KØB PLUS!

Kong Gade hyldet i flot afsked

Peter Gade fik en flot afsked på sin karriere i en fyldt Falconer Salen på Frederiksberg.

Når selv kronprins Frederik rejser sig og klapper af ren anerkendelse, må det være en stor person, man står over for.

Og det var da også ingen ringere end kongen af dansk badminton, Peter Gade, der fik den helt fortjente hyldest af landets kommende regent og et propfyldt Falconér Center, da han torsdag aften i forbindelse med kampene i Copenhagen Masters abdicerede fra den sport, han har repræsenteret så flot gennem stort set hele sit 36-årige liv.

Der var ingen smalle steder i den festlige afsked med Kong Gade, for modstanderen i aftenens afskedskamp for Gade måtte selvfølgelig være verdens i særklasse bedste spiller, kineseren Lin Dan, der velviligt var kommet hele vejen til København udelukkende for at spille showkampen mod Gade. Det må i øvrigt have været lidt underligt for kineseren, da han trådte ind i mørket i salen i Falonér Centret. For derude på tilskuerpladserne gloede tusindvis af Peter Gade-ansigter ned mod Lin Dan fra hallens publikum, der alle havde fået en Gade-maske ved indgangen, som de nu iklædte sig for at vise, at ’i aften er vi alle Peter Gade’.

Udsolgt på otte minutter

Det tog i øvrigt kun otte minutter at få solgt alle billetter til denne afskeds-aften, og at dømme på braget fra klapsalverne, da Peter Gade blev introduceret, var alle først og fremmest kommet for hans skyld. Og sådan skal det selvfølgelig også være, når en tidobbelt dansk mester med en All England-titel, en VM-sølvmedalje og mange andre turneringssejre siger farvel. Også fordi han i den grad har været en foregangsmand i sin sport. Selv for aftenens fantastiske modstander Lin Dan, der ikke lægger skjul på, at han har hentet stor inspiration i danskerens væremåde.

- Selv om jeg har vundet flere mesterskaber, kan jeg indimellem blive træt af det her badmintonliv, og så prøver jeg at tænke på Gade på grund af den vedholdenhed, han trods sin alder besidder. Det er det, der gør, at jeg beundrer ham så meget, siger 29-årige Lin Dan om sin danske kollega. De ord må være mindst lige så meget værd som den sidste sejr, Peter Gade fik hevet hjem i tre sæt over kineseren (20-22, 21-16, 21-14), selv om det kun var fjerde gang i 21 dueller, at Peter Gade kunne trække sig sejrrigt ud af et møde med Lin Dan.

- Timerne op til kampen var svære, men da jeg kom i ’kampmode’ gik det hele lidt af sig selv. Jeg nød virkelig at spille den her kamp. Jeg er utroligt glad for, at I ville være med. Det er jeg stolt og beæret over, sagde Gade efterfølgende henvendt til publikum i hallen.

Sejr i afskedsgave

Men en sejr blev det, og lad nu være med at tale om aftalt spil og en foræring fra kineseren til Gade. Lin Dan har ganske vist ikke spillet kampe siden De Olympiske Lege i sommer i London, så han var nok lidt rusten. I hvert fald i begyndelsen af opgøret. Men både den dobbelte olympiske mester og firedobbelte verdensmester og Peter Gade selv arbejdede så hårdt på det grønne gulv og leverede så mange topdueller, at de sagtens kunne have narret undertegnede til at tro, at der var noget på spil. Peter Gade fik en sejr i afskedsgave. Men nok så vigtigt. Han fik den flotte og respektfulde afsked med dansk badminton som aktiv, som en spiller af hans kaliber og med hans dedikation til sporten gennem så mange år fortjener.

Peter Gade er beviset på, at det stadig kan lade sig gøre at nå helt til tops i sport på vilje og hårdt arbejde, selv om man ikke får en håndfuld millioner om året i hyre for at gøre det. Og det er værd at vise respekt for.