ser ud til, at festen fortsætter. Det vurderer seniorøkonom i Nykredit, Jeppe Borre.

Meget tyder på fortsat stigende boligpriser over det meste af landet, en lav rente på realkreditobligationer og optimisme blandt husejerne, fastslår han.

»Hvis man skal sætte lidt grove tal på det, så forventer vi, at huspriserne på landsplan vil stige 2-3 pct. Der vil dog være forskelle rundt omkring i landet. Det er i hovedstaden og de øvrige større byer, at de største prisstigninger vil finde sted.«

Han nævner bl.a., at beskæftigelsen er i fremgang, og at højere indkomst i Danmark vil bidrage til en større købekraft hos boligkøberne. Det afspejler sig også i en høj bolig-optimisme, forklarer han:

»Når vi spørger boligejerne, hvordan de forventer, at boligpriserne vil udvikle sig, så er de relativt positive.«

Jeppe Borre vurderer, at renten vil forblive på det meget lave niveau, som vi har set i løbet af 2015 og 2016 – evt. med en lille pil opad.

»Vi går et år i møde, hvor især politik vil kunne sætte sit præg på de finansielle markeder og dermed også renterne for boligejerne.«

Trump kan få betydning. Han nævner bl.a., at USAs kommende præsident Donald Trump kan få stor betydning for, hvordan markedet vil udvikle sig.

»Den politik, som Trump gennemfører, kan påvirke den globale vækst og dermed renten. Samtidig går vi et 2017 i møde, hvor der sker meget på den politiske scene i Europa med valg i Frankrig, Tyskland og evt. også Italien. Og så har vi Brexit-forhandlingerne, som bliver igangsat. Det vil alt sammen spille en rolle.«

Generelt anbefaler han danskere at overveje muligheden for at sikre sig en fast, lav rente.

»Hvis man er bekymret for, om prisen på ens bolig vil falde, eller om renten vil stige, så skal man se på, hvilket lån man sidder med. Den variable rente giver den laveste ydelse i øjeblikket, men med et fastforrentet lån kan man opnå en kursgevinst, hvis renten stiger.«

I 2017 vil huspriserne fortsætte stigningen, lyder det fra eksperterne. De største stigninger vil finde sted i København og andre større byer.
I 2017 vil huspriserne fortsætte stigningen, lyder det fra eksperterne. De største stigninger vil finde sted i København og andre større byer. Foto: Torben Christiansen
Vis mere

DIT JOB

Eksperten: Søren V. Kristensen, Bankøkonom, Sydbank

I 2016 satte stadig flere danskere deres signatur på en ansættelseskontrakt. Og endnu flere danskere vil gå fra en overførselsindkomst til et fast arbejde i 2017, vurderer bankøkonom Søren V. Kristensen fra Sydbank.
»Vi forventer, at cirka 20-30.000 flere danskere kommer i job i 2017. Man kan godt tale om jobfest, når så mange flere danskere kommer i arbejde,« siger han.
I løbet af de seneste tre år er næsten 100.000 flere danskere kommet i arbejde, og i stort set alle brancher er der fremgang. Og så længe der er opgangstider i dansk økonomi, vil beskæftigelsen fortsætte i samme retning, fortæller Søren V. Kristensen.



»Ikke ret mange skal frygte en fyreseddel i 2017, men selvfølgelig er der brancher, hvor usikkerheden er større,« siger han.
Industriansatte arbejder i job, der er i fare for at blive outsourcet til udlandet, og de bør nok være en smule mere urolige,« forklarer Søren V. Kristensen.
»En stor del af jobfremgangen skal tilskrives servicesektoren, hvor mange er kommet i arbejde i 2016. Især restaurationsbranchen, hotelbranchen og detailhandelen hyrer folk lige nu. Det er der, dansk økonomi vokser lige nu,« siger han.

Især i restaurant- og hotelbranchen samt detailhandelen bliver der ansat folk i øjeblikket. I 2017 vil flere danskere komme i arbejde. »Man kan godt tale om jobfest,« siger Søren V. Kristensen fra sydbank.  På billedet er slagtermester Mikkel Hesselager fra den biodynamiske slagter ’Spis min gris’ i gang med at skære kød ud.
Især i restaurant- og hotelbranchen samt detailhandelen bliver der ansat folk i øjeblikket. I 2017 vil flere danskere komme i arbejde. »Man kan godt tale om jobfest,« siger Søren V. Kristensen fra sydbank.  På billedet er slagtermester Mikkel Hesselager fra den biodynamiske slagter ’Spis min gris’ i gang med at skære kød ud.
Vis mere