De store partier er enige med justitsministeren om hårdere straffe

Alt tyder på, at Folketinget i år vil træffe historiske beslutninger om at skærpe straffene for vold og voldtægt.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) sagde i et søndagsinterview med BT, at han ønsker hårdere straffe for personfarlig kriminalitet, minimumsstraffe på to år for besiddelse af et ulovligt våben, og at rockere og bandemedlemmer skal sidde tiden ud uden prøveløsladelse.

BT har spurgt de tre store partier, Venstre, DF og Socialdemokratiet, hvad de mener, og der er generel opbakning til justitsministerens kurs. Det er allerede lykkedes den tidligere justitsminister Søren Pind (V) at få flertal for hårdere straffe for vold mod offentligt ansatte og for voldtægt. Der er nedsat en kommission, der skal kigge på straffeloven, som oprindeligt er skrevet i 1933, og i år bliver livet altså gjort endnu hårdere for hærdede kriminelle.

Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, siger:

»Straffelovskommissionen skal ryste posen efter 84 år og undersøge, om ikke tingene skal indrettes anderledes, og dommene for personfarlig kriminalitet skal skærpes. Det må vi bestemt forvente. Rockere skal hellere ikke forvente at blive prøveløsladt, det tror jeg, der er enighed om. Der står allerede i straffelovens § 247, at i gentagelsestilfælde af vold kan dommene stige med det halve, og det kunne jeg godt tænke mig, blev praktiseret. Minimumsstraffe er jeg ikke begejstret for. Både med vold og voldtægt er der grænsetilfælde, hvor jeg er mest tryg ved, at retten har frie hænder,« siger han.

Peter Kofod Poulsen fra DF vil stramme endnu mere end justitsministeren:

»Jeg kan love ministeren, at vi meget gerne vil bidrage til at få straffene opad. Minimumsstraffe er en fantastisk god ting. Jeg kunne godt tænke mig, at minimumsstraffen for fuldbyrdet voldtægt blev fem års fængsel. Det er vi blevet stemt ned på tidligere, men vi vil gerne prøve igen. Vi skal have kigget på hele voldsområdet, hvor der er mange lave straffe,« siger han.

Slap med to måneder

Et eksempel fra 2015: Et yngre par blev overfaldet på Vesterbro i København af tre unge, der tævede dem med kædelåse, knuste en flaske i hovedet på manden og slog tænder løse på kvinden. Gerningsmændene på 16, 17 og 19 år fik 12, ti og ti måneders fængsel, men afsonede kun to, da resten blev gjort betinget.

»Det er fuldstændig uretfærdigt. De burde ruske tremmer i flere år,« mener Peter Kofod Poulsen.

Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen er knap så hård i filten:

»Vi vil gerne kigge på at hæve strafferammerne. Men straf kan ikke stå alene i et retssamfund. Det er også vigtigt at forebygge og prøve at undgå, at forbrydelserne overhovedet sker. Vi skal passe meget på med minimumsstraffe. Dommeren skal have et manøvrerum, og det er dem, der er bedst til at vurdere sagerne,« siger Trine Bramsen.