Den opmærksomme iagttager har nok undret sig over, hvorfor i alverden nogle af de olympiske atleter render rundt med store, synlige, røde mærker på kroppen. Forklaringen er enkel.

Natten til mandag dansk tid var den amerikanske svømmer Michael Phelps i det olympiske bassin, hvor han som en del af det amerikanske hold i 4 x 100 meter fri-finalen snuppede guld.

Det var den 31-årige legendes 23. OL-medalje - og den 19. guldmedalje. En imponerende bedrift, men mere bemærkelsesværdigt var næsten de store, røde og runde mærker på hans krop.

Det er disse mærker på ryg og skulder hos Michael Phelps, der har vakt undren blandt iagttagere. Her jubler han, efter USA vandt finalen i i 4 x 100 meter fri natten til mandag, dansk tid.  Foto: PATRICK B. KRAEMER

Det skyldes hverken sygdom eller andre ubehageligheder, men er derimod et resultat af en såkaldt kop-behandling.

'Cupping', som behandlingen hedder, går ud på, at man sætter en pumpe til en kop. Det fungerer så på den måde, at atleten placerer koppen på kroppen og skaber undertryk i koppen med pumpen. Det er meningen, at teknikken øger blodcirkulationen og på den måde får ømme muskler til at restituere bedre, skriver NBC New York.

Et minus ved behandlingen er dog de synlige mærker, der efter sigende kan dekorere kroppen i op til to uger. Terapien stammer angiveligt tilbage fra det gamle Egypten.

Michael Phelps i vandet med synlige mærker på kroppen under finalen i mændenes 4 x 100 meter fri-konkurrence, som amerikanerne vandt. Foto: MICHAEL DALDER

Michael Phelps er imidlertid ikke den eneste amerikanske atlet ved legene i Rio, der benytter sig af den opsigtsvækkende behandling. Forleden lagde gymnasten Alex Naddour et billede på Instagram af sig selv med et synligt mærke efter 'cupping'.

Den amerikanske svømmer Natalie Coughlin, der har 12 OL-medaljer hængende derhjemme, er ikke med i Rio, men hun har også tidligere lagt billeder på Instagram, hvor man kan se, at hun har benyttet sig af kop-behandlingen.

Michael Phelps, som du kan se flere billeder af i bunden af artiklen, har udtalt, at han vil vinde fire medaljer ved OL i Rio. Natten til mandag kom den første så i hus, da han sammen med sine holdkammerater Caeleb Dressel, Ryan Held og Nathan Adrian vandt finalen i mændenes 4 x 100 meter fri.

Phelps, der debuterede som 15-årig ved OL i Sydney i 2000, deltager i sit femte OL ved legene i Rio, hvor han stiller op i 100 og 200 meter butterfly samt 200 meter medley i de individuelle konkurrencer.

Michael Phelps omfavner holdkammeraten Ryan Held (th.) efter sejren i mændenes 4 x 100 meter fri-finale. Foto: ESTEBAN BIBA

Den amerikanske svømmelegende Michael Phelps har allerede taget sin første guldmedalje ved OL i Rio, men de røde mærker på hans ryg og skulder har fået en del af opmærksomheden. Foto: MARTIN BUREAU

31-årige Michael Phelps springer i vandet for USA under finalen i mændenes 4 x 100 meter fri-konkurrence, som han sammen med sine holdkammerater vandt.  Foto: ODD ANDERSEN