I den seneste sæson af X Factor charmerede den i dag 16-årige Baraa Qadoura det meste af landet med sin store stemme. Nu springer han ud som solist.

Han fyldte tv-skærmene hver fredag i begyndelsen af 2015.

Som deltager i den ottende sæson af X Factor, nåede Brabrand-knægten Baraa Qadoura frem til semifinalens dørtrin, før han blev stemt ud af den storstilede talentkonkurrence.

Måske driller hukommelsen, men det virker som mere end bare et halvt år siden, at den i dag 16-årige charmetrold var i vælten.

Uanset hvad bliver han stadig genkendt.

Lige nu står der for eksempel et par teenagepiger foran os. De står helt tæt og spørger i munden på hinanden, om Baraa vil synge for dem?

Han smiler og meddeler venligt, at han altså lige er i gang med et interview.

For lidt siden drev en flok småsludrende unge forbi os; de gloede såmænd også efter Baraa - for derefter at stoppe op rundt om hjørnet med ører og øjne på stilke.

Vi sidder i hver vores ret behagelige stol på Dokk1.

Vi sidder her, fordi Baraa nu vil prøve lykken som solist.

I dag udgiver han således singlen »Feel The Same« - godt hjulpet på vej af produceren Pelle Blarke, som i 2009 vandt MGP under navnet Pelle B.

Meget mere moden

Baraa er snakkesalig. Mildest talt.

Kontrakten med Danmarks Radio efter eventyret i X Factor er udløbet.

Det er ikke til at sige, om det er derfor, han er mere åben, end sidst, vi talte sammen tilbage i marts.

Men det er han.

»Jeg har forandret mig rigtig meget, siden jeg var med i X Factor. Jeg er ligesom gået et step op og er blevet mere moden,« siger han.

»I X Factor lærte jeg meget om at være under pres; at lære nye sange på kort tid og og stå en scene.«

»Det er faktisk ret vildt så meget, jeg har ændret personlighed.«

»Gid jeg ikke var med«

Mens liveprogrammerne stod på, blev Baraa indkvarteret i en lejlighed på Frederiksberg sammen med tre andre deltagere fra sin egen unge-kategori.

»Vi var sammen altid. Det var okay, men alle havde sin tid, hvor man hadede det lidt.«

»Jeg kan huske engang, vi var på vej hjem til lejligheden. Jeg begyndte bare at gå hurtigere og væk fra de andre. Jeg havde pludselig fået nok af at være sammen med de samme personer hele tiden.«

»Så, ja. Der var da tidspunkter, hvor jeg tænkte: Det er alt for hårdt, det her. Gid jeg ikke var med«.

Når han tænker tilbage, indrømmer han også, at han i begyndelsen kun troede, det handlede om at synge og optræde. Ikke andet.

»Derfor kom det også som lidt af et chok, da vi på et tidspunkt var til møde ude i DR og fik at vide, hvor meget, det hele indebar.«

Adressen i København, mentormøder, stylistaftaler, træning i koreografi, tøjprøver, lydprøver, generalprøver, pressemøder og live-optræden.

Baraa blev noget forpustet af alle oplysningerne.

»Alt det med journalisterne havde jeg ikke tænkt på«, medgiver han med henvisning til, at deltagerne hver torsdag skulle stå til rådighed for pressen før næste dags program.

Men, understreger han; han havde aldrig nogle dårlige oplevelser med journalister.

»Og vi blev også rådet til, hvad vi skulle svare, når vi blev spurgt, for alting kan jo nemt manipuleres.«

Brød sammen hos psykolog

»Det er rart at blive genkendt, det vil jeg ikke lyve om,« forsætter han.

»Men ind i mellem blev det for meget. For eksempel, når jeg fik en telefon stukket op i ansigtet og folk tog billeder uden at spørge først.«

»Jeg prøvede også virkelig at vise min taknemmelighed over at være med i programmet. Jeg forsøgte at smile alt det, jeg kunne, selvom jeg nogle gange ikke følte helt for det.«

»Det var som om, jeg skulle tænke over alt, hvad jeg gjorde. Der var så mange mennesker, jeg skulle møde.«

Ensomheden bankede forsigtigt på.

Fraværet af familien og vennerne derhjemme begyndte at gøre ondt.

Da Baraa’s kontaktperson i X Factor på et tidspunkt foreslog, at han skulle slå et smut forbi psykologen, der er tilknyttet programmet, afslog han i første omgang.

»Der er jo ikke noget galt med mig, tænkte jeg. Men det endte alligevel med, at jeg gjorde det.«

»En dag spurgte hun mig: Havde du troet, at det var så hårdt, som det er?«

»Så brød jeg sammen. Det ramte mig virkelig. For det var jo ikke, som jeg troede, det var.«

Drømmen om udlandet

Baraa blev mere afklaret. Røg ud før semifinalerne og optrådte, efter finalen, flittigt rundt om i landet med sin veninde Tannaz, der også deltog i programmet.

»Gennem Tannaz’ og min tourmanager lærte jeg Pelle (Blarke,red) at kende. Vi besluttede os for at prøve at arbejde sammen. Også for at se, om folk kan huske mig - for at se, om mine fans stadig er der,« siger Baraa.

Pelle Blarke sendte Baraa tre sange, hvoraf den aktuelle single »Feel The Same« var en af dem.

»Jeg kan ikke finde ud af at skrive tekster, så jeg skulle sende Pelle en besked, hvor jeg beskrev mig selv; hvorfor jeg godt kan lide nummeret og hvilke andre sange, jeg godt kan lide,« forklarer Baraa.

»Så kom der en sangskriver indover, og jeg tog til Aalborg for at indsynge den.«

»Sangen handler om en pige, der forelsker sig i en dreng, men spørgsmålet er, om - ja, om han føler det samme for hende.«

Drømmen her og nu for Baraa er først og fremmest at få sit nye materiale foldet ud i Danmark.

»Med tiden kunne jeg godt tænke mig at komme til USA og brænde igennem internationalt«, siger han og smiler bredt med et »hvorfor ikke blik«.

»Alle har en chance!«