KØB PLUS!

Derfor bliver 16-årig japaner ikke ny Bolt

Trods supertider tror den danske landstræner i sprint ikke, at den 16-årige japaner Yoshihide Kiryu udvikler sig til at blive den næste Usain Bolt.

16-årige Yoshihide Kiryu gjorde sig i sidste weekend bemærket langt ud over Japans grænser. Ved et stævne i Shizuoka tilbagelagde han de 100 meter i tiden 10,19, og dermed skrev han sig ind i historien som den hurtigste ungdomssprinter nogensinde.

En tid, der sætter gang i spekulationerne: Kan den japanske knægt udvikle sig så meget, så han om nogle år kan dominere de store stævner og mesterskaber på samme måde, som Usain Bolt gør det i dag?

Den danske landstræner i sprint Mikkel Larsen tvivler på, at verden har fået en ny sprintkonge, der er klar til at overtage Bolts trone. Han forudser, at den unge japaner får svært ved at komme helt ned i retning af de tider, som jamaicaneren præsterer.

- Min fornemmelse er, at de japanske trænere allerede har taget sig rigtigt godt af ham. Det er en fabelagtig tid for en 16-årig, men jeg tvivler på, at han kan forbedre sig mere end yderligere et par tiendedele af et sekund, siger Mikkel Larsen.

Han baserer sin spådom på sit kendskab til den japanske cheftræner for ungdommen, og den nationale satsning, som japanerne har sat i gang inden for de seneste år. Ud fra sine samtaler med den japanske head coach ved den danske træner, hvordan japanerne tænker. Alle metoder bliver brugt fra en tidlig alder.

- Jo længere man bruger på at bygge op i stedet for at bruge alle virkemidlerne med det samme, jo længere kan man holde et højt niveau i karrieren. Hvis man allerede tidligt trykker på alle kontakterne og både presser nervesystem, muskulatur og knogler, så holder atleterne næppe længere end 5-7 år.

Den danske træner fortæller, at japanerne siden skuffelsen ved VM i Osaka i 2007, hvor man kun fik en sølle bronzemedalje på hjemmebane, har sat gang i en kraftig satsning på atletikken.

- VM gav ikke det løft, man havde håbet på. Atletik er jo en kæmpe populær sport i Japan, og siden har man investeret i en stor national satsning på ungdommen. Der er i andre sammenhænge et stort karriereræs i Japan allerede fra en tidlig alder, så det ligger ikke så fjernt for dem at satse meget målrettet på ungdommen, og det er det samme, vi nu ser resultaterne af. Her bliver der ikke spurgt, om man har det sjovt undervejs, siger Mikkel Larsen.

Selvom hurtige tider fra hidtil ukendte navne naturligt nok fungerer som brændsel til doping-rygterne, tror Mikkel Larsen umiddelbart ikke, at japanerne har brugt ulovlige genveje til succesen.

- Havde det været i Kina, så havde jeg måske tænkt anderledes. Jeg vil ikke lægge hovedet på blokken og sige, at der er ikke doping involveret, men jeg tror det ikke, siger Larsen, der i stedet tilskriver den forbløffende tid japanernes meget strukturerede tilgang i en tidlig alder.

Der er adskillige eksempler på unge sprintere, som har peaket i en meget tidlig alder uden at udvikle sig meget mere. Mikkel Larsen peger især på de unge englændere, der har haft svært ved at udvikle deres potentiale.

- De har også et system, hvor man får fat i de unge talenter i en tidlig alder og så giver dem al mulig støtte, men hvor de så har svært ved at komme videre, når de bliver voksne, siger landstræneren og peger på Harry Aikines-Aryeetey, der for fire år siden løb 10,10 uden siden at forbedre sig, som skræmmeeksemplet.