Verdensmester Alexander Dale Oen, der døde i forgårs, trænede mere end 40 km om ugen, mens han var på højdetræningslejr i Flagstaff i USA.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Nutidens eliteidrætsudøvere træner hårdere end man gjorde før i tiden. De har en højere risiko for at dø af hjertefejl end andre mennesker, konstaterer en norsk ekspert ovenpå dødsfaldet, der har chokeret hele Norge og den internationale svømmeverden.

Verdensmesteren i 100 meter brystsvømning Alexander Dale Oen var en dedikeret atlet med et voldsomt træningsprogram. Og derfor nordmanden også i større fare for at dø af en eventuel hjertefejl end gennemsnitsmennesket.

- Selv med hjertescreening af alle eliteidrætsudøvere ville bare 50 procent af dødsfaldene kunne blive forhindret.

- Som topidrætsudøver lever man lidt på grænsen af, hvad kroppen kan klare - næsten uafhængigt af hvilken idræt man dyrker. Det øger risikoen for hjertedødsfald, hvis du har en medfødt lidelse, sammenlignet med almindelige mennesker, konstaterer læge Gard Gjerdalen over for VG.

Og Alexander Dale Oen trænede virkelig hårdt. Det hans egne beskrivelser af sit år i punktform fra et interview med VG op til jul om.

Rejser 240 døgn om året.
Træner mere end 1500 timer i året (4-5 timer hver dag).
Står op klokken 5 for åt gå i bassinet.
Har været oppe på 60000 meters svømning

I et interview med Bergensavisen i midten af sidste måned anslog han træningsmængden til at 40000 meter om ugen under højdetræningslejren i Flagstaff, USA.Det er fortsat ikke afklaret, hvad Dale Oen døde af, men en norsk professor konstaterer, at der formentlig er tale om en medfødt hjertefejl.

- Hvis en idrætsudøver får hjertestop, så skyldes det som regel en underliggende hjertefejl eller hjertesygdom.

- Fortykket hjertevæg er den mest normale lidelse. Oven i købet ser det ud til, at pludselig død optræder med højere frekvens blandt unge mennesker med ekstremt højt fysisk aktivitetsniveau end blandt andre unge mennesker. Det er et af de hvide pletter på det medicinske landkort, forklarer professor Eivind S.P. Myhre fra universitetet i Tromsø.

Alexander Dale Oen vandt sidste år VM-guld i 100 meter brystsvømning og ved OL i Beijing for fire år siden vandt sølv på samme distance. Han blev 26 år.