Med hele verden som forbløffet tilskuer valgte den internationale olympiske komité søndag at give grønt lys til russiske atleter i Rio. Det skete trods et dokumenteret og statsstøttet dopingprogram i russisk idræt.

Beslutningen har siden høstet kritik med Danmarks Idrætsforbund, Anti Doping Danmark og IOC-medlem Poul-Erik Høyer som nogle af de danske afsendere. Men fra manden med den mest eksponerede rolle inde i IOC-kredsen, Hans Kongelige Højhed kronprins Frederik, er stilheden larmende.

»Desværre kan vi ikke imødekomme det ønskede, men vi henviser til to interviews, som Kronprinsen gav til Ekstra Bladet og Berlingske i juni og juli om bl.a. doping,« lød det i går fra Kongehuset på BTs forespørgsel om en kommentar fra Kronprinsen om IOCs omstridte beslutning.

Man skal med andre ord dykke ned i interviews lavet før IOCs blåstempling af Rusland for at finde antydningen af et svar fra den kongelige danske repræsentant i IOC. Interviews om en olympisk virkelighed, der søndag blev ændret radikalt med en beslutning, der er kaldt en misbrugt mulighed for at statuere et eksempel i kampen mod doping.

Niels Nygaard.
Niels Nygaard. Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Da kronprins Frederik i 2009 blev optaget som IOC-medlem skete det med fuld opbakning fra Danmarks Idrætsforbund (DIF), der siden har været en tæt støtte til Kronprinsen, som i øvrigt har et sæde i DIFs bestyrelse. BT spurgte formand i DIF, Niels Nygaard, om Kronprinsens rolle i det spegede forløb kort før OL i Rio.

I har selv udtalt, at I håbede på en total udelukkelse af Rusland. Nu har vi en dansk repræsentant i IOC, som ikke har været på banen og kommenteret på beslutningen endnu. Hvad mener DIF om det?

»Nu er det sådan, at den reelle beslutning i IOC træffes af 15 mands-bestyrelsen med Thomas Bach i spidsen. Så de enkelte IOC-medlemmer har på nuværende tidspunkt ikke været voldsomt meget indover. Der er en generalforsamling – eller session som det hedder – i næste uge, der kører tirsdag, onsdag, torsdag, hvor Kronprinsen og Poul Erik Høyer og de øvrige IOC-medlemmer deltager. Der kommer man selvfølgelig til at drøfte situationen.«

Kunne det ikke være en måde at sende et signal, hvis vores repræsentant fra Kongehuset gik ud og tog afstand fra denne her beslutning? I DIF har I været med til at bakke op om Kronprinsen til IOC, og I har jo taget afstand fra beslutningen.

»Formelt er IOC-medlemmet IOCs repræsentant i det pågældende land, men selvfølgelig har vi en særlig forbindelse til de danske IOC-medlemmer. Men vi har lige fra starten været opmærksom på, at når der måtte være nogle situationer, hvor der kan være politik involveret, så skal Kronprinsen holde lav profil.

Så i sådan et storpolitisk anliggende, har I også en interesse i, at han skal holde lav profil?

»Så har vi en forståelse for, at der kan være situationer, hvor der skal holdes en lav profil.«

Kan du forstå, hvis folk efterlyser en reaktion fra Kronprinsen som IOC-medlem?

»Vi har som national olympisk komite og stakeholder i IOC givet vores mening til kende og er i dialog med IOC. Så i den konkrete situation synes jeg ikke, det er noget større problem.«

Har I haft nogen mulighed for at ytre jeres holdning til Kronprinsen med et ønske om, at han skulle lægge pres på IOC for at få en total udelukkelse?

»Kronprinsen er jo formelt set medlem af DIFs bestyrelse og får alle informationer, korrespondance og oplæg, som vi kommer med fra DIFs side. Så på den måde er Kronprinsen orienteret om, hvad DIFs holdning er og hvilke initiativer, vi tager.«

Som han så har skullet videreformidle til IOC?

»Vi blander os ikke i, hvordan de informationer bliver brugt.«

Hvordan har denne beslutning ændret jeres syn på IOC - hvis den har det?

»Vi anerkender, at det er en svær situation og en knivskarp afvejning, der skal laves. Vi havde gerne set, at beslutningen var anderledes, men nu kører det på denne her måde.«

Kronprinsen sagde for nylig til Berlingske, at han gerne tager otte år mere i IOC. Giver denne her beslutning anledning til at overveje, om det overhovedet giver mening for ham at fortsætte i IOC?

»Nej. Selvfølgelig er det her en stor og vigtig ting, men IOC er jo samlet set en stor størrelse, som gør fantastisk mange gode ting. Vi kommer stadig til at opleve nogle eminente olympiske lege, og den olympiske bevægelse står samlet set for en masse gode ting. Så selvom dette her selvfølgelig er en stor ting, så er det trods alt kun et element i det samlede billede.«

Så I bakker op om, at han gerne vil fortsætte?

»Ja.«