BT Guld 2016 bliver lørdag aften uddelt i Boxen i Herning af sportschef på BT, Morten Crone Sejersbøl. Med til titlen hører et beløb på 25.000 kroner. De tre nominerede er Sara Slott Petersen, Pernille Blume og håndboldherrerne. Tre af de 40 sportsfolk, der har stemt, begrunder her deres valg:

32 år, løber, OL-sølvvinder på 400 meter hæk
Sara Slott Petersen er indstillet til prisen for at have vundet sølv ved OL i Rio på 400 meter hæk. Den århusianske løber kom i tiden 53,55 sekunder over stregen som nummer to efter den amerikanske storfavorit, Dalilah Muhammad, og sikrede dermed Danmark den blot anden atletikmedalje på kvindesiden nogensinde – og den allerførste af en løber. Sara Slott Petersen, der for præcis 10 år siden ved det store sportsshow i Herning modtog prisen som årets OL-håb, levede dermed op til de forventninger, der har været til hende i det meste af hendes karriere, og som hun gav yderligere luft, da hun tidligere i 2016 vandt guld ved europamesterskaberne i Amsterdam. Ved OL strøg hun i finalen i næstbedste tid og levede op til sine egne præstationer og kunne jublende svøbe sig i Dannebrog.

Løberen Anna Møller var en af dem, der gav Sara Slott Petersen tre point. I aften vil hun på scenen i Herning begrunde sit valg, men til BT siger hun:

»Jeg har givet Sara Slott maks-point, fordi jeg synes, hun i dén grad har fortjent at vinde BT Guld. Bare på de to år, der er gået, siden jeg rigtigt kom ind i løbesporten og lærte hende at kende, er det utroligt, hvad hun har opnået. Jeg beundrer hendes måde at håndtere tingene på, hvilket jeg især oplevede under OL i Rio, hvor vi delte lejlighed sammen med to andre. Hun greb situationen an med utrolig stor ro, og man kunne virkelig se den rutine, hun har. Det var ikke til at mærke på hende, at hun var stresset eller bekymret, selvom hun i løbet af året havde været skadet og måttet melde afbud til nogle Diamond League-stævner. Personligt kunne jeg godt være ekstra stresset og have bekymret mig for, om det nu ville være noget, der generede mig eller ville gøre mig dårligere, men det gjorde Sara ikke. Det er ikke alle, der forstår, hvor stor en sølvmedalje er i atletik, men det er en kæmpepræstation – især i en løbedisciplin. Hun har arbejdet på det her i 15 år, hvilket er næsten halvdelen af hendes liv, og det er så fortjent, at hun bliver belønnet med en OL-medalje.«

Håndboldlandsholdet er indstillet til BT Guld for at have vundet guld ved OL i Rio
Triumfen var dansk herrehåndbolds første OL-medalje, og præstationen blev ikke mindre af, at den blev sikret efter en finalesejr på 28-26 over Les Experts, de ellers så suveræne franskmænd, der i forvejen var europa- og verdensmestre samt forsvarende OL-guldvindere fra London i 2012. Det danske hold voksede undervejs i turneringen og vandt suverænt kvartfinalen over Slovenien, inden der skulle en gyser med overtid til, før Polen blev besejret i semifinalen. Det danske herrelandshold havde inden Rio aldrig før været i en OL-semifinale og var både før og under legene under tungt pres for at opnå resultater. Det lykkedes noget så eftertrykkeligt.

Speedwaykører Nicki Pedersen er blandt dem, der har givet håndboldherrerne tre point:
»Det er jo kæmpestort, at de vinder guld i en disciplin, vi aldrig tidligere har vundet i. Det var ikke sådan, at de på forhånd var udråbt eller udråbte sig selv til konger, men de tog en kamp ad gangen og byggede langsomt deres præstation op som en pyramide. Det var ikke sådan, at man fra start vidste, at det her ville de vinde, og når man omvendt kan fornemme, at det er op ad bakke hele vejen, bliver det bare så meget større, når det lykkes til sidst. Det kan vi som danskere godt lide, og det kan jeg også selv personligt. Jeg kender det også fra mig selv. Det handler om at tro på sig selv uden at tro for meget på sig selv, og så gælder det om at være ydmyg over for opgaven. Det synes jeg, håndboldherrerne var. De vandt mere på viljestyre end talent, og jeg har ufattelig stor respekt for, at man som hold bygger sådan en præstation op. Jeg har også kæmpe respekt for det, Pernille Blume gør, men måske er jeg blevet lidt forvænt, fordi svømmerne har gjort det så godt i så mange år. Jeg kan også mærke, det betyder noget for mig, at de gør det som hold, og at det er første gang, det sker. Jeg var med hele vejen. Jeg var så heldig at kunne følge det hele vejen på computere rundt omkring i verden, så det var en stor oplevelse.«


Pernille Blume, 22 år, svømmer, OL-guldvinder på 50 meter fri
Pernille Blume er indstillet til BT Guld for at have vundet guld ved OL i 50 meter fri. Mindre end et år forinden havde hun ellers valgt at indstille karrieren, inden hun fortrød og hoppede tilbage i bassinet. Heldigvis for det. Da hun kom til Rio vandt hun først sit indledende heat og satte dansk rekord. Siden vandt hun semifinalen, og endelig var hun hurtigst af alle i finalen, da hun igen forbedrede den danske rekord og i tiden 24,07 vandt guld som den første danske OL-svømmer siden 1948. Mindre end en time efter sin individuelle triumf var hun med i holdmedleyen, hvor hun sammen med Jeanette Ottesen, Rikke Møller Pedersen og Mie Ø. Nielsen vandt bronze i europæisk rekordtid. En utrolig sommer for Pernille Blume, der naturligvis blev en af de tre atleter, der fik flest stemmer i BT Guld-konkurrencen.

Golfspilleren Thorbjørn Olesen var med i Rio, hvor han overværede Pernille Blume vinde guld. Han er en af de danske atleter, der mener, at svømmepigen stod for årets største sportspræstation.
»Der er flere grunde til, at jeg har peget på Pernille Blume. Det var en kæmpe overraskelse. Jeg tror ikke, der var nogen, der havde forventet, at hun ville vinde guld. Vi har ikke vundet en guldmedalje i svømning siden 1948, så det var helt unikt, hvad hun præsterede. Jeg havde selv fornøjelsen af at sidde på tribunen, da hun vandt, så derfor gjorde det lidt ekstra indtryk på mig, da jeg så hende vinde guldmedaljen. Det var globalt en kæmpe præstation til et OL, hvor svømning altid har været kæmpe stort, og hvor alle de største nationer er gode og går 100 procent ind i det. At en pige fra lille Danmark går hen og vinder OL-guld i sådan en disciplin, synes jeg, var det største i år (2016, red.).«