Langvarig strid med de danske svømmeklubber kan have medvirket til at presse Paulus Wildeboer ud af Danmark, mener Lotte Friis og Jeanette Ottesen Gray.

En længere strid med de danske svømmeklubber kan have været medvirkende til, at Paulus Wildeboer torsdag opsagde sit job i Danmark til fordel for en stilling som træner i Australien.

Forholdet mellem de danske eliteklubber og Paulus Wildeboer har været anstrengt stort set siden, den bramfrie hollænder blev ansat i efteråret 2008.

Som landstræner forsøgte Paulus Wildeboer at trække dansk svømning i en bestemt retning. Det skete på en måde og i et tempo, der faldt mange af græsrødderne for brystet.

Topsvømmeren Jeanette Ottesen mener, at mangel på forståelse og små benspænd kan have medvirket til, at den succesrige svømmetræner i sidste ende valgte at pakke sine ting og rejse.

- Jeg tror helt sikkert det har gjort, at han har haft lettere ved at tage beslutningen. Han har haft svært ved at bryde igennem over for de danske klubber. Det er som om, der har været modvind hele tiden. Der er ingen af dem, der har gidet at høre rigtigt på ham, selv om han har gjort et fantastisk stykke arbejde, og han er i udlandet voldsomt kendt for det arbejde, han har gjort i Danmark. I udlandet tager alle hatten af for de ting, han har lavet her, og jeg tror, det har været svært for ham, at danskerne aldrig har forstået ham, siger Jeanette Ottesen Gray.

For tre uger siden blev Paulus Wildeboer direkte opfordret til at forlade sin stilling af cheftræneren i Farum Svømmeklub - en af klubsvømningens store klubber.

- Paulus Wildeboer bør forlade sin stilling som NTC-træner med umiddelbar virkning. Dansk svømning kan ikke være tjent med en leder, der ser ned på sine kolleger (klubtrænere) og danske svømmere, og som tror, at frygt er det bedste miljø for præstationsudvikling, skrev Thomas Jansson i et indlæg på klubbens hjemmeside.

Reaktionen kom efter en artikel på Sporten.dk og i BT, hvor Wildeboer havde kritiseret arbejdet i de danske eliteklubber. En artikel, der også udløste et åbent brev fra Dansk Svømmetræner Sammenslutning til Wildeboer og Dansk Svømmeunion.

- Vi ved, at landstræneren kun har været på meget få klubbesøg, så derfor vil vi gerne høre fra Paulus, hvad disse udtalelser baseres på?, lød det i brevet.

Knap en måned senere kom meddelelsen så, at Paulus Wildeboer havde sagt 'ja tak' til et tilbud fra en af svømningens stormagter.

- Der har været et meget kontroversielt forhold mellem Paulus og eliteklubberne, siger Lotte Friis.

- Trænerne har ikke altid været enige i Paulus' holdninger. Det er ham, der har sat den nyeste guldalder i gang i svømningen. Grunden er nok, at han ikke tænker særlig dansk. Det, mener jeg, er vejen frem. Når vi er til VM eller OL, tænker modstanderne ikke dansk. De opfører sig på en måde, som vi slet ikke er vant til, siger Lotte Friis, der føler sig overbevist om, at modstanden fra klubmiljøet har haft en betydning.

- Ja, det er jeg helt sikker på. I og med at han har mødt så meget modstand, har han også skullet kæmpe meget mere. Jeg tror ikke, man har lyst til at kæmpe i sit job. Man har lyst til, at det skal gå så smooth som muligt. Konflikterne har klart gjort det nemmere for ham at sige, at nu pakker jeg min kuffert og finder et sted, hvor jeg er mere værdsat, siger Lotte Friis.

Jeanette Ottesen Gray er ikke i tvivl om, at Wildeboer nu har fået en stilling, hvor der bliver lyttet til ham.

- At han har fået et job i Australien er noget nær det største, man kan opnå som træner. De har spurgt, om han ikke nok ville hjælpe dem til at få gode resultater frem mod OL i 2016. Det er skørt i sig selv, at de nærmest er nede på knæ og sige 'please, hjælp os, Paulus'. Det er stort, at Australien gør sådan. Det er nok næsten det største job indenfor svømningen, siger hun.

Det har endnu ikke været muligt at komme i kontakt med Paulus Wildeboer.