Om nøjagtigt et år indledes de olympiske lege i Rio de Janeiro. Og problemerne hober sig op for værterne.

Senest har Amnesty International i voldsomme verbale vendinger kritiseret politiet i den brasilianske storby for umotiveret at have dræbt ikke færre end 1.500 mennesker de seneste fem år.

»Det er uacceptabelt, og en ting, der helt klart skal fokuseres på op til OL,« siger Amnesty ifølge nyhedsbureauet AP.

Endnu er ikke alle idrætsanlæg opført, ligesom der er et stort forureningsproblem ud for storbyens Guanadara Bay, hvor sejlsports- og triatleternes svømme-konkurrencer skal foregå.

Det danske OL-holds chef de mission, Morten Rodtwitt, er bekendt med problematikken.

»Det er skuffende, at den plan, arrangørerne lavede for to år siden, ikke holder. Det giver ganske klart anledning til at frygte, at forureningen også vil være der, når det går løs næste år,« siger han.

Vandet udenfor Rio de Janeiro flyder med affald og døde fisk
Vandet udenfor Rio de Janeiro flyder med affald og døde fisk Foto: RICARDO MORAES
Vis mere

Danmarks Idrætsforbunds formand Niels Nygaard vendte tirsdag hjem fra Malaysias hovedstad, Kuala Lumpur, hvor IOC de seneste dage har afviklet kongres.

»Her fik vi at vide, at der de næste ni-ti måneder er planlagt omkring 40 test-konkurrencer i Rio, men at en del af disse nok bliver aflyst, fordi anlæggene ikke er færdigbygget endnu. Ikke desto mindre forventer jeg, at de laver et lige så godt arrangement som tilfældet var, da Brasilien var vært for fodbold-VM,« siger Niels Nygaard.

De olympiske anlæg i Rio, som endnu ikke er færdigbyggede.
De olympiske anlæg i Rio, som endnu ikke er færdigbyggede. Foto: RICARDO MORAES
Vis mere

Og hans forventninger til den danske OL-deltagelse er mindst lige så store.

»I London (i 2008, red.) vandt vi ni medaljer. I Rio er målet 10. Jeg både håber og tror, at målsætningen bliver indfriet. Vi er i øjeblikket stærkt kørende i discipliner som håndbold, roning, svømning, badminton og sejlsport,« siger Niels Nygaard.

Lige nu ser det ud til, at det danske hold bliver på 133 aktører.

»I forhold til OL i London er det en stigning på 21. Det skyldes blandt andet, at vi i Rio er repræsenteret med et hold i fodboldturneringen,« siger Morten Rodtwitt.

De danske atleter får optimale forhold at præstere under. Som noget nyt i forhold til tidligere danske OL-deltagelser er 4,5 mio. kroner af de penge, som Dansk Supermarked i foråret donerede, øremærket til et såkaldt High Performance-hotel.

»Hverken de 20-25 atleter eller de 20-30 hjælpere, der under OL får base her, kommer til at leve luksuriøst. Faktisk er hotellet, der er placeret i Rio-forstaden Botafogo, kun to-stjernet. Men ved at have vores helt eget sted at bo uden for OL-byen, får vi muligheden for at få flere hjælpere med til OL, ligesom der bliver mulighed for at tilbyde hver enkelt idrætsudøver enkeltværelse dagen før en vigtig konkurrence. Ting som disse skulle meget gerne være med til at optimere de danske resultater,« siger Morten Rodtwitt.

Den danske badmintonspiller Mathias Boe, der sammen med Carsten Mogensen vandt sølv i herredouble ved OL i London, ser frem til Rio-legene.

»Det bliver helt sikkert spændende og nok også noget anderledes. Interessen for badmintonsporten er jo noget mindre i Brasilien end i England. Vores mål er at kvalificere os og gøre det så godt, at vi igen vinder medalje. Men det bliver ikke nemt. Konkurrencen i herredouble er jo stor,« siger Mathias Boe.