Et dansk par er blevet afsløret i gennem flere år at have snydt internationale vinkendere, så vandet drev. Forsigtigt anslået menes der at være tale om vinbedrageri for mindst to millioner kroner.

Med base i Schweiz har parret de senere år stået bag en af verdens tilsyneladende mest eksklusive vinklubber for verdens absolutte jetset. Et vinøst fristed for rigmænd og passionerede vinkendere med råd til at betale op til 90.000 kr. for en glad weekend i udsøgte flaskers selskab.

Problemet har blot været, at flere af supervinene nu viser sig at have været forfalskede. Helt bogstaveligt er der blevet hældt ny og billig vin på de gamle og tilsyneladende kostbare vinflasker med de fornemme etiketter.

Stort anlagt vinsmagning

Og som i en moderne udgave af Kejserens nye klæder havde ingen ved de fornemme vinsmagninger mod til at sige højt, at de ædle dråber ikke smagte helt så kostbart som forventet, når de blev serveret med stor andagt.

Det er mad- og vinmagasinet ’gastro’, der i sit seneste nummer bringer den grundige afsløring af det danske par Malene Meisner og René Dehn (tidligere Rehné Thomsen).

Vinfusk for millioner: Se metoderne - sådan snød det danske par de rige

Det fremadstormende par begyndte for alvor at gøre sig bemærket på den danske vinscene i september 2009 som arrangører af en stort anlagt vinsmagning på Sølyst i Klampenborg i Nordsjælland.

Med et par af verdens mest anerkendte vinskribenter som prestigefyldte gallionsfigurer inviterede værtsparret til smagning af nogle af verdens absolutte topvine i kanonårgange. Eksempelvis legendariske Bordeaux-bomber som Chateau Margaux 1900, Chateau Mouton-Rotchshild 1945, Chateau Lafite-Rotchschild 1953 og Chateau Latour 1961. Nogle af dem med en auktionsværdi på op mod formentlig 100.000 kr. flasken.

Kun en af vinene (den antikke Margaux) viste sig ifølge gastro at være forfalsket, men smagningen på Sølyst blev ifølge bladet udgangspunktet for den gentagne svindel, som parret de følgende år praktiserede i forbindelse med luksuriøse smagninger af det, der gav sig ud for at være unikke vinperler.

Fra deres nye base i Basel i Schweiz slog det danske par sig op internationalt via den eksklusive og lukkede vinklub The White Club. Indmeldelsesgebyr 15.000 euro (godt 110.000 kr.), årskontingent 2.500 euro (godt 18.500 kr.) samt betaling for de formidable middage med vinsmagninger.

Ved hjælp af fotos af etiketterne på de flasker, som klubben efterfølgende serverede i blandt andet Hongkong, Bourgogne og London, kan ’gastro’ dokumentere, at den præcis samme flaske på forunderlig vis er blevet drukket flere gange for flere af de eftertragtede vines vedkommende. Tilsyneladende uden at en eneste af gæsterne har opdaget det og gjort opmærksom på svindelen.

I et enkelt tilfælde bliver en fransk rigmand og vinsamler ved et arrangement i Bourgogne i december 2012 angiveligt tilmed narret til at ’betale’ sin deltagelse ved selv at medbringe to kostbare vine fra legendariske Romanée-Conti i forventning om at komme til at smage den yderst sjældne raritet Romanée-Conti 1945. Den viser sig dog i sidste ende at mangle på smageprogrammet til franskmandens raseri.

Ved samme Bourgogne-arrangement deltog i øvrigt den danske vinkonge Peter Sisseck, der bl.a. står bag kultvinen Pingus i Spanien.

Det er ikke lykkedes bladet ’gastro’ at få en kommentar fra hverken Malene Meisner eller René Dehn. Også BT har henvendt sig til René Dehn via hans aktuelle firma i Sydafrika, men uden resultat.

Brugte vinflasker i høj kurs

Selv tomme flasker kan være værdifulde, hvis de har indeholdt nogle af verdens dyreste dråber vin. Det ved man både i udlandet - og i Danmark.

Eksempelvis er Bordeaux-slottet Chateau Lafite-Rothschild gået over til at udstyre alle foliekapslerne på deres flasker med en 13-cifret kode, der bekræfter ægtheden, skriver bladet ’gastro’.

Særligt i Kina har lyssky handel med flasker fra særligt efterspurgte luksusvine grebet om sig, og op mod halvdelen af visse topvine i landet skønnes at være kopivine. Her kan tomme flasker fra særligt attraktive vine i nogle tilfælde sælges for op mod 10.000 kr. Og for nylig kunne en dansk restaurant i Vordingborg da også sælge en kasse med tomme flasker til Kina for 1.000 kr. pr. flaske.