FC København er gået ind i esport - ligesom blandt andre også Lars Seier Christensen, Bjarne Riis og Kasper Hvidt. De er gået ind i en verden, der går computernørderne til millionærer

Er dét sport?

Spørgsmålet lå forrest på tungen, da FC København sammen med Nordisk Film præsenterede deres nye esports-satsning kaldet The North. En satsning, som både Parken Sport & Entertainment og Nordisk Film skyder et tocifret millionbeløb i hver.

Og ja, det handler om computerspil. Det er knægtene fra netcaféen, der efter flere år i de mørke lokaler nu for alvor træder frem i mediernes spotlight. Det er drengene, som blev anklaget for at sidde med fingrene i chipsposen og glemme at spise aftensmad, som nu tjener millioner af kroner på at skyde hinanden på computeren.

For der er store penge i esport. Vi taler flere millioner kroner bare i præmiepenge, og man forventer, at de bliver endnu større.

»Vi er med nu, hvor esport kommercielt vokser voldsomt,« sagde FCK-direktør Anders Hørsholt på pressemødet.

Kan overhale fodbold

Han, FC København og Nordisk Film har indtil videre hentet et hold af Counter Strike-spillere, som i 2016 vandt pengepræmier for næsten 4,5 millioner kroner ifølge esportsmagasinet.dk. De er nummer seks på verdensranglisten, så der er potentiale til at tjene endnu mere, fortæller Anders Blume, der arbejder mere end fuld tid som international esports-kommentater hos Room On Fire.

»For at forstå, hvor stort det er, kan man kigge på nogle eksempler. I Counter Strike har den største turnering en førstepræmie på 500.000 dollars (3,5 mio. kr) og præmiepenge for i alt en million dollar. Riot Games (Esports-turneringsarrangør, red.) har lige lavet en tv-aftale med en amerikansk tv-station på 2,1 milliarder kroner for syv år. Det er nok også en af grundene til, at Nordisk Film er med. Der skal snart forhandles nogle tv-rettigheder,« siger Anders Blume.

Og det er her, FC København og Lars Seier Christensen sammen med Bjarne Riis ser muligheder for at tjene masser af millioner. For FC Københavns vedkommende tales der om, at potentialet kan være så stort, at esporten vokser sig til en større forretning end fodbolden.

Hos Lars Seier Christensen og hans Tricked E-sport er det også den vilde økonomi, der lokker.

»I esport forventes de primære indtægter i fremtiden at komme fra tv-rettigheder – eller snarere eksponerings-rettigheder – da den foretrukne platform er internettet og ikke tv- og tilskuerindtægter, præmiepenge, spillerhandler og salg af merchandise. Det spændende ved industrien er, at den ikke er konsolideret omkring nogle magtfulde organisationer, som vi kender det fra andre sportsgrene, men er åben for iværksættere, investorer og andre interessenter til at kunne skabe optimale rammer for spillerne og de bedste oplevelser for tilskuerne,« fortæller Lars Seier Christensen til BT.

Og hvad tjener de her esportsspillere så? En god, gedigen løn, fortæller Anders Blume

»Hvis vi sætter fokus på Counter Strike, tjener de bedst betalte fire eller fem gange en dansk månedsløn. Noget er løn, og andet er andre indtægtskilder. 100.000 kr. om måneden er nok i den høje ende. Ellers tjener de et sted mellem 60.000-100.000 kr. om måneden,« siger Anders Blume.

Og så tilbage til spørgsmålet. FC København siger ja, men hos Danmarks Idrætsforbund nægter man stadig at anerkende esport som en sportsgren.

Det betyder nok ikke så meget for de computerspillende millionærer.