Socialdemokraterne åbner for, at topatleter kan blive ansat i offentlige stillinger i politi, forsvar eller sundhedsvæsen.

Den dag er måske ikke fjern, hvor danske sportsstjerner som Lotte Friis eller Guldfirerens roere kommer på statens lønningslister.

Sådan lyder det fra Socialdemokraternes idrætsordfører, der som udgangspunkt er positiv overfor ideen om ’statsprofessionelle’. En model, der mandag blev efterlyst af svømmernes sportschef for at sikre, at sportsstjernerne ikke stopper karrieren for tidligt.

- Statsprofessionelle er ikke et godt ord. Men S ser gerne, at store offentlige områder som eksempelvis forsvar, politi og sundhedsvæsen har et antal stillinger, som topatleter kan bestride, samtidig med, at de fortsætter sportskarrieren, lyder det fra Flemming Møller Mortensen (S).

Modellen med statsansatte sportsfolk bliver praktiseret i Tyskland, hvor knap 1.000 af landets bedste svømmere, skiskytter og andre sportsstjerner er ansat af staten. Samtidig med de træner, konkurrerer og vinder medaljer for nationen.

Fordelen er, at man på den måde kan få de bedste atleter til at fortsætte den aktive karriere. I dag er der mange af de danske topatleter, der indstiller karrieren for tidligt. De oplever, at det er svært at skabe et privatliv uden en fast og tilstrækkelig indkomst.

- Det må komme før eller siden, hvis vi skal gøre os håb om at forblive blandt de bedste sportsnationer, lød det mandag fra Mikkel von Seelen, sportschef i Dansk Svømmeunion.

- Man kan sammenligne det med at blive en rigtig dygtig balletdanser. De laver heller ikke andet, og de får løn for det fra staten. Min mening er, at det skulle der være mulighed for at gøre med de bedste svømmere, løbere, roere og så videre herhjemme.

Sportschefen har problemet helt inde på livet i denne tid, hvor både Lotte Friis og Jeanette Ottesen Gray overvejer den sportslige fremtid til fordel for en fremtid udenfor bassinet.

- Med en ordning som den kan man sikre, at faglig og karrieremæssig planlægning i højere grad harmonerer med træningshverdagen som eliteatlet. Som samfund vinder man hermed dobbelt, skriver Socialdemokraternes Flemming Møller Mortensen i et mailsvar til Berlingske.

Ideen får stille opbakning fra oppositionen. Konservative mener, at topatleterne bør aflønnes bedre.

- Jeg mener, at Danmark har kolossal socialt, uddannelsesmæssigt og profilmæssigt gavn af at være med i forreste række i medaljekampen. Og i den forbindelse kan vi gøre det bedre i forhold til bedre økonomi til eliteidrætten, mener Brian Mikkelsen (K).

Hos regeringens støtteparti Enhedslisten er der ikke den store opbakning til ideen.

- Jeg er modstander af statsprofessionelle, fordi det enten binder sportsfolkene på hænder og fødder, eller det binder staten til at betale folk, uanset hvor længe de vil være en del af elitesporten, mener Jørgen Arbo-Bæhr (EL), der ser Team Danmarks nuværende støttesystem som den rigtige vej frem.