Den danske triatlonstjerne gennemførte i nat karrierens sidste løb - flere favoritter udgik af verdensmesterskaberne i den voldsomme hede på Hawaii

Rasmus Henning måtte nøjes med en hårdt tilkæmpet 22.-plads i karrierens sidste løb. Den danske triatlet var i nat i aktion ved jernmændenes VM, Ironman Hawaii.

- Det var ikke hvad jeg havde håbet i min sidste konkurrence, men det var nok dybest set, som jeg kunne forvente, da forberedelserne ikke har været optimale. Jeg havde faktisk en god dag på svømningen, cyklingen og i starten af maratonløbet, så jeg troede på en top-10 placering, da jeg lå derude, men sådan skulle det ikke være. Forholdene på Hawaii er bare ekstreme, og det er selvfølgelig rigtig hårdt derude på ruten, siger Rasmus Henning i en pressemeddelelse fra Hawaii.

Ironman-ruten består af 3,8 km havsvømning, 180 km cykling og et afsluttende maratonløb (42,195 km). Rasmus Henning var godt kørende frem til halvvejs på maratonløbet. Indtil da troede han på en plads i top-10, men så skete der noget.

- Jeg havde det godt da jeg løb ud på maratonløbet, og jeg lå mellem 4:00-4:10/km på de første 10 km som jeg havde bestemt mig for. De næste 10 km prøvede jeg at øge og jeg hentede bl.a. Craig 'Crowie' Alexander, der har vundet på Hawaii tre gange. Vi løb lidt sammen og han gav mig hånden og sagde, at det var en ære at løbe med en legende som mig i mit sidste race, og det var jeg meget stolt af, da han er en af de største atleter som jeg har stor respekt for. Jeg løb faktisk fra ham på et tidspunkt, men lige pludselig røg farten ned med 30 sekunder pr. km, og så rodede jeg rundt på 4:30-5:30/km de sidste 20 km, og det var jeg lidt skuffet over. Men det hænger nok sammen med, at jeg ikke har nok fået nok af de lange ture i de seneste par måneder, beskriver Rasmus Henning.

Danskeren var ikke den eneste, der led. Den dobbelte verdensmester Chris McCormack udgik af løbet allerede kort inde på cykelruten. Belgiske Marino Vanhoenacker tog hul på maratonløbet med et forspring på otte minutter, men udgik senere helt af verdensmesterskaberne.

De sidste kilometer af løbet blev en bevægende oplevelse for danskeren, der har været med på sportsgrenens højeste niveau i 13 år.

- Mange, både danskere og udlændinge, råbte tillykke med en stor karriere og 'we're gonna miss you'. Det gjorde det til en mindeværdig dag. Jeg fik fat i et dansk flag på opløbsstrækningen og var nede at gå til sidst og kramme folk jeg kendte, da de pludselig råbte, at der kom en konkurrent op og at jeg hellere måtte løbe i mål. Det var briten Tom Lowe der kom op til mig, men han signalerede at han bakkede af, og ville lade mig løbe i mål først, og han sagde bagefter, at han ikke ville ødelægge min sidste opløbsstrækning. Det var en stor gestus, og det fortæller alt om, hvor gode folk, der er i denne sport, og det vil jeg savne.

Løbet blev vundet af sidste års nummer to, australske Pete Jacobs. Tyske Andreas Raelert kom på andenpladsen, mens Frederik van Lierde løb i mål som nummer tre.

Hos kvinderne vandt britiske Leanda Cave foran Caroline Steffen (Schweiz) og Mirinda Carfrae (Australien). Danske Michelle Vesterby blev nummer 12 i sit debutløb på lavaøen.

I amatørernes rækker, de såkaldte 'agegroupere', fik Danmark en verdensmester. Supermotionisten Preben Jacobsen fra Aarhus blev en suveræn verdensmester i aldersgruppen fra 45-49 år.