KØB PLUS!

Stopper OL-helt på grund af terrormistanke

Han vandt to olympiske guldmedaljer i London, men hans pas udløser alligevel terroralarm i amerikanske lufthavne

Alle der har prøvet at rejse ind i USA ved, at det kan være en besværlig affære at få adgang til 'guds eget land'. At det i særdeleshed gælder, hvis man er indehaver af et pas fra en nation på terrorbekæmpelsens observationsliste, kan Mo Farah tale med om.

Den somalisk-fødte løber, der repræsenterer Storbritannien, er ikke en hr. hvemsomhelst. Ved de Olympiske Lege i London vandt han guld på to af atletikkens mest prestigiøse løbedistancer, nemlig 5 og 10 kilometeren.

Foran et ekstatisk publikum, der brølede ham over målstregen som den første ad to omgange, blev Mo Farah fejret som en nationalhelt i England på grund af sit dobbelte guld. Det gør han stadig.

Bare ikke i USA, hvor han bor og træner i Portland, Oregon som en del af sportsgiganten Nikes akademi- og hovedkvarter.

Når han rejser ind i USA, bliver han ofte trukket til side af det evigt terror-nervøse amerikanske korps af toldbetjente og vagter i lufthavnen, fortæller han. Således også i år på vej hjem til familien på juleferie.

- Det er ufatteligt. På grund af mine somaliske rødder bliver jeg tilbageholdt, hver eneste gang jeg skal igennem tolden i USA, siger han til The Sun.

Selv om han er en af verdens mest kendte atletik-stjerner, og endda forsøgte at bevise, at han er løber og ikke terrorist af profession, ved at fremholde to fuldfede, olympiske guldmedaljer, hjalp det ikke.

- Denne gang tog jeg endda mine medaljer frem for at vise, hvem jeg er, men lige lidt hjalp det, beskriver han.

Det er ikke første gang, han bliver udsat for den slags. Ved en tidligere indrejse i USA fik han besked på, at han skulle vente 90 dage i canadiske Toronto, indtil sagen havde gået sin gang i systemet.

Hans træner ringede dog til en kontakt i FBI, der selv er passioneret atletikfan, og han klarede problemet.

- Kun guderne ved, hvad der var sket, hvis han ikke havde ringet. Så havde vi sikkert stadig været i Toronto, siger Farah.

Læs også: