I begyndelsen af august blev den danske verdensklasseroer Mette Dyrlund ramt af en blodprop i hjernen, mens hun var af sted med landsholdet på den sidste træningslejr inden VM. Lige siden har hun arbejdet hårdt på at genvinde sin form og sin førlighed.

Nu fortæller hun for første gang om, hvordan hun oplevede uden varsel at blive ramt af en potentielt invaliderende blodprop i hjernen på det tidspunkt, hvor hun ellers fysisk var i absolut top-kondition. En morgen vågnede hun op og kunne slet ikke få kroppen til at fungere.

- Jeg havde tisset som normalt og så blev jeg dårlig, men ikke så dårlig, at jeg ikke kunne komme tilbage til sengen. Men det tog mig omkring 40 minutter for bare at nå den korte distance fra badeværelset til sengen og det er blot nogle få meter, som det drejer sig om. Jeg kunne nærmest ikke bevæge mig på grund af lammelser, men jeg prøvede, siger Mette Dyrlund til Dansk Forening for Rosports hjemmeside.

Først prøvede romakkeren og værelseskammeraten Lisbet Falch Jakobsen at komme i kontakt med hende, og siden landstræner Mads Haubro. Men ingen af dem kunne få noget sammenhængende ud af Mette Dyrlund. Alligevel opfattede hun alt, hvad der skete omkring hende, hun kunne bare ikke få de rigtige ord ud.

- Jeg kan huske det hele. Det er overhovedet ikke sløret for mig. Det var ikke så ubehageligt for mig, og jeg følte heller ikke, at jeg var i panik. Jeg havde ikke ondt i hovedet, men den følelse, der dominerede det hele det var, at jeg var lammet. Jeg prøvede at kommunikere med dem alle sammen, men det var simpelthen bare ikke muligt, siger Mette Dyrlund.

Først troede både hendes kæreste, landsholdsroeren Jannik Nilton, og landsholdets fysioterapeut Anders Madsen, at Dyrlund var faldet på badeværelset og havde fået en hjernerystelse. Først efter at hun var blevet indlagt på det nærliggende hospital, blev det konstateret, at hun var blevet ramt af en blodprop i hjernen.

Man har ikke kunnet finde ud af, hvad der forårsagede den, men man fandt ud af, at Dyrlund havde haft hjerteflimmer under sidste års træningslejr. Og lægerne hælder til, at blodproppen er startet i hjernet, da det var højre del af kroppen, der blev lammet. I dag får hun blodfortyndende medicin, piller mod kolesterol og har fået indopereret en chip, der afslører uregelmæssigheder i hendes hjerterytme.

Mette Dyrlund arbejder stadig med både ergoteraputer, fysioterapeuter og talepædagoger for at genvinde fuld kontrol over både krop og tale, men hun er allerede kommet langt, og hun træner igen på Bagsværd Sø sammen med makkeren Lisbet Falch Jacobsen med OL i Rio som målet ude i horisonten.

- Jeg har aldrig taget min karriere op til genovervejelse. For en måned siden var jeg helt sikkert bekymret for, hvordan det ville gå, men siden dengang har jeg gjort så mange fremskridt så hurtigt, så nu er jeg slet ikke bekymret for, at jeg nok skal klare det og har mulighed for, at komme tilbage på mit gamle niveau i roningen. Det virker fuldstændig ligesom speed på mig at komme i Rocentret, fordi den sociale del af oplevelsen virker så positivt på humøret. Det virker som en kæmpe vitaminindsprøjtning, siger Mette Dyrlund.