KØB PLUS!

Joachim B. tæt på OL-sølv otte år efter

Liberal Alliance-politikeren formentlig kan se frem til at få vekslet sin olympiske bronzemedalje fra 2004 til sølv.

Inden længe skal Joachim B. Olsen formentlig ændre i sit CV. Liberal Alliances sundhedspolitiske ordfører kan med otte års forsinkelse rykke et trin op på medaljeskamlen, så han fremover kan kalde sig olympisk sølvmedaljevinder.

IOC har påny analyseret doping-prøverne, som atleterne aflagde tilbage i OL i Athen, og ud af de 110 prøver man har undersøgt, har fem vist sig at være positive. Ifølge den tyske TV-station ARD tilhører en af prøverne ukraineren Yuri Belonog, som dengang blev olympisk mester i kuglestød. Hvis han bliver diskvalificeret, vil historien blive skrevet om og Joachim B. Olsen erklæret for ny sølvvinder.

Lige nu står OL-bronzen fra Athen i 2004 som højdepunktet i den pensionerede kuglestøders karriere, og mindet om den dag, hvor Olsen stod på præmieskamlens nederste trin med laurbærkrans på hovedet vil stige i værdi, hvis bronze bliver vekslet til sølv.

- Jeg har hørt om sagen, og har jeg været i kontakt DIF (Danmarks Idræts-Forbund, red.), som forventer en afklaring i løbet af nogle uger. Det er ikke officielt endnu, men jeg følger spændt med. OL-bronzen er i forvejen den medalje jeg er mest glad for, fordi OL er noget særligt, og det var meget specielt at konkurrere på det antikke olympiske stadion. Det vil være underligt at vinde olympisk sølv på denne måde så mange år efter, hvor jeg er ude af atletikken, men bedre sent end aldrig.

Ved OL i Athen vandt Belonog guld med et stød på 21,16 meter i sidste runde foran amerikaneren Adam Nelson, der havde nøjagtig samme notering, men ukraineren havde det klart det næstbedste stød af de to, da Nelson overtrådte i fem ud af sine seks forsøg. Olsen blev nummer tre med 21,07 meter.

- Jeg tænker på, hvordan det her vil påvirke Adam Nelson, for den sølvmedalje gav ham nærmest en traume og påvirkede resten af hans karriere. Han vandt VM året efter, men aldrig olympisk guld, siger Olsen, der selv studerede og konkurrerede i USA i begyndelsen af sin karriere.

Foreløbig er det planen, at de olympiske medaljevindere, hvis prøver har vist sig at være positive, bliver indkaldt til en høring hos IOC, og så vil der ifølge Danmarks Idræts-Forbund formentlig blive truffet en beslutning om, hvad der så skal ske om en måneds tid.

IOCs medinske chef, nordmanden Arne Ljungqvist, forklarer over for ARD, at man har haft for travlt med OL 2012 til at gøre noget ved sagen indtil nu, selvom man havde konstateret fem positive prøver.

- Vi havde legene i London, og alt hvad der skete i relation til dem. Hele IOC-organisationen var travl før og under legene. Det her var ikke en prioritet. Vi har informationerne, vi har materialet, og det vil blive behandlet til rette tid.