Torsdag begynder det fire dage lange DGI Landsstævne i Aalborg - en begivenhed, der koster 50 mio. kr.

Så går det løs igen. Fire år efter at Esbjerg var vært for afviklingen af det seneste DGI Landsstævne, er det nu Aalborgs tur til at skabe en uforglemmelig idrætsfest for ikke færre end 25.000 deltagere.

Men det er ikke nogen billig fornøjelse.

»Det samlede budget er på 50 mio. kr.,« fortæller Aalborg Kommunes eventchef, Søren Thorst, der har været fuldt beskæftiget med at planlægge det største arrangement i byens historie, siden Aalborg i 2012 fik overdraget værtskabet.

Eventchef i Aalborg Kommune, Søren Thorst
Eventchef i Aalborg Kommune, Søren Thorst Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

BT møder Søren Thorst en solrig formiddag på bassinkanten i det nyetablerede Vestre Fjordpark, hvor flere af landstævnets vandaktiviteter skal afvikles.

»Det bliver et brag af en fest,« siger Søren Thorst og smiler stort.

Som AaB'er spillede du i 1990erne fodbold på højeste niveau i bl. a. Superligaen og Champions League. Hvor sjovt er det så at være eventchef for et arrangement, der hovedsageligt henvender sig til bredden?

»Jeg ser ikke den store forskel. Når man er landsstævne-vært, drejer det sig også om at få et hold til at fungere. Jeg har tidligere været med til at planlægge blandt andet Tall Ships Race og U21-EM i fodbold. Men dette er uden sammenligning vores største udfordring. Vi har jo ikke kun 25.000 mennesker aktiveret på sportsarenaerne. Hver dag forventer vi, at midtbyen vil blive invaderet af op mod 50.000 mennesker, der vil se, hvad der sker, handle og overvære de mange udendørskoncerter.«

Hvad er din rolle før og under stævnet?

»Jeg sidder sammen med dygtige folk fra DGI i arrangementets fællesledelse, og herudover har jeg det overordnede ansvar for koordineringen af de mange arbejdsgrupper. Det har været en travl periode med masser af mødeaktivitet. Jeg krydser fingre for, at jeg undervejs i stævnet kan slappe en smule af. Kommer det til at gå anderledes, er det, fordi der er et eller andet, der ikke fungerer optimalt. Mit arbejde har primært været af forberedende karakter. Når aktiviteterne er i gang, skal det jo helst køre problemløst.«

Søren Thorst (th.), da han selv var aktiv fodboldspiller i AaB. Her fejrer han nordjydernes mesterskab i 1995 sammen med bl.a. Peter Rasmussen (tv.) og Erik Bo Andersen (midten)
Søren Thorst (th.), da han selv var aktiv fodboldspiller i AaB. Her fejrer han nordjydernes mesterskab i 1995 sammen med bl.a. Peter Rasmussen (tv.) og Erik Bo Andersen (midten) Foto: HENNING BAGGER
Vis mere

Skal du selv deltage i idrætsaktiviteterne?

»Det bliver der ikke tid til, og desværre er jeg stadig plaget af den skade i højre knæ, der betød, at jeg i 1996 måtte indstille min fodboldkarriere. Siden er jeg blevet opereret syv gange, og det er fem-seks år siden, jeg sidst spillede en oldboyskamp.«

Hvad er det specielle ved dette landsstævne sammenlignet med de foregående?

»Det bliver en unik og meget anderledes oplevelse for deltagerne. Alle aktiviteter - bortset fra dem på skydebanen - kommer til at foregå i centrum af Aalborg, tæt ved vandet og inden for en radius af blot fem kilometer. Og det er heller aldrig set før, at over halvdelen af deltagerne kommer til at overnatte i centrum. Næsten alt kommer til at foregå inden for gåafstand, og derfor vil byen dag og nat være befolket med stævnedeltagere.«

Hvorfor er Aalborg interesseret i at være arrangør?

»For det første er vi vilde med store arrangementer, og for det andet vil vi gerne vise vores nye, flotte havnefront frem. Her vil åbningen af stævnet foregå, og jeg røber vist ikke for meget ved at sige, at det bliver spektakulært. 17.000 mennesker vil gå parade gennem byen, og når de mødes ved Limfjorden, vil de blive mødt af en sejlende parade med flere hundrede både. Hertil kommer et show, som med garanti bliver superflot.«

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Hvor meget har Aalborg Kommune investeret i at være landsstævnearrangør?

»Vi deler udgifterne med DGI. Hertil kommer, at vi har fået fremskyndet etableringen af Vestre Fjordpark. Det har kostet sammenlagt 70 mio. kr. og er en af landsstævnets centrale idrætspladser. Men når afslutningsceremonien 2. juli er overstået, kommer det nordjyderne til gode med masser af aktivitetsmuligheder og gratis adgang. Derfor er udgifterne til dette anlæg ikke indeholdt i det samlede budget.«

Er stævnet pengene værd?

»Byens forretninger, restauranter og barer vil få en voldsom omsætning. Så de penge, der kommer ind der, vil forhåbentlig ramme kommunekassen i den anden ende. Sammen med DGI og VisitDenmark laver vi efter stævnet en stor evaluering over, hvor meget byen har tjent. Da vi i 2015 havde Tall Ships Race, var der i byens forretninger en ekstraordinær omsætning på 150 mio. kr. Jeg er overbevist om, at indtjeningen på denne arrangement bliver større.«

Vestre Fjordpark. der er etableret for 70 mio. kroner, blev åbnet for en uge siden, som bliver et af landsstævnets centrale steder og som bagefter vil blive brugt af aalborgenserne til kajak, svømning, vinterbadning med meget mere.
Vestre Fjordpark. der er etableret for 70 mio. kroner, blev åbnet for en uge siden, som bliver et af landsstævnets centrale steder og som bagefter vil blive brugt af aalborgenserne til kajak, svømning, vinterbadning med meget mere. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Hvad har den største udfordring været?

»Der har været mange. Men det har ikke mindst været en stor opgave at skaffe de 5.000 frivillige, som et arrangement af denne størrelse kræver.«

Hvad er succeskriteriet?

»Når de fire aktivitetsdage er overstået, skal vi gerne have 25.000 mennesker, der samstemmende siger, at oplevelsen i Aalborg har været uforglemmelig.«

Hvad skal de 25.000 deltagere huske dette års DGI Landsstævne for?

»Jeg håber, at åbningsceremonien for tid og evighed kommer til at sætte sig i deltagernes erindring, og at Aalborg vil blive omtalt som en gæstfri by. Det er jo ikke nogen hemmelighed, at vi gerne vil friste de 7.000 deltagende efterskoleelever. For tænk, hvis vi er så gode værter, at de får lyst til at studere hos os og bagefter bosætte sig. Det vil være et kæmpe aktiv for byen,« slutter Søren Thorst.

Rørig minister

Kristian Jensen deltog i landsstævnet i 2009, hvor han løb maraton
Kristian Jensen deltog i landsstævnet i 2009, hvor han løb maraton Foto: Sarah Christine Nørgaard
Vis mere

Justitsminister Kristian Jensen er blandt de mere end 25.000 deltagere ved landsstævnet i Aalborg.

»Han var inviteret som minister, men vil hellere deltage med sit gymnastikhold (Tranbjerg Mix, red.),« oplyser Majbritt Andersen fra DGIs kommunikationsafdeling.

Det er ikke første gang, at Kristian Jensen, der holder tale ved afslutningsceremonien søndag på Aalborg Stadion, er landsstævnedeltager. Bl.a. løb han maraton i Holbæk i 2009.

Ifølge BTs oplysninger får Kristian Jensen godt selskab på sin tur til det nordjyske. Eksempelvis er hans ældste søn med på efterskoleholdet, og efter planen skal han de fire stævnedage bo i telt med sin familie.

Også et par tidligere danske håndboldlandsholdsspillere er med. Således stiller Karen Brødsgaard og Rikke Nielsen op i beach håndbold på holdet 'Prebens piger'.

Det består af en række kvinder, der spillede sammen i 1998, før de blev professionelle. Og Preben - det er navnet på deres første, gode træner.