Betal til efterlønsordningen, men lad være med at gå på efterløn, lyder et råd.

Fornylig kom det frem, at man kunne få en skattefri udbetaling på op til godt 60.000 kr, hvis man frivilligt forlader efterlønsordningen.

Men der er mellem 16.000 og 71.000 skattefrie kroner at tjene, hvis man bliver ved med at betale ind til efterlønsordningen i stedet for at indkassere det allerede betalte efterlønsbidrag, viser beregninger fra Finansbureauet, som er et online erhvervs- og privatøkonomiske magasin.

Gevindsten er dog størst for dem, som er tæt på efterlønsalderen.

- Uanset hvor længe der er til pensionsalderen, og hvor meget man allerede har indbetalt til efterlønsordningen, så viser vores beregninger, at man altid vil få mindst 16.000 kr. mere ud af at fortsætte med efterlønsordningen frem for at takke ja til den skattefrie udbetaling her og nu, forklarer cheføkonom Claus Forrai fra Finansbureauet.

Skattefri 143.300 kroner

Finten består i, at det er muligt at indkassere en skattefri præmie på 143.400 kroner, hvis man vælger ikke at gå på efterløn.

Regeringen har ellers - sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti - netop prøvet at gøre det attraktivt at droppe efterlønsordningen, blandt andet ved at forkorte udbetalingsperioden, hæve pensionsalderen og gøre modregningen fra private pensioner større.

Men selv med en stor privat opsparing og modregningsregler, som gør, at det ikke kan betale sig at gå på efterløn, bør man fortsætte med at betale til ordningen, lyder rådet fra Finansbureauet.

- Hvis man er parat til at giver afkald på en skattefri gevinst på godt 60.000 kr. her og nu, belønnes man altså om nogle år i stedet med en skattefri gevinst på 143.400 kroner, lyder rådet fra Finansbureauet i en pressemeddelse.

Arbejd til de 65 år

Privatøkonom Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg bekræfter, at det muligt at benytte sig af efterlønsfinten, men han hæfter sig dog ved, at finten kræver, at man arbejder, til man er 65 år.


- Hvis du vil indkassere de 143.000 kroner, er du tvunget til at blive ved med at arbejde til de 65 år, og det overser mange mennesker nok, siger han.

En anden mulighed er også, at man tager den skattefri præmie i 2012 - det vil sige de 60.000 -  og spare op ved siden af i stedet for at vente på den skattefri præmie på 143.400 kroner, forklarer Kim Valentin 

- Mange ved jo ikke, hvor længe de bliver ved med at arbejde, men du skal jo tage stilling til det i 2012, så du kan ikke vente til du er i 60’erne med at vælge, siger han.

Ifølge en undersøgelse fra Jyllands-Posten overvejer 35 procent af alle på efterlønsordningen at framelde sig ordningen. Ifølge Finansbureauet koster et bidrag omkring 300 kroner om måneden efter skat.