Kenya ramt af dopingskandale

Kenyas atletikforbund, Athletics Kenya, erkender for første gang, at der er doping-problemer blandt landets topløbere.

I mange år har man accepteret forklaringen om, at den kenyanske dominans på løbebanerne var resultatet af overlegen genetik kombineret fattigdommens stærke motivation, en voldsom træningsmængde, grundlagt når de små børn skal løbe langt for at komme i skole.

Men efter beskyldninger om udbredt doping i en tysk dokumentarudsendelse erkender det kenyanske atletikforbund, Athletics Kenya nu, at man også i denne del af verden, har udfordringer med atleter, der skyder den forbudte genvej og bruger doping for at vinde medaljer og penge.

- Vi arbejder sammen med det kenyanske politi og WADA for at få de skyldige arresteret, siger formanden for Athletics Kenya, Isaiah Kiplagat ifølge starafrica.com.

Han forventer, at undersøgelserne inden december vil føre til anholdelser af nogle af de læger, som har været involveret i det åbenbart udbredte problem. Kiplagat siger, at lægerne har sprøjtet atleterne med forbudte stoffer mod til gengæld at modtage en andel af de pengepræmier, som de løber ind.

Det er første gang nogensinde, at det kenyanske atletikforbund bekræfter, at man også her har problemer med doping. Indtil nu har man afvist alle anklager om, at de kenyanske succeser skulle være hjulpet på vej af forbudte midler.

Tidligere i år er den tyske journalist Hajo Seppelt gået undercover som sportsagent i Kenya for at afsløre doping-problemerne. Han afslørede, at flere kenyanske løbere og udenlandske løbere, der opholder sig i Kenya, arbejder sammen med læger, som hjælper dem med at udføre bloddoping.

Den tidligere formand for Anti Doping Danmark, den svenske professor Bengt Saltin har i den tyske sportsdokumentar fortalt, at han i perioden 2008-10 konstaterede, at kenyanske løbere pludselig havde nogle voldsomt forhøjede blodværdier, når de kom til start ved stævnerne i Europa.

- Sådan et fænomen har vi aldrig set før. Der er for mig ingen tvivl om, at der foregår en eller anden form for blodmanipulation.

Den kenyanske løber Matthew Kisorio, der har løbet verdens fjerde hurtigste halvmarathontid nogensinde, 58.46, blev afsløret for misbrug af anabolske steroider ved de kenyanske mesterskaber tidligere i år. Efterfølgende har Kisorio lagt kortene på bordet.

- Jeg løb ikke op til mit niveau i dette års Boston Marathon. For at forbedre min udholdenhed sagde han (en læge, red.), at han ville tage sig af det. Jeg spurgte, om det ville blive betragtet som doping. Han sagde: Det er ikke noget problem, stoffet er kun i dit blod i tre-fire dage, og så er det umuligt at spore.

- Jeg gik med til det, fordi alle sagde, at jeg ikke var den eneste - og ingen af de andre blev taget for doping. Jeg ved, at en masse præparater bliver sprøjtet ind i blodet for at give mere ilt. Og når du løber, så løber du så let. Du har mere styrke. Når præmiepengene kommer, så vil lægerne også have del i succesen.

Kisorio mener, at det er meget udbredt, og at atletikforbundet kender til brugen.

- De åbner et apotek og siger, at de sælger lovlig medicin. Så tager de kontakt til atleterne. Det er det samme over hele landet.

Læs også: