KØB PLUS!

Pistorius' version: Jeg skød hende ved et uheld

OL-fænomenet Oscar Pistorius er sigtet for at have skudt og dræbt sin kæreste, modellen Reeva Steenkamp. I værste tilfælde kan han fra og med onsdag risikere at sidde i fængsel resten af sine dage.

Over to dage startende fra tirsdag forsøger Oscar Pistorius og forsvarsadvokaten Barry Roux at snakke deres sag for, at den sydafrikanske løber skal have muligheden for blive løsladt mod kaution, mens selve retssagen løber af stablen over det kommende år.

På førstedagen fremlagde anklager Gerrie Nel påstande om, at der var tale om overlagt mord, mens forsvareren Barry Roux ikke mente, at der var tilstrækkeligt med beviser.

Alligevel vurderede Dommer Desmond Nair ved middagstid efter at have hørt begge parters indlæg, at anklagen skal lyde på overlagt mord. Dermed fik Oscar Pistorius på førstedagen den værst tænkelige anklage i den slemme ende af skalaen - en såkaldt schedule 6-anklage.

I den regnes muligheden for en løsladelse mod kaution for yderst minimal. Kun hvis forsvaret kan bevise "særlige omstændigheder" i forbindelse med mordet, vil dommer Nair genoverveje en nedsættelse af graden af anklage.

Efter frokostpausen oplæste forsvarsadvokat Barry Roux fire erklæringer fra venner til både Oscar Pistorius og den afdøde Reeva Steenkamp. Ens for alle var, at de roste Oscar Pistorius' søde og rare væsen samt det stærke kærlighedsbånd mellem ham og den nu afdøde model.

Ydermere hørte omverdenen for første gang Oscar Pistorius' egen forklaring i sagen, der blev læst op, mens hovedpersonen synlig rørt hørte med.

Herigennem indrømmede han at have skudt sin kæreste i den tro, at hun var en kriminel, der var brudt ind i huset gennem badeværelsesvinduet. Men han nægtede sig skyldig i overlagt mord, der i værste tilfælde kan give ham livstid bag tremmer.

- Jeg forstår ikke, hvordan jeg kan blive anklaget for mord og endda overlagt mord, da jeg ikke havde nogle intensioner om at slå min kæreste, Reeva Steenkamp, ihjel, stod der i vidneudsagnet på førstedagen i kautionssagen.

OL-helten var efter eget udsagn stået ud af sengen midt om natten - uden sine benproteser - for at lukke en terrassedør, da han pludselig hørte lyde fra badeværelset.

Grundet trusler og kriminalitet i nærområdet sov han altid med en 9mm. pistol under sengen. Efter flere råb til personen inde i badeværelset, greb han den under sengen og affyrede fire skud gennem badeværelsesdøren, hvorefter han råbte til Reeva Steenkamp, at hun skulle ringe til politiet. Det var først her, det gik op for ham, at han muligvis havde skudt sin kæreste ved en grum fejltagelse, da hun ikke var at finde i sengen.

Han fik brudt den aflåste dør op med et criket-bat og fandt Reeva Steenkamp stærkt blødende. Hun var dog i live. Pistorius forsøgte at holde hende ved bevidsthed, men hun døde i hans arme, står der i vidneudsagnet fra ham.

Flere gange undervejs blev tirsdagen kautionsforhandlinger afbrudt af flere pauser, da en synlig rørt Oscar Pistorius ikke var i stand til at være koncentreret grund voldsomme grædeanfald.

Forsvarsadvokat Barry Roux ønskede, at dagens forhandlinger skulle fortsætte, såfremt han kunne få svar på flere spørgsmål rettet til staten, der er anklager i sagen.

Anklager Gerrie Nel var ikke bekendt med spørgsmålene på daværende tidspunkt og ønskede forhandlingerne udsat til onsdag, så han kunne konsultere med efterforskningslederne, inden der blev svaret på spørgsmålene. Udsættelsen gik dommer Desmond Nair med til.

Kautionssagen fortsætter onsdag klokken 8.00 dansk tid, hvor retten afgør, om Oscar Pistorius kan blive løsladt mod kaution, mens sagen står på. Hvis ikke kan natten til onsdag være sidste gang, han ikke skal overnatte i en celle resten af livet.