DIF ventede i over et halvt år på svar fra Statsministeriet, om det royale danske IOC-medlem måtte være rådgiver i et nyt Advisory Board. DIF fik aldrig svar og opgav at bruge flere kræfter på det, siger formand Niels Nygaard.

Statsministeriet spændte ben for kronprins Frederik, da han efter sit første år som medlem af både Den Internationale Olympiske Komité (IOC), og bestyrelsen i Danmarks Idræts-Forbund (DIF) blev opfordret til at træde ind i et nyt ekspertpanel, der skulle rådgive forbundets ledelse om international idrætspolitik.

Det afslører en korrespondance mellem DIF og Statsministeriets såkaldte IOC-koordinationsgruppe, som sporten.dk har fået aktindsigt i.

I en e-mail, som DIFs direktør, Karl Christian Koch, sendte til IOC-koordinationsgruppens sekretær, Charlotte Krüger, 4. maj 2011, undrede direktøren sig over, at Statsministeriet ikke reagerede på en henvendelse fra DIF om kronprinsens olympiske virke. Direktøren klagede over, at ministeriet ikke havde svaret på en skriftlig opfordring til kronprinsen om at blive medlem af et nyt rådgivende Advisory Board, der netop var blevet nedsat af DIF.

- Vi har i DIF den 2. november 2010 fremsendt vedlagte brev til kronprinsen. Efterfølgende har vi dels hos kronprinsens privatsekretær, Morten Roland Hansen, og dels hos Kulturministeriets afdelingschef, Steen Kyed, fået oplyst, at sagen beror hos Statsministeriet med henblik på en stillingtagen, skrev Karl Christian Koch til ministeriets sekretær og fortsatte:

- Da sagen nu er over et halvt år, vil jeg på vegne af DIF gerne høre, hvornår der kan forventes svar. Lad mig høre fra dig.

Ifølge DIFs formand, Niels Nygaard, fik direktøren dog aldrig noget svar:

- Vi fik ikke nogen tilbagemelding fra Statsministeriet på Karl Christian Kochs e-mail. For at komme videre besluttede vi derfor at gøre det hele på en anden måde og ikke længere bruge flere kræfter på at oprette et Advisory Board.

Formanden bekræfter også, at Statsministeriets tavshed i sagen var medvirkende årsag til, at DIF opgav planen.

- Det var en af de brikker, der førte os frem til at finde en mere pragmatisk løsning, siger Niels Nygaard.

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) nedsatte IOC-koordinationsgruppen 1. april 2008 som en tværministeriel embedsmandsgruppe med repræsentanter fra Statsministeriet, Udenrigsministeriet, Kulturministeriet og Kongehuset. Ideen til embedsmandsgruppen havde Statsministeriets daværende departementschef, Karsten Dybvad, fået tre år tidligere, da DIFs tidligere formand Kai Holm opfordrede Kronprins Frederik til at blive hans afløser i IOC.

Embedsmændene i de tre ministerier fik til opgave at koordinere regeringens indsats for at hjælpe det royale danske IOC-medlem med at navigere uden om idrætspolitiske sager, der kan blive en belastning for kongehuset.

I det brev af 2. november 2010, som DIF´s direktør Karl Christian Koch vedlagde i sin e-mail til Statsministeriet, slog Niels Nygaard fast, at DIFs bestyrelse - og dermed Kronprins Frederik - havde besluttet, at forbundets fremtidige internationale strategi skulle hvile på tre ben: flere internationale poster til danske idrætsledere, øget dansk idrætspolitisk indflydelse i sportens internationale organisationer og mere inspiration fra internationale idrætsmiljøer til udvikling af dansk idræt.

- I den forbindelse har bestyrelsen besluttet at nedsætte et såkaldt Advisory Board, som har til opgave at rådgive DIFs bestyrelse omkring den nye, internationale målsætning, skrev Niels Nygaard i brevet.

- Advisory Board er således ikke et besluttende organ, men vil trække på deltagernes individuelle erfaringer i den internationale idrætsverden til gavn for andre nuværende og kommende danske internationale idrætsledere.

Niels Nygaard understregede også, at DIFs bestyrelse forventede, at det nye Advisory Board skulle mødes to gange om året. Den ene gang med hele bestyrelsen. Den anden gang kun med formanden og næstformanden samt forbundets generalsekretær og OL/elitechef. DIF´s formand afsluttede brevet med en officiel opfordring til kronprinsen om at træde ind i det nye Advisory Board.

Samtidig slog Niels Nygaard fast, at seks andre danske idrætsledere med internationale poster allerede havde givet tilsagn om at sidde med i ekspertpanelet, som skulle mødes første gang i foråret 2011.

Tilsagnene kom fra medlem af Det Europæiske Fodboldforbunds bestyrelse, Allan Hansen, formand for Badminton Europe, Poul-Erik Høyer, medlem af De Europæiske Olympiske Komiteers aktivkomité, Mads Kruse-Andersen, medlem af Den Internationale Cykelunions bestyrelse, Peder Pedersen, næstformanden i Det Europæiske Bordtennisforbund, Dorte Kronsell, og formanden i Det Europæiske Petanque Forbund, Flemming Jensin.

En måned senere skrev DIF i et internt notat af 2. december 2010, at bestyrelsen nedlagde forbundets internationale udvalg og gjorde bestyrelsen til det eneste politiske organ for DIFs internationale arbejde.

- Som støtte for dette arbejde i bestyrelsen nedsættes et Advisory Board bestående af højt placerede danske idrætsledere i internationale forbund, herunder HKH Kronprinsen, stod der i notatet.