Derfor har landstræner Paulus Wildeboer gjort Danmark til en svømmende stormagt

Der er flere dronninger, end der er riger. Den kendsgerning er en af grundene til, at dansk landsholdssvømning de seneste tre år har blomstret som Fredensborg Have en sommerdag.

Paulus Wildeboer vejer sin tid på en apotekervægt og doserer den nøje. Det er en balancekunst at lede en svømmetrup så tætpakket med talent og ambitioner som den danske, lyder det.

- Der er mange piger, der alle vil være prinsessen af Danmark. Det forsøger de på mange måder. En af dem er ved at præstere. Det er godt, fordi de prøver at udkonkurrere hinanden, siger Paulus Wildeboer.

Øverst i svømmehoffets hierarki findes verdensmestrene Lotte Friis og Jeanette Ottesen. På trinet lige under trænger brystsvømmeren Rikke Møller Pedersen sig på, og lige bagefter myldrer det med stærke, selvbevidste piger, fortæller han.

- Det er ekstremt udfordrende, for de efterspørger en masse opmærksomhed. Jeg har kun den tid, jeg har. Så jeg er nødt til at dele den. Det er ikke nemt. Jo mere speciel og talentfuld en atlet er, jo mere krævende er personligheden. Derfor viser jeg dem, at de skal fokusere på sig selv for at udvikle sig. De når ikke noget stort, hvis de kun kigger på de andre. De er begyndt at forstå det, og det går ret godt, fortæller hollænderen, der siden 2008 har været i dansk tjeneste.

Ret godt er en mild underdrivelse. Paulus Wildeboer overtog roret efter OL i 2008. Forgængeren, australske Mark Regan, er anerkendt som manden, der støbte fundamentet. Siden har Wildeboer forfinet byggeriet og overgået alles forventninger.

De største triumfer tæller tre verdensmesterskaber og to europamesterskaber på langbane samt vognlæs af medaljer fra kortbanemesterskaber på europæisk og verdensplan.

Under Paulus Wildeboer har dansk svømning udviklet sig fra at bestå af en enkelt stjerne og en masse vandbærere til et hidsigt, ambitiøst kobbel af stjerner, der alle kan vinde guld. Oven i købet i hver sin ende af skalaen. Hollænderen har coachet Lotte Friis til VM-guld på bassinets længste distancer. Det samme har han gjort med Jeanette Ottesen på sportens helt korte, adrenalinpumpende løb.

- Som træner er det meget usædvanligt at arbejde med både verdensmesteren på 100 og 1.500 meter fri. Svømmeverdenen er meget overrasket over, at Danmark har to verdensmestre og især over, at de bliver trænet af den samme. Normalt har man en sprinter- og distancecoach, siger han.

Paulus Wildeboer fortæller, at alle brikkerne faldt på plads for ham i 2006. Siden har han arbejdet efter den samme filosofi og træningssystem. Man kunne kalde det ’Paulus evangeliet’.

- Jeg ser meget på den totale form. Min filosofi er at gøre folk skades- og sygdomsfri. Når man så har dem i en virkelig god form, kan man lave imponerende ting i den intensive træning. Problemet er, at de bliver syge eller skadede, når man begynder at presse dem, hvis de ikke er hundrede procent fit. Så vi bruger meget tid på at få dem i en forrygende grundform, fortæller Wildeboer, der har indvilliget i at give den korte version af sit evangelium.

- Når formen er på plads, presser vi dem hårdt i de specifikke forberedelser. En del af det er højdetræningslejrene. Der laver vi fantastiske ting til træning. God form er ikke bare kondition. De skal være muskulært stærke, og derfor er der uger, hvor vi laver mere end 10 timers styrketræning på land ved siden af, siger Paulus Wildeboer.

Ud over det kommer de individuelle øvelser, coaching, strategi og evnen til at trykke på de rigtige knapper ved Danmarks svømmende hof.