I fire år har svømmerne Lotte Friis og Pernille Blume, bryderen Mark O. Madsen, kajakroeren René Holten Poulsen og sejleren Anne-Marie Rindom passet og plejet deres krop med det formål, at den skal være klar til OL i Rio. I dagene op til kan du her på bt.dk møde de fem danske atleter uden en trævl på kroppen. Og hvorfor så det? Fordi vi sammen med atleterne vil hylde det tempel, som deres olympiske kroppe er. Samtidig bringer vi et interview med hver enkelt om alt mulig andet end billederne, som taler sit helt eget sprog. Men selvfølgelig med OL som omdrejningspunktet. God fornøjelse.

Her er det bryderen Mark O. Madsen, som fortæller om at kæmpe mod russiske bjørne, sin fortid i MMA og det, der gør OL til noget helt specielt.

Hvad vil gøre OL i Rio til en personlig succes for dig?

»At jeg har følelsen af at præstere bedst muligt. Selvfølgelig vil det være 'over the top' at komme hjem fra et OL med en medalje, sådan tror jeg alle har det. Men jeg har lært af erfaringerne fra 2008, hvor jeg meldte ud, at det kun var en medalje, der var godt nok. Nu har jeg tunet lidt ind på, hvad det vigtige er, og det er at kunne smile i hverdagen og lave det, jeg godt kan lide. Det har jeg haft muligheden for hele vejen op til OL. Det, der vil gøre mig glad og stolt, når jeg står dernede, er at stå med følelsen af, at jeg har gjort alt, hvad jeg overhovedet kunne og præstere op til det niveau, som jeg føler, jeg har.«

Hvad har været dit største øjeblik ved et OL?

»Jeg synes, at OL er så stort, at det hele bliver lidt sløret. Jeg har været med to gange før, og der har godt nok været mange store oplevelser. Det hele er så stort og overvældende. Hver enkelt disciplin har sine egne europamesterskaber og verdensmesterskaber, hvor det kun er atleterne fra de sportsgrene, der deltager, og så tager man til OL, hvor der lige pludselig er 15.000 atleter i alle størrelser, afskygninger og farver, der lever i en lille by i tre uger. Det er et virvar af atleter og alle er en blanding af super spændte og klar til at præstere, mens dem der kommer hjem fra konkurrencerne er afslappede, lettet og euforiske. Det er et stort væld af følelser og indtryk. Det er også det, der gør OL farligt. Det kræver en evne til at holde fokus. Hvis man ikke kan det, kan man lynhurtigt blive revet med. Det har jeg også selv oplevet.«

Hvordan har du det med russiske brydere? (Mark O. Madsen tabte til russere ved OL i 2008 og 2012)

»Dem har jeg det faktisk rigtig godt med. Når jeg møder russiske brydere, møder jeg toppen af poppen. Det er de bedste i verden, og jeg elsker at konkurrere. Første gang jeg mødte en russisk bryder ved OL, var han olympisk mester. Anden gang blev han olympisk mester. Jeg synes, det er et privilegium at møde de bedste i verden. Det er noget af det, jeg brænder for.«

Men de har knust din OL-drøm to gange. Er de ikke lidt irriterende?

»I min verden handler sport om, at den bedste mand vinder. Det er ingen skam at tabe til en bedre mand.«

Hvor stærk er du egentlig?

»Jeg er stærk. Jeg har lige vundet de nordiske mesterskaber. Jeg har været ude med en hjernerystelse, men jeg har arbejdet på at finde mit livs form frem, så lige nu er jeg stærk. Min form er god og min styrke er, hvor den skal være. Jeg er både udholdende og eksplosiv, hvilket egentlig er to modsætninger. En maratonløber kan løbe en lang distance hurtigere end jeg, og en vægtløfter kan løfte tungere, end jeg kan. Jeg ligger i midten af at være enormt udholdende og samtidig enormt stærk og eksplosiv. Det er kendetegnet ved en bryder.«

Bryderen Mark O. Madsen
Bryderen Mark O. Madsen Foto: Morten Germund
Vis mere

Du har været MMA-fighter og deltaget i nogle vilde kampe. Er brydning ikke en tøsesport sammenlignet med MMA?

»Haha. Uha, godt spørgsmål... Prøv at gå listen igennem over brydere, der gør det godt i MMA, så vil du finde ud af, at brydere ligger ret godt i svinget. Allerede der tror jeg, at jeg har sagt nok. Listen af brydere, der er sprunget over i MMA og har gjort det fremragende, er lang.«

Men er det ikke langt voldsommere at være i en MMA-kamp end en brydekamp?

»Jeg tror, at det, der gør brydning specielt, er det her 'grind'. Du har mulighed for igennem seks minutter at arbejde en syrekapacitet op, som er kampsport second to none. Vi er i kontakt hele tiden og arbejder hele tiden. Det er mælkesyre uden lige.  MMA er hård på sin måde, det er to forskellige sportsgrene, som er hård på hver sin måde. Jeg har en passion for begge.«

Hvad er den mærkeligste skade, du har fået af at bryde?

»Jeg fik en gang en fibersprængning under foden. Jeg aner ikke, hvordan det kunne ske. Jeg ved ikke, hvad der skete, men lige pludselig havde jeg svært ved at gå, og så røg jeg ind til lægen, der sagde, at jeg havde fået en fibersprængning i foden. Det er nok det mærkeligste. Specielt fordi min fod i modsætning til MMA er pakket ind i en brydestøvle.«

Mark O. Madsen er i sit livs form op til OL i Rio: »Jeg er stærk. Jeg har lige vundet de nordiske mesterskaber. Jeg har været ude med en hjernerystelse, men jeg har arbejdet på at finde mit livs form frem, så lige nu er jeg stærk. Min form er god og min styrke er, hvor den skal være.«
Mark O. Madsen er i sit livs form op til OL i Rio: »Jeg er stærk. Jeg har lige vundet de nordiske mesterskaber. Jeg har været ude med en hjernerystelse, men jeg har arbejdet på at finde mit livs form frem, så lige nu er jeg stærk. Min form er god og min styrke er, hvor den skal være.« Foto: Morten Germund
Vis mere

Hvad tænker man, når man ligger krøllet sammen på måtten med hovedet mast af en anden bryder?

»Det er teknik alt sammen. De positioner vi ligger i, har vi jo ligget i tusind gange til træning. Når jeg ligger og forsvarer mig i en brydekamp, ved jeg, hvad jeg skal gøre for at forsvare mig. Det hele er en opgave. Det er ikke et spørgsmål om, at jeg ligger og tænker. Fokus er på opgaven. Jeg kan nævne et eksempel fra en brydekamp mod en kroat, hvor jeg fik et tag rundt om hans hoved og var i gang med at kaste ham rundt. Mit fokus var på, at jeg nu havde taget og på, hvordan jeg skulle få ham rundt. Han fik så fat i min tommelfinger, hvilket jeg godt kunne sanse, men ikke havde fokus på, indtil der lød et højt smæld. Der havde han revet alle ledbånd over i min tommelfinger. Både det inderste og yderste. Efterfølgende tænkte jeg 'hvad fanden tænker du på, Hr. Madsen', giv nu bare slip og lad ham komme ud af det greb, men mit fokus var på, at jeg havde ham i et greb og skulle have ham rundt. Så lukker man alt andet ude.«

Hvis du ikke var blevet bryder, hvad var du så blevet?

»Jeg var nok blevet VVS'er eller tømrer. Jeg kan godt lide at bygge. Jeg har godt nok læst økonomi med fokus på sports management, som ligger i tråd med de oplevelser, jeg har fået med sporten, men jeg er en passioneret gør-det-selv'er. Min farfar var godt nok sportsredaktør oppe i Hadsten, men jeg tror ikke, det var gået den vej for mig.«

Du vandt VM-sølv i Las Vegas i efteråret. Men hvor meget vandt du på kasinoerne?

»(Pause...) Det vil jeg holde for mig selv. Ingen kommentarer! Men jeg kan da sige, at Las Vegas er en dejlig by, som kan anbefales.«