31 atleter anklages for dopingsnyd ved OL i Beijing i 2008. Der er umiddelbart ikke danskere imellem.

København: Det er dybt beklageligt, at 31 atleter muligvis var dopede, da de stillede op ved OL i Beijing for otte år siden, mener formand i Danmarks Idræts-Forbund (DIF), Niels Nygaard.

- Det er dybt beklageligt, at der tilsyneladende er så mange, der har dopet sig. Det må få os til at blive ved med at skærpe dopingkontrollen og blive dygtigere og dygtigere til at finde tingene hurtigere, siger han.

Den Internationale Olympiske Komité (IOC) har analyseret dopingprøver fra OL i 2008 og indleder nu disciplinære sager mod 31 atleter. De anklagede atleter risikerer at blive udelukket fra sommerens OL i Rio de Janeiro.

- Det må være et varsel til atleterne om, at de skal tænke sig rigtigt godt om, før de leder sig ud i et dopingmisbrug, for det kan spores rigtigt mange år tilbage, siger DIF-formanden.

IOC oplyste tirsdag, at man i samarbejde med Det Internationale Antidopingagentur, Wada, har genåbnet 454 dopingprøver fra OL i 2008 og analyseret prøverne med nutidens forbedrede teknologi.

- Det er godt, at man gemmer prøverne, så man kan få slået ned på det, når der kommer nye metoder til at opdage de midler, som man bruger igennem årene. På den måde er det trods alt positivt, siger Niels Nygaard.

De 31 anklagede atleter er fra 12 forskellige lande. Det er usikkert, om der er nogle dopinganklagede danskere imellem, fortæller direktør i Anti Doping Danmark, Michael Ask.

- Vi har ikke fået oplyst, at der skulle være danskere imellem, og det ville vi normalt have fået. Men for en sikkerheds skyld vil vi allerede i dag tjekke, om der skulle være danskere imellem, men det tror jeg umiddelbart ikke, der er, siger han.

Der er en forældelsesfrist på ti år på dopingsager. Det betyder, at atleter kan risikere at få en sag, helt op til ti år efter en prøve er afgivet, hvis prøven testes positiv for doping.

Der kan være flere sager om dopede atleter på vej. Således er mere end 250 dopingprøver fra OL i London for fire år siden også ved at blive testet på ny.

/ritzau/