KØB PLUS!

E-løbsvinder: Har ikke engang råd til doping

Morten Munkholm er træt hele tiden at bruge kræfter på at skulle indberette, hvor han befinder sig. Især når han ikke længere regnes som god nok til at få økonomisk støtte.

Er løbere specielt mistænkelige? Og skal de overvåges meget mere end eksempelvis fodboldspillere, så de ikke fylder sig med forbudte doping-midler?

Det er i hvert fald sådan, Morten Munkholm udlægger tankegangen hos Anti Doping Danmark (ADD), der bestemmer, hvilke danske sportsudøvere der for at leve op til de såkaldte whereabouts-regler på forhånd skal oplyse, hvor de befinder sig en time hver dag, så doping-kontrollanterne altid kan dukke op og kræve en test.

- Det er åbenbart sådan, at man som løber er del af en risikogruppe, der hele tiden skal overvåges. Som om jeg skyder en masse ind i kroppen. Jeg ved ikke engang, hvordan jeg skulle få råd til det. Fodboldspillere har råd til det, men man mener åbenbart, at de ikke kan bruge doping til noget, siger løberen sarkastisk.

Munkholm, der har vundet det traditionsrige Eremitageløb de sidste tre år, og som gennem en årrække har været en af Danmarks bedste løbere, blev sidste år indstillet til Team Danmark-støtte, fordi han var blandt kandidaterne til OL i London. Men i stedet for at få opfyldt sin olympiske drøm fik Munkholm ødelagt sæsonen af en skade, der truede med at ødelægge hans karriere.

Nu er han for alvor på vej op igen, men Dansk Atletik Forbund (DAF) har trukket støtten til ham. Derfor var det hans klub, Aarhus 1900, der hjalp ham økonomisk, så han kunne komme til Etiopien på træningslejr i januar. Og det undrer Munkholm, at han på den ene side er god nok til at skulle være en del af whereabouts-programmet, men på den anden ikke længere er god nok til at få støtte.

- Jeg vil gerne stå til rådighed, men der burde være en sammenhæng. Det er et stort arbejde og et stort ansvar, når man hele tiden skal oplyse, hvor man er, siger løberen og bruger weekendens deltagelse ved Europa Cup Cross Spanien som eksempel.

Her måtte han skynde sig på nettet og ændre opholdssted, da de danske løbere pludselig måtte bo på et andet hotel.

- Men jeg har ikke andre løsninger end det nuværende system. Der er nok rigtigt mange, der doper sig, i de nordafrikanske lande og i Spanien er kulturen bare anderledes, når det kommer til doping, og derfor er kravene for, at jeg kan blive udtaget til mesterskaber, så hårde, konstaterer Munkholm, hvis bedste internationale resultat er en 10. plads ved EM i cross 2011.

Sportschef Thomas Bøgh fra DAF forstår løberens frustrationer, men han kan ikke hjælpe ham.

- Det er ADD, der træffer beslutningen om, at han er i whereabouts-gruppen. På baggrund af Mortens skade er han røget ud af gruppen, der får støtte, men hvis han i år beviser, at han også kan gøre sig gældende frem mod OL 2016, kommer han tilbage, lover Thomas Bøgh.

Læs også: