KØB PLUS!

BT GULD: Overraskede med OL-sølv

Fie Udby Erichsen er nomineret for til BTs Guld for sit OL-sølv i damernes singlesculler

Kun de færreste kendte Fie Udby Erichsen før OL, men den danske roer hev medaljen med hjem ved hjælp af en særlig tankegang.

Men hvem pokker er hun? Det spørgsmål stillede de fleste danske sportsinteresserede sig nok, da de i sommer pludselig opdagede, at Fie Udby Erichsen var på vej mod et stort resultat ved de Olympiske Lege i London.

I dag kender de hende langt bedre, for den danske roer i singlesculler vandt overraskende sølv lørdag den 4. august i på vandet ved Eton Dorney.

- Det krævede en meget fokuseret præstation. Jeg skulle kun koncentrere mig om de punkter, jeg kunne gøre noget ved og lade alle de ydre omstændigheder som vinden være. Med det fokus kom jeg suverænt igennem, og jeg lod mig ikke irritere af de andre og dårlige tag undervejs, selvom vinden drillede. Man vinder ikke en OL-medalje med fysikken, den vindes oppe i hovedet, siger Fie Udby Erichsen i dag.

Selvom de færreste for alvor kunne påstå, at de vidste, hvem den kvindelige roer var, så kunne man dog se, at der var optræk til noget stort, da Fie Udby Erichsen allerede fra indledende heat viste sig ganske solid og bare blev ved med at imponere. I finalen var hun langt fra guldet, men hun formåede at holde en australsk båd bag sig på de sidste meter og holdt dermed fast i sølvet.

- Hvis du havde talt med mig på forhånd, så havde jeg været tilfreds med en finaleplads, men jeg tog til London for en medalje. Den fik jeg og er sindssygt glad for. Selvfølgelig ville jeg gerne have vundet guld, men min konkurrent var ganske enkelt bedre end mig. Når folk er bedre end mig, så kan jeg ikke tillade mig at brokke mig. Jeg er dog sikker på, at hvis jeg ror med igen om fire år, så slår jeg hende også, for så har jeg fået den erfaring, der er så nødvendig, siger Fie Udby Erichsen.

Siden OL i sommer har hun holdt sig en smule i gang, men slet ikke som i årene op til legene. Det er dog ikke som mange andre atleter, der får en regulær mæthedsfornemmelse. Og det er der en god grund til.

- Mit OL var bare så afslappet. For det første var jeg jo bare glad for at være med i det hele taget. Jeg fik kun OL-pladsen to måneder før, og den havde jeg set frem til i 16 år. Så mens det kan være mega svært for mange at være med til OL for første gang, så var jeg lettet på forhånd, for den psykiske byrde var taget af mine skuldre. Jeg kunne slappe af og nyde det i fulde drag. Faktisk følte jeg, at jeg havde præsteret noget stort, og jeg ville også være stolt, selvom jeg kom hjem uden medalje, siger Fie Udby Erichsen.

Sådan bliver mit 2013

Mens mange OL-atleter i stor stil planlægger deres kommende sæson, så går Fie Udby Erichsen den helt modsatte vej.

- Jamen året kommer faktisk til at være helt uden roning. Lige nu træner jeg stadigvæk på mine egne præmisser, som betyder, at der ikke er vægttræning involveret, og det er heller ikke 12 gange om ugen længere. Der er droslet gevaldigt ned, for jeg skal være mor for første gang den 20. maj, og så bliver al sport sat på standby, siger Fie Udby Erichsen, der gerne fortæller, hvor vigtigt det er for hende.

- Jeg er 27 år nu, jeg har været sammen med min mand i 10 år og gift i fire, så nu skal det være. Det betyder meget for mig, siger hun.

Drømmer om OL i Rio
Hendes nye rolle som mor betyder dog ikke, at roning i fremtiden skal lægges på hylden.

- Før OL var min plan, at det skulle være slut, men jeg tror på, at det godt kan lade sig gøre at fortsætte. Jeg kan sagtens se mig ro fire år mere frem mod OL i Rio, men det kræver selvfølgelig, at ting falder på plads. Mit bagland skal have lyst til at hjælpe med børnepasning, og så skal jeg have fundet en balance mellem at opgradere mine færdigheder og ro fuld tid. Men lysten er der i hvert fald, siger Fie Udby Erichsen

Dem går mine stemmer til

Det bliver et par kollegaer i ro-sporten, der ifølge Fie Udby Erichsen burde vinde BT Guld.

- Min favorit er helt klart Mads Rasmussen og Rasmus Quist for deres guld i roning. Det er også fordi, at jeg har så meget indsigt i, hvor hårdt de har kæmpet i så mange år. Jeg har været vidne til deres op- og nedture. Og så lykkedes det hele i sidste ende. Det var jo deres sidste chance, og de satte alt på et bræt. Samtidig slår de England på deres hjemmebane i London, og det er nærmest umuligt. Det er en vanvittig præstation, siger Fie Udby Erichsen.

- Jeg har selv prøvet meget af det samme med at ofre sig. Men jeg beundrer også mere det med deres makkerskab over så lang tid. De er to vidt forskellige personligheder, men alligevel fungerer de sammen og stoler på, at den anden gør det rigtige. Det er vildt beundringsværdigt.

- Desuden hviler de begge meget i sig selv, det er for mig stort og gør forskellen. Nu skal jeg selv være mor, og så nyder jeg at se dem leve så balanceret et familieliv, mens de passer roningen. Det er ikke mødrene, der 100 procent skal klare det hele selv, som det ellers er tilfældet med mange andre sportsudøvere, siger Fie Udby Erichsen.