KØB PLUS!

Derfor rejste Wildeboer

Ringe sandsynlighed for at give svømmerne mulighed for at præstere det ypperste fik succes-træneren til at rejse

64 medaljer ved europa- og verdensmesterskaber. Så meget metal har Paulus Wildeboer været med til at vinde til Danmark i sine knap fire et halvt år som landstræner.

Onsdag rejste den ombruste svømmetræner til Australien, hvor han skal arbejde frem til næste OL i 2016. Forinden forklarede han til Politiken, hvorfor han valgte at opsige sin stilling i Danmark.

- Under OL i sommer gik det nok op for mig, at der er mange ting, der skal ændres, hvis svømmerne skal have chancen for at præstere på ypperste niveau frem til næste OL, og sandsynligheden for at få gennemført de ændringer er for lille. Da jeg samtidig havde et tilbud om at få lov til at gøre det, jeg helst vil, og som jeg kan, i Australien, kunne jeg ikke sige nej i min alder. Jeg er 58 år, og til det næste OL vil jeg være 62. Og hvem vil have en gammel mand på 62?, siger han til Politiken.

I sin tid ved bassinkanten i Danmark er han også blevet kendt for sin kontante, ærlige og bramfrie stil. I et interview med Sporten.dk efter OL langede han ud efter klubtrænerne i visse af eliteklubberne, der efter hans mening ikke havde udviklet sig i de foregående fire år.

- Jeg får svømmere herind, der ikke kan svømme 50 meter butterfly. Det er svømmere, der ude i klubberne kun er vant til at træne mellem 20-25 km om ugen. Træner man på internationalt top-niveau, svømmer man i gennemsnittet 60 km om ugen. Så når de kommer her til landsholdet, er de slet ikke parat, lød det dengang fra Wildeboer i et interview, der vakte megen utilfredshed i klubmiljøet.

Udsagn han ikke fortryder i dag, fortæller han.

- Fra 2000 til 2012 er det internationale niveau blevet 3 procent bedre. Det betyder, at ALLE, trænere, klubber, forbund og svømmere, skal forbedre sig tilsvarende, ellers falder man bagud. De seneste fire år er niveauet på træningscentret steget markant, men det samme er ikke tilfældet i klubberne. Og så var reaktionen: Du sagde, at klubtrænerne er amatører! Det har jeg aldrig sagt. Jeg prøvede bare at forklare, at ALLE skal tage deres del af ansvaret.

Hollænderen understreger, at striden med klubberne ikke har indflydelse på, at han rejser.

- Folk, der har set mit arbejde, ved, at det ikke har påvirket mig. Tværtimod. Det har bare motiveret mig til at gøre mit job endnu bedre. Jeg har følt stor opbakning fra bestyrelserne i klubberne, men der er en lille gruppe af trænere, der har tradition for at skabe larm. Jeg har sagt til dem, at de ikke skal lave larm med ord, men med resultater. Og det bryder de sig ikke om, lyder de sidste ord fra Paulus Wildeboer.

Læs også: