KØB PLUS!

BT GULD: Det onde vandt i Weymouth

Jonas Høgh-Christensen er nomineret til BTs Guld for at vinde OL-sølvmedalje i finnjolle

Den sidder stadig i kroppen. Følelsen af at være snublende tæt på, men alligevel gå glip af guldet i den olympiske Finn-jolle.

Før medalje-sejladsen lå Jonas Høgh-Christensen til at vinde guldmedaljen, men englænderen Ben Ainslie havde undervejs sejlet sig tættere på i dagene op til finalen. Blandt andet takket være et par fejl af danskeren undervejs.

Ben Ainslie vandt som bekendt guldmedaljen, da han kom i mål en sølle placering før Jonas Høgh-Christensen ud for Weymouth i den sydlige England.

- Det er en meget blandet følelse. På den ene side er jeg super stolt og glad for min sølvmedalje. Vores klare målsætning var at tage den medalje, og den er jeg helt vildt glad for. Det var en kæmpe oplevelse. Men på den anden side forsvinder ærgrelsen nok aldrig over, at jeg ikke fik det guld, når jeg var så tæt på, husker Jonas Høgh-Christensen i dag, der også var nomineret til BTs Guld for sit verdensmesterskab i 2009.

Under OL-sejladserne fyldte et skænderi mellem ham og Ben Ainslie meget i medierne. Den britiske superstjerne og storfavorit nægtede at have sejlet ind i et mærke på trods af, at flere vidner havde set det. Derfor blev briten, der ofte opfører sig som bøllen i skolegården, meget upopulær blandt de andre sejlere. De støttede alle danskeren, der efter finalenederlaget lagde sig ned i båden af skuffelse.

- Da jeg lå der, var jeg rigtig ked af det. Også på grund af episoden med, om han havde sejlet ind i et mærke eller ej. Den påvirkede mig og gjorde, at spændingen mellem os blev ekstrem. For mange sejlere blev det en kamp mellem det gode og det onde, hvor det onde endte med at vinde. Jeg syntes, at jeg havde skuffet mig selv og mine venner.

I dag kan Jonas Høgh-Christensen pege på de to sølle fejl undervejs, der blev afgørende for resultatet.

- Der er nogle ting, jeg ærgrer mig gul og blå over. I en af de første sejladser sejlede jeg ind i en startlinje-båd og måtte tage en straf. Derefter sejler jeg et at mit livs bedste løb og bliver nummer syv. Men det var alligevel min næstdårligste placering. Og så har jeg en sejlads, hvor jeg vælter. Den ender med at blive relativt dyr. Jeg ser tilbage på de to fejl som dét, der gjorde at guldet ikke blev mit, analyserer den danske sejler.

Og i selve finalen spillede vinden den danske lejr et puds.

- Jeg var nervøs men ekstremt velforberedt. Vi havde gennemgået samtlige taktiske scenarier aftenen før. Vi vidste nogenlunde, hvad der ville ske. Og det skete også. Vi vidste, han ville prøve at matchrace mig før start. Jeg skulle prøve at holde mig fri af ham. Vi lavede en katten-efter-musen, hvor han jagtede og jeg undveg. Vores plan var, at jeg skulle sejle til venstre. Der havde vinden været 380 ud af de 400 gange, vi havde sejlet på den bane. Det lykkedes til punkt og prikke. Det kunne ikke have været bedre. Det var bare en af de få gange, hvor vinden gik til den anden side. Det er desværre, hvad der sker i sejlsporten. Der mistede jeg medaljen. Men han skulle bare aldrig have været så tæt på i de indledende.

Efter finalen var det en relativt fattet Finn-jolle-sejler, der blandt andre blev taget imod af kronprins Frederik på molen i Weymouth.

- På medaljeskamlen var jeg rigtigt glad. Det var fedt at blive hyldet. Men samtidig var jeg ved at fælde en tåre over, at jeg ikke vandt. Dengang - som nu - er jeg stadig utrolig splittet. Jeg var så tæt på guldet, fortæller Jonas Høgh-Christensen.

Springsteen på besøg

OL-medaljen blev Jonas Høgh-Christensens foreløbigt sidste bedrift i finnjollen. Allerede før OL sagde han, at den aktive karriere ville stoppe dér. En beslutning, han stadig holder fast i.

Nu fokuserer han på sit arbejde på landjorden for koncertarrangøren Live Nation, hvor han har en ledende stilling.

- Vi skal arrangere en masse koncerter. Blandt andet Bruce Springsteen, Robbie Williams og Depeche Mode og mange andre. Så skal jeg lave Copenhell, som er en festival, vi har startet ude på Refshaleøen, forklarer Jonas Høgh-Christensen, der også er kommercielt ansvarlig for den nye multiarena, der skal bygges i Ørestaden i København.

Han har dog stadig sin gang på havnen. I dag bruger han sin rutine til at få en flok håbefulde sejlere godt på vej.

- Ved siden af hjælper jeg nogle unge mennesker, der gerne vil sejle Youth Americas Cup. Vi prøver at rejse pengene og sætte holdet, så de kan repræsentere Danmark på bedste vis. Sejlsport ligger mig stadig nært. Det kan godt være, det ikke er mig, der står for enden med rorpinden. Men derfor kan man godt hjælpe den næste generation med at komme ud over bakkerne og opleve ting, man ikke selv har nået i

Et usædvanlig hårdt felt

Finnjolle-mesteren ærgrer sig over, at en af karrierens sidste pris-nomineringer skulle ske i sådan et stærkt felt.

- Hele vejen rundt er det store præstationer. Der er ikke en eneste præstation på den liste, der ikke kunne vinde BTs Guld et andet år, hvis der ikke havde været lige så meget tryk på. Det er et hårdt felt, og alle er både gode og søde mennesker. Det er nogle gode repræsentanter for dansk sport, siger Jonas Høgh-Christensen, der dog alligevel fremhæver omnium-guldet, letvægtsdobbeltsculleren og Frederik Løchtes præstation til Wimbledon.

- I mine øjne er der en tre-fire præstationer, der er de største. Men hvis Lasse Norman nu havde vundet OL-guldet i landevejsløb, havde der ikke været nogen tvivl overhovedet. Men der var ikke rigtig nogen, der kendte omnium i Danmark, før han vandt det.

  

Læs også: