I fire år har svømmerne Lotte Friis og Pernille Blume, bryderen Mark O. Madsen, kajakroeren René Holten Poulsen og sejleren Anne-Marie Rindom passet og plejet deres krop med det formål, at den skal være klar til OL i Rio. I dagene op til kan du her på bt.dk møde de fem danske atleter uden en trævl på kroppen. Og hvorfor så det? Fordi vi sammen med atleterne vil hylde det tempel, som deres olympiske kroppe er. Samtidig bringer vi et interview med hver enkelt om alt mulig andet end billederne, som taler sit helt eget sprog. Men selvfølgelig med OL som omdrejningspunktet. God fornøjelse.

Her er det svømmeren Lotte Friis om at længes efter det impulsive, besværlige badedragter og en status som svømmepigernes største grinebider.

Hvad er drømmescenariet i Rio?

»Drømmescenariet er da for alle os danske atleter at komme hjem med en medalje. Det vil være en drøm, der går i opfyldelse. Hvis jeg kommer i finalen på 800 meteren, er alt muligt. Godt nok er Katie (Ledecky.red.) rimelig suveræn, men der er jo stadig to andre medaljer at kæmpe om - og måske tre. Jeg føler i hvert fald, at vi er så tætte, at kommer jeg i finalen, så kan alt ske.«

Bliver OL i Rio dit sidste stævne?

»Det ved jeg ikke lige nu og her. Det havde jeg jo troet, men det har ikke gjort det nemmere, at vi har fået EM i Danmark i december 2017. Det ville være mega fedt at få lov til at slutte af på hjemmebane, men for ikke at bruge for meget energi på den beslutning har jeg valgt at sige, at den må tages efter OL.«

Du har vundet 23 internationale medaljer i karrieren. Hvilken betyder mest for dig?

»Åh, jeg hader det spørgsmål. Jeg har tre, der betyder meget for mig. Jeg har min OL-bronze fra 2008, som hverken jeg eller nogen andre overhovedet havde regnet med, og det bliver ikke meget større end en OL-medalje. Så er der min VM-guld fra 2009, hvor jeg og Danmark blev verdensmester på langbane for første gang nogensinde. Det var helt vildt fedt. Og så er der min VM-sølvmedalje i 2013, der kom efter OL i London, der havde gjort mig skuffet og ret demotiveret hele året. Jeg håbede egentlig bare på at kæmpe om bronze på 1500 meteren, men kom ud med sølv og europarekord på 1500 meter og sølv på 800 meteren. Det var helt vanvittigt.«

Hvad har været din vildeste oplevelse med svømning?

»At jeg har fået lov til at bo i to andre lande end Danmark. (Lotte Friis boede og trænede i franske Nice fra 2012-2013 og har siden været bosat i amerikanske Baltimore) Jeg kan godt lide at udforske ting, og det har fået andre kulturer ind under huden på mig. At bo i et ikke-engelsk talende land som Frankrig med de udfordringer, som det giver, fik mig til tænke lidt mere over tingene og gøre ting. Det fik mig nok til at løsrive mig lidt mere fra den boble, jeg levede i hjemme i Danmark. USA har givet nogle træningsmæssige ting, idet jeg har haft konkurrence hver dag til træning. Deres tilgang til tingene i det hele taget har været virkelig fedt at opleve.«

Du har nu boet i USA i to et halvt år. Hvad har du taget med fra den amerikanske livsstil?

»Klart tilgangen til træning. Da jeg trænede i Danmark, var det meget sådan, at hvis man mødte ind til træning og ikke helt havde lyst, så gik det nok. I amerikansk svømning er der så stor konkurrence for bare at komme til et stort internationalt stævne, at alle møder op til træning fuldt fokuseret hver eneste dag. Gør man ikke det, er der ti andre, der gider og får den fordel. Samtidig er jeg blevet mere udadvendt. Det er amerikanerne, så det er jeg også blevet nødt til. Herovre snakker de med fremmede i supermarkederne, og det skulle jeg lige vænne mig til.«

Du har trænet sammen med svømmeverdenens måske største ikon overhovedet. Hvordan er Michael Phelps privat?

»Han er utrolig målrettet ligesom mange af os andre. Men han er også rigtig meget nede på jorden og vil egentlig bare gerne være normal. Så meget det nu er muligt, når han har præsteret, hvad han har gjort. Han er en sjov og hyggelig fyr at træne med og meget hjælpsom i forhold til at rette teknik. Han har jo en enorm erfaring.«

Foto: Morten Germund
Vis mere

Hvad glæder du dig mest til at kunne gøre, når karrieren er slut?

»At være impulsiv. Vores hverdag er så skemalagt. Vi kan ikke bare gå hen og svømme, når vi har lyst. Vi har banetid på bestemte tidspunkter og er meget afhængige af trænere, der skal kigge på vores teknik, så jeg glæder mig virkelig til at kunne være impulsiv. Alt har været planlagt ned til mindste detalje, siden jeg var 15 år.«

Ved OL i London gik Jeanette Ottesens badedragt i stykker kort før finalen, og jeg ved, du også selv har prøvet, at din badedragt er revnet. Kan I ikke finde den rigtige størrelse?

»Haha. Nej, det er jo fordi, at stoffet på vores badedragter er så tyndt, og de skal sidde så stramt. Bare den mindste lille rift eller forkert trækning i stoffet gør, at de går i stykker. Det handler om, at de skal mindske vandmodstanden og hjælpe os kompressionsmæssigt i løbene.«

Er de ubehagelige at få på?

»Naarh, ikke i forhold til de plasticdragter, vi havde i 2009. Dengang tog det mig en time at få en helt ny dragt på. Nu kan jeg nok iføre mig en helt ny dragt på 15-20 minutter. Derfor tager jeg mig også altid god tid til at tage nye dragter på og få dem løsnet, før stævnerne går i gang. Så tager de mig kun 5-10 minutter at få på til stævnerne. Men det er ikke nogle, man bare lige hopper i.«

Foto: Morten Germund
Vis mere

Hvis du ikke var blevet svømmer, hvilken sportsgren ville du så have satset på?

»Jeg gik til badminton, atletik og svømning, da jeg var barn. Men i og med min mor havde dyrket atletik og mit boldøje ikke er skidegodt, var det nok blevet atletik af en eller anden slags. Nok noget løb og sikkert på den lange distance.«

Du, Jeanette Ottesen, Rikke Møller Pedersen og Pernille Blume har efterhånden været til et hav af stævner sammen. Hvem af jer griner mest?

»Øhh, mig måske (griner igen). Det er tæt løb mellem Rikke og mig, men det er nok mig. Jeg griner af alt. Man kan lige så godt gå gennem livet med et smil på læben. Der skal ikke så meget til at få mig i godt humør.«

Forsiden på OL-magasinet, der gratis følger med BT.
Forsiden på OL-magasinet, der gratis følger med BT. Foto: Morten Germund
Vis mere