KØB PLUS!

Landstræner til kolleger: Amatører!

Paulus Wildeboer anklager landets svømmeklubber for at sove i timen

Hvis Danmark skal vinde en medalje i svømning ved de Olympiske Lege, er der flere af landets eliteklubber, der skal tage sig sammen.

Så barsk er parolen fra landstræneren, der dumper svømmeklubbernes arbejde mellem OL i Beijing og de netop overståede London-lege.

- Klubberne skal oppe sig og blive bedre til at udvikle de svømmere, de har. Lige nu er det ikke tilfældet. Dansk klubsvømning er på samme niveau i dag, som den var for fire år siden, lyder det fra Paulus Wildeboer.

Ifølge den barske hollænder er problemet, at træningen ikke foregår på tilstrækkeligt højt niveau i alle landets eliteklubber. Helt konkret handler det om, at talenterne simpelthen ikke træner nok i de vigtige teenage-år, hvor fundamentet til en potentiel verdensklassesvømmer bliver støbt.

- Jeg får svømmere herind, der ikke kan svømme 50 meter butterfly. Det er svømmere, der ude i klubberne kun er vant til at træne mellem 20-25 km om ugen. Træner man på internationalt top-niveau, svømmer man i gennemsnittet 60 km om ugen. Så når de kommer her til landsholdet, er de slet ikke parat, siger Wildeboer.

Han forklarer, at de vigtigste år for pigerne er mellem 11 og 15. For drengenes vedkommende er det fra 12 til 16 år.

- Hvis man ikke støber fundamentet der, kan man aldrig nå sit maksimale potentiale senere i karrieren. Man kan træne det bedste sted på jorden og med de bedste trænere, men det vil alligevel aldrig lykkes. Det er for sent, siger Paulus Wildeboer.

Ifølge svømmebossen er det en ting, der skal ændres, hvis ikke dansk svømmesucces i fremtiden skal afhænge af tilfældigheder.

- Hvis vi ønsker en generation, der er hundrede pct. klar til at svømme med om medaljer til OL, så skal det ændres. Som det er nu, er vores svømmere ikke på hundrede procent.

I løbet af efteråret overlader Paulus Wildeboer kasketten som landstræner til en anden. For fremtiden skal han fokusere på den daglige træning i det nationale træningscenter (NTC) i København samt om coachingen til store mesterskaber som EM, VM og OL.

Paulus Wildeboer fortæller, at han gerne ser landets bedste svømmere begynde på NTC i en endnu yngre alder end i dag. En strategi, der bliver spændt ben for, fortæller han.

- Hver eneste gang jeg inviterer et ungt talent hertil, er der et problem. Trænere og klubber vil ikke samarbejde, forældrene mener, de er for unge og så videre. Det kan jeg ikke ændre på, må jeg erkende, siger Wildeboer, der har stået i spidsen for dansk svømning i fire år.

Selv om han ofte brokker sig, er der dog også lyspunkter i dansk svømning.

- Der er mange flere trænere og ledere, der anerkender, at vi skal prøve noget nyt og er interesserede i at ændre systemet. Det har ændret sig.