Guldpigerne er for gamle. Fremtiden tilhører Mie Østergaard Nielsen og Rikke Møller Pedersen, siger Paulus Wildeboer, der også langer ud efter sine kritikere i sit sidste interview med danske medier.

De har alderen imod sig. Verdensmestrene Lotte Friis, Jeanette Ottesen Gray og Mads Glæsner er for gamle. Fremtiden i dansk svømning tilhører Mie Østergaard Nielsen og i mindre grad Rikke Møller Pedersen.

Sådan lyder det fra Paulus Wildeboer, der efter fire et halvt succesrige år har forladt Danmark og er flyttet til Australien. Med base i Brisbane skal den succesrige svømmetræner fungere som coach og mentor for den klorgale kængurunations store stab af talent- og landstrænere.

I et mailinterview, der formentlig bliver det sidste med danske medier, udpeger han teenage-talentet Mie Østergaard Nielsen som Danmarks bedste bud på den næste verdensmester. Problemer er, at den succesrige gamle garde netop har alderen imod sig.

Lotte Friis, Jeanette Ottesen Gray, Mads Glæsner og Rikke Møller Pedersen er alle i midten af tyverne.

- De er alle ved at være en smule gamle set i topsvømningens perspektiv, og det kan man se på deres fremgang og udvikling i bassinet. Rikke (Møller Pedersen, red.) og holdkappen udvikler sig stadig godt på langbane. Mie (Østergaard Nielsen, red.) udvikler sig også rigtig godt, og hun er ung, kun 17 år gammel. De svømmere, der er inde i en positiv udvikling, har de bedste muligheder for at blive den næste verdensmester. Men husk lige, at konkurrenterne fra resten af verden også går frem, skriver Paulus Wildeboer fra de tredive graders varme.

Han forklarer, at det var manglen på olympisk erfaring, der sandsynligvis kostede en dansk medalje i London.

- Vi opdagede det og kæmpede med det under forberedelserne til OL og under selve legene. For at få succes til OL, er det nødvendigt at have et hold, hvor 70 pct. har erfaring fra tidligere olympiske lege. Dette gælder både for svømmere samt den tekniske stab. Vi var ikke engang tæt på tyve procent. Da vi så rendte ind i en række problemer, ikke store problemer, men alt af den slags bliver forstørret under OL..., så reagerede vi ikke på den rigtige måde. Det var formentlig derfor, vi endte med otte finaler, to fjerdepladser - men ingen medaljer. Personligt er jeg bange for, at det bliver meget svært at ændre i løbet af de næste fire år.

Hvad bliver den største udfordring for din afløser?

- Succesen bliver sandsynligvis ikke ved for evigt. Den eneste måde at forbedre sig på, er ved at udvikle en stærk fødekæde til det Nationale Træningscenter. Klubtrænerne må indse, at de bedste svømmere skal træne det bedste sted, for at nå toppen. Samtidig skal klubtrænerne med mest talent, motivation og vilje til at arbejde hårdt efteruddannes af den nye landstræner. De skal trænes på samme måde som svømmerne.

Hvad bliver eliteklubbernes opgave?

- ’High performance' handler ikke om at snakke om eller lave store planer. Det handler frem for alt om at være meget ambitiøs, meget dedikeret og både svømmere og trænere skal arbejde meget hårdt og rigtig meget i løbet af en rigtig, rigtig lang tidsperiode.

Forholdet mellem dig og herresvømmerne har ikke altid været rosenrødt. Er der noget, du ville have gjort anderledes?

- Hvis du hentyder til Mads Glæsner vil jeg bare sige, at alle ikke kan eller skal arbejde med alle. Lige som man ikke kan være venner med eller gift med alle. Vore veje skiltes i 2010 og det har været et godt skifte, med gode resultater for os begge, skriver han om Mads Glæsner, der her på sporten.dk har fortalt som sit anstrengte forhold til Paulus Wildeboer.

Hollænderen afviser, at der har været problemer i forholdet til de øvrige herresvømmere.

- Jeg kan ikke se noget problem. Mit forhold til alle de har været enten godt eller meget godt. Problemet er, at der var folk, andre trænere, der elskede at pege fingre af mig for at få mig til at fremstå som en ond, ’sort' trænertype. Formentlig for at tage opmærksomheden væk fra vores fremragende resultater, et typisk dansk træk, hvis jeg har forstået det rigtigt. Men ærligt talt er jeg ligeglad, resultaterne vil altid være der, men sladderen bliver borte med blæsten.

Hvad er du mest stolt af?

- I 2013 har Danmark fem verdensmestre, Lotte er indehaver af verdensrekorden på 1.500-m-fri på kortbane. Jeanette og Rikke har verdensrekorderne i de nye tekstilbadedragter på 50-m-fly og 200-m-bryst. De har slået adskillige europæiske rekorder og den mest bemærkelsesværdige var formentlig den i 4x100-m-medley, hvor de slog USA og Australien i en direkte finale. Jeg er også meget stolt af den kolossale fremgang fra Rikke Møller Pedersen, mailer Paulus Wildeboer fra Australien.