KØB PLUS!

Vinfup for millioner: Dansk par narrede rigmænd og feinschmeckere med falske luksusvine

Et dansk par er blevet afsløret i gennem flere år at have snydt internationale vinkendere, så vandet drev. Forsigtigt anslået menes der at være tale om vinbedrageri for mindst to millioner kroner.

Med base i Schweiz har parret de senere år stået bag en af verdens tilsyneladende mest eksklusive vinklubber for verdens absolutte jetset. Et vinøst fristed for rigmænd og passionerede vinkendere med råd til at betale op til 90.000 kr. for en glad weekend i udsøgte flaskers selskab.

Problemet har blot været, at flere af supervinene nu viser sig at have været forfalskede. Helt bogstaveligt er der blevet hældt ny og billig vin på de gamle og tilsyneladende kostbare vinflasker med de fornemme etiketter.

Stort anlagt vinsmagning

Og som i en moderne udgave af Kejserens nye klæder havde ingen ved de fornemme vinsmagninger mod til at sige højt, at de ædle dråber ikke smagte helt så kostbart som forventet, når de blev serveret med stor andagt.

Det er mad- og vinmagasinet ’gastro’, der i sit seneste nummer bringer den grundige afsløring af det danske par Malene Meisner og René Dehn (tidligere Rehné Thomsen).

Vinfusk for millioner: Se metoderne - sådan snød det danske par de rige

Det fremadstormende par begyndte for alvor at gøre sig bemærket på den danske vinscene i september 2009 som arrangører af en stort anlagt vinsmagning på Sølyst i Klampenborg i Nordsjælland.

Med et par af verdens mest anerkendte vinskribenter som prestigefyldte gallionsfigurer inviterede værtsparret til smagning af nogle af verdens absolutte topvine i kanonårgange. Eksempelvis legendariske Bordeaux-bomber som Chateau Margaux 1900, Chateau Mouton-Rotchshild 1945, Chateau Lafite-Rotchschild 1953 og Chateau Latour 1961. Nogle af dem med en auktionsværdi på op mod formentlig 100.000 kr. flasken.

Kun en af vinene (den antikke Margaux) viste sig ifølge gastro at være forfalsket, men smagningen på Sølyst blev ifølge bladet udgangspunktet for den gentagne svindel, som parret de følgende år praktiserede i forbindelse med luksuriøse smagninger af det, der gav sig ud for at være unikke vinperler.

Fra deres nye base i Basel i Schweiz slog det danske par sig op internationalt via den eksklusive og lukkede vinklub The White Club. Indmeldelsesgebyr 15.000 euro (godt 110.000 kr.), årskontingent 2.500 euro (godt 18.500 kr.) samt betaling for de formidable middage med vinsmagninger.

Ved hjælp af fotos af etiketterne på de flasker, som klubben efterfølgende serverede i blandt andet Hongkong, Bourgogne og London, kan ’gastro’ dokumentere, at den præcis samme flaske på forunderlig vis er blevet drukket flere gange for flere af de eftertragtede vines vedkommende. Tilsyneladende uden at en eneste af gæsterne har opdaget det og gjort opmærksom på svindelen.

I et enkelt tilfælde bliver en fransk rigmand og vinsamler ved et arrangement i Bourgogne i december 2012 angiveligt tilmed narret til at ’betale’ sin deltagelse ved selv at medbringe to kostbare vine fra legendariske Romanée-Conti i forventning om at komme til at smage den yderst sjældne raritet Romanée-Conti 1945. Den viser sig dog i sidste ende at mangle på smageprogrammet til franskmandens raseri.

Ved samme Bourgogne-arrangement deltog i øvrigt den danske vinkonge Peter Sisseck, der bl.a. står bag kultvinen Pingus i Spanien.

Det er ikke lykkedes bladet ’gastro’ at få en kommentar fra hverken Malene Meisner eller René Dehn. Også BT har henvendt sig til René Dehn via hans aktuelle firma i Sydafrika, men uden resultat.

Brugte vinflasker i høj kurs

Selv tomme flasker kan være værdifulde, hvis de har indeholdt nogle af verdens dyreste dråber vin. Det ved man både i udlandet - og i Danmark.

Eksempelvis er Bordeaux-slottet Chateau Lafite-Rothschild gået over til at udstyre alle foliekapslerne på deres flasker med en 13-cifret kode, der bekræfter ægtheden, skriver bladet ’gastro’.

Særligt i Kina har lyssky handel med flasker fra særligt efterspurgte luksusvine grebet om sig, og op mod halvdelen af visse topvine i landet skønnes at være kopivine. Her kan tomme flasker fra særligt attraktive vine i nogle tilfælde sælges for op mod 10.000 kr. Og for nylig kunne en dansk restaurant i Vordingborg da også sælge en kasse med tomme flasker til Kina for 1.000 kr. pr. flaske.

Din kommentar

Kommentarer

tjaaa

Skrevet af carsten guldhammer, Mandag den 12. maj 2014, 14:55

ja man kan jo spørge sig selv om hvor vidt de såkaldte experter nu også er experter når de tilsyneladene ikke kan smage forskel på en påstået dyr vi og så en karton vin

jeg mener da det er experterne der må være dybt til grin her

Super svindlere

Skrevet af Anonym, Torsdag den 8. maj 2014, 23:23

Kim er virkelig naiv hvis han har ubetinget tillid til dem. Enten er han totalt uvidende om hvad disse personer har lavet i deres lange svindler karriere alternativt er han medskyldig.

Der kan skrives en bog om alle de ting som de har bedrevet. De er helt sikkert kendt af Politiet allerede. Jeg kender folk som har mistet mange millioner ved at samarbejde med dem i andre anliggender og ikke noget der relaterer til vin.
De er super kreative og dygtige til deres svindel.

hahaha

Skrevet af Anonym, Fredag den 9. maj 2014, 08:20

kim, det er da vist ikke studenterhuen der har gjort dig platfodet

vin snobber

Skrevet af derrick, Torsdag den 8. maj 2014, 15:53

I.flg artiklen skulle dette så være den falske vin fra deres første vin smagning.

2000 Château Margaux, Margaux
Kompositorisk perfektion igen. Den er stramt styret, rank og slank, men ufattelig stærk. Den er saftig og savlende lækker med det typiske lidt jernagtige udtryk i eftersmagen antydet under den sødmefulde solbær. Næsen har lærebogsbestanddele som spidskommen, grafit, kvas og grannåle, kaffe og vanilje. Den er lige som den skal være nu, men det fortsætter den temmelig sikkert med at være 30 år mere.
97 point

Superlativer i slinger...

Skrevet af Forhenværende vintosse, Mandag den 12. maj 2014, 11:06

"Lærebogsbestanddele som spidskommen, grafit, kvas og grannåle..."?

Margaux

Skrevet af André Devald, Torsdag den 8. maj 2014, 16:27

Rigtig vin, derrick, men 100 år forkert. Der er tale om Château Margaux årgang 1900.

ja snydt kan man altid blive

Skrevet af Anonym, Torsdag den 8. maj 2014, 13:23

tja saadan er den moderne verden dem der er lidt ufin i kanten klare sig altid, be carefull out there

Godt gået

Skrevet af Anonym, Torsdag den 8. maj 2014, 12:35

Tjaa, hvis man er villig til at betale over 1000kr for en flaske vin, så fortjener man at blive taget i røven.

Godt gået

Skrevet af Anonym, Torsdag den 8. maj 2014, 12:34

Tjaa, hvis man er villig til at betale over 1000kr for en flaske vin, så fortjener man at blive taget i røven.

God moral

Skrevet af Thomas Rex Frederiksen, Torsdag den 8. maj 2014, 13:18

Endnu et eksempel på det moralske forfald. At folk som stoler på andre har fortjent at blive taget i røven er da et utroligt trist synspunkt. Desværre er netop disse synspunkter jo med til at fremme denne form for adfærd. Ærgerligt at der er så mange små, misundelige mennesker, som blot mener, at folk der har tjent penge blot skal snydes og med sådanne udtalelse er med til at legitimere svindel.

Som skrevet andetsteds bliver det nok svært i praksis at straffe disse tosser, omend jeg håber på udleveringspligt og at nogle tør trodse skammen og stå frem.

Snobberne taget i røven..

Skrevet af BjørnAnonym, Torsdag den 8. maj 2014, 11:56

Kan kun grine af de snobber, som tilsyneladene er blevet taget i røven af duoen..!! Men igen, så bliver de nok slet ikke dømt..!! Da der måske ikke er nogen af snobberne som ønsker at offentligheden, får kendskab til deres dumhed..!! bliver spændende om der kommer ansigter på nogle af snobberne..!! Og de 2, ja de forsætter bare med at svindle sig gennem livet..

Hvem har ret ?

Skrevet af Kim, Torsdag den 8. maj 2014, 11:49

hermed 2 links fra de 2 nævnte smagninger - hvor Jesper & Rene , selv deltog.
http://www.gastro.dk/blog/rene-langdahl-jorgensen/Da-voksne-mand-grad/
http://www.gastro.dk/vin/vinbonus/den-vildeste-vinsmagning/

Interessant at læse Renes Langdahls beskrivelser af vinene - især hvis de idag I deres Gastro (har ikke læst artiklen endnu) anklager Rene Dehn og Malene Mesiner for ikke at have rent mel i posen. Det undrer mig også at vin eksperter såsom Jancis Robinson og andre , der er i min optik, særdeles dygtige til at smage og genkende vine, skulle været blevet fuppet. Til Sølyst smagningen var det Christian Aarø - der åbnede alle vinene , samt at Jancis og Pekka Nuikki fra Finewinemagazine -havde set alle flaskerne før åbning. Jeg deltog selv i de 2 smagninger og vil være meget forundret hvis alle os der deltog i disse 2 meget fine vin events - ikke ville have opdaget at der var noget galt. Jeg håber at Malene Meisner & Rene Dehn vil blive renset for disse anklager, da jeg har fuld tillid til dem.

Beviserne er der jo

Skrevet af Anonym, Torsdag den 8. maj 2014, 17:13

Kim, som også Rudy Kurniawan-sagen viser så er det meget let at forfalske vin:

Rudy og måske også vores 2 "hvide" venner havde en stor beholdning af originale propper. Der er flere metoder til at få dem ud af flasken uden at ødelægge dem og kork kan udvidde sig under forsk. behandling så det er nemt nok at genkorke flasker, foliere dem og give dem lidt kunstig alder ved f.eks. at benytte kemikalier.

Som jeg skrev tidligere så er der jo ikke tale om at man har fyldt Piesporter i en Latour flaske.
De forskellige årgange der løber efter hinanden koster f.eks. såden her:

1. 12.000 kr
2. 30.000 kr
3. 8.000 kr
4. 80.000 kr
5. 14.000 kr

Det gør de fordi selv Latour findes i møg-årgange.

Dvs at for at "lave" en årgang nr. 4 - f.eks. en 1945 - så tager man de to nærliggende årgange (3: 8000 og 5: 14000 kr) som man vitterligt køber. Man blander dem sammen og det kan ingen gætte, for ingen ved hvordan en rigtig 1945 skal smage. Ikke Pekka Nuikki, ikke Aarø - ingen. Ikke fordi de ikke kan have smagt dem før, men der er enorm flaskevariation i disse oldinge. Det var præcist det samme Rudy gjorde i USA. Dvs at man har noget der umiskendeligt smager af Latour, men som er en wine-cocktail.

Jancis Robinson er jo ikke kendt for sin enorme smagssans - hun har ben i næsen og høje tanker om sigselv, men en sand ekspert i ældre vine er altså at overdrive. Det er Nuikki derimod - og så vidt jeg husker deltog han lige pludseligt ikke i flere af deres arrangementer.

Gastro er jo ikke pulitzer journalister - det er en drengeklub hvor man elsker at skrive lidt om månedens champagne osv. De er med garanti blevet tippet af de rigtige eksperter ved smagningerne, men i vinbranchen er det totalt taboo belagt at "oute" falsknerier - ofte falder det bare tilbage på en selv at man ikke kan smage hvor "ægte" vinene er. Så med mindre man har beviser så holder de fleste deres mund

du var med!!!

Skrevet af Anonym, Torsdag den 8. maj 2014, 13:31

hvordan er det saa har du stadig ondt i numsen efter den er blevet snydt hahahahaha

Hvorfor renser de ikke sig selv?

Skrevet af Jesper Uhrup, Torsdag den 8. maj 2014, 12:44

Kim - Sølystsmagningen er kun begyndelsen på svindlen, men det er uvist, om Dehn og Meisner til den smagning var trådt i karakter som de bedragere, de senere skulle vise sig at være. Flere af vinene den aften var sandsynligvis købt falske og var ikke omhældte, som senere var deres metode. Spørgsmålet er, om Meisner og Dehn vidste, at Margaux 1900 sandsynligvis var falske - de var i al faald advaret. Ved deres senere smagninger har vi klokkeklare beviser for, at mange vine var forfalskede, og Jancis Robinson har i øvrigt slettet al sin omtale af Dehn/Meisner-smagningerne. Meisner og Dehn haar haft et utal af chancer for at svare på anklagerne, men har ikke svaret. Malene Meisner og hendes advokat har forsøgt med fogedforbud at stoppe udgivelsen af gastro - men opgav da de rent faktisk så artiklen og beviserne. Hvis de har en god sag, hvorfor renser de så ikke sig selv?

Hvorfor renser de ikke sig selv?

Skrevet af Jesper Uhrup, Torsdag den 8. maj 2014, 12:43

Kim - Sølystsmagningen er kun begyndelsen på svindlen, men det er uvist, om Dehn og Meisner til den smagning var trådt i karakter som de bedragere, de senere skulle vise sig at være. Flere af vinene den aften var sandsynligvis købt falske og var ikke omhældte, som senere var deres metode. Spørgsmålet er, om Meisner og Dehn vidste, at Margaux 1900 sandsynligvis var falske - de var i al faald advaret. Ved deres senere smagninger har vi klokkeklare beviser for, at mange vine var forfalskede, og Jancis Robinson har i øvrigt slettet al sin omtale af Dehn/Meisner-smagningerne. Meisner og Dehn haar haft et utal af chancer for at svare på anklagerne, men har ikke svaret. Malene Meisner og hendes advokat har forsøgt med fogedforbud at stoppe udgivelsen af gastro - men opgav da de rent faktisk så artiklen og beviserne. Hvis de har en god sag, hvorfor renser de så ikke sig selv?

Har I lavet andet end at referere artiklen fra det seneste blad?

Skrevet af Christian Hoej, Torsdag den 8. maj 2014, 11:46

Til en afveksling har "gastro" lavet noget seriøst og spændende, og BT vælger så at følge op ved, at lave en direkte afskrivning af de 6-8 sider det drejer sig om - hvad sker der?

Her er helt klart tale om en interessant historie med et kriminelt tilsnit - det er endda på et niveau hvor EB ikke gider være med. Kom dog ind i kampen og undersøg sagerne selv!

God Humor

Skrevet af Ejnar Nielsen, Torsdag den 8. maj 2014, 11:41

Man kan jo kun grine i skægget når 1%'erne for en gang skyld er dem der bliver taget i måsen.

De kloge narrer de mindre kloge

Skrevet af Charlotte, Torsdag den 8. maj 2014, 11:23

Endnu engang bevis for, at der findes mange snobber og wannabe vinkendere, som gerne vil være noget ved musikken, som sidder og nyder og gurler dyr vin - tror de - og kommer med kommentarer som kun er til at grine af, at de kan smage forskellen på "denne fine Bordeaux" og andre vine i en anden og billigere prisklasse. Noget af en opvågning :-)

Til Grin

Skrevet af Anonym, Torsdag den 8. maj 2014, 11:17

Der kan man se de kan ikke kende forskel på en sur ny vin og en sur gammel vin. Så er det bevist at de bare vil gå med næsen opad og tro at de er noget.

he he

Skrevet af jette hAnonym, Torsdag den 8. maj 2014, 10:35

ja det er rent snobberi ,det er til grine af, vi almindelige mennesker nøjes med en flaske til 50 kr

Også på dansk grund?

Skrevet af Anonym, Torsdag den 8. maj 2014, 10:25

Kan huske jeg deltog i en middag på NIMB med den dynamiske duo i samarbejde med eventmanden Kristian Brask Thomsen.

Dengang serveredes en Dom P i Rose 1959, hvilket er den første kommercielle årgang og dermed meget dyr/sjælden - bla bla bla. Utroligt som der altid findes masser af disse flasker tilbage. Anyway så mener jeg at kunne huske at proppen (som normalt er stemplet og bør inspiceres) "forsvandt". Vinen har sikkert været en led fake. Ligeledes blev en 1907 Åland champagne, som ikke er mere end lad os sige 10-12.000 kr værd pga deres generelt ringe kvalitet, præsenteret i invitationen somom dens værdi var over 100.000 kr. Den eneste flaske der nogensinde har nået dette niveau var som slutpris på menukortet på et eller andet falleret russisk kaviar-bordel/hotel. Total svindel - og også skuffende at arrangøren bruger så billige "bling bling" tricks, men alle havde smoking på og følte sig åbenbart specielle

SuperBest har fået ny sommelier

Skrevet af Anonym, Torsdag den 8. maj 2014, 10:15

Det sker da også herhjemme

Skrevet af Aksel, Torsdag den 8. maj 2014, 10:07

Går man på en god restaurant i Danmark og køber en dyr vin på tilbud, er der mulighed for, at flasken er åbnet i forvejen. Det er i sig selv ok, blot det ikke er på "genbrugsflasker".

uåbnet

Skrevet af Anonym, Torsdag den 8. maj 2014, 14:02

Hvis en flaske er åbnet, når den kommer på bordet, skal tjenere venligt, men bestemt, bedes om bære den ud igen og bringe en uåbnet.
En vin skal vises uåbnet og godkendes af gæsten, og derpå åbnes ved bordet, og derpå smages om den har snert af udvikling til eddike.
Har den det, skal tjeneren bringe en ny, og seancen starte forfra.

En kendt sag

Skrevet af Anonym, Torsdag den 8. maj 2014, 10:03

Malene har gennem en årrække foretaget disse "first growth" smagninger med Schweiziske og bl.a. danske rigmænd.

Nu er det jo ikke sådan - hvis man svindler - at man omhælder en hvilken som helst netto vin på gamle flasker men snarere at man selv fremstiller en "fin" vin i en sjælden årgang ved at blande 2 billige (men aldersmæssigt nære) årgange sammen. De færreste ved jo hvordan en Romanée-Conti 45 smager, så man kan nemt tage en 47, der er billigere - og tilsætte en eller anden random vin til det ca passer med smagsnoter/årgangskendetegn.

For de fleste vil begejstringen over at smage noget Klampenborg-sjældent få al kritisk sans overbord, men der findes heldigvis også journalister og mere garvede anmeldere der ikke er bange for at sige deres mening. Har siddet mere end 1 gang på Søllerød med en eller anden jysk grosserer-type, hvis fine fine Bordeaux viser sig i fuld offentlighed at være noget forfalsket l o r t. Så skal i ellers se ydmygelse for åben skærm :)

Hvor er kilden?

Skrevet af Jesper Hansen, Torsdag den 8. maj 2014, 09:56

Kan ikke finde "Gastro" på en google søgning... Hvorfor kan aviser ikke finde ud af at angive kilder, så man selv kan læse den oprindelige kilde og ikke en gengivelse.

Alle kan blive snydt

Skrevet af JB, Torsdag den 8. maj 2014, 09:51

Alle kan blive snydt
Mange kan blive snydt flere gange
Men ikke alle kan blive snydt hele tiden

Det bliver sjovt at følge efterdønningerne.

Nååårh hvor synd.

Skrevet af Jens Andersen, Torsdag den 8. maj 2014, 09:16

Rige snobber er blevet snydt. Hvor er det dog synd for dem. :D

Godt smagt

Skrevet af Claus, Torsdag den 8. maj 2014, 09:11

Ret imponerende, at ingen tilsyneladende har haft nogen smagsmæssig ide om, hvad der rent faktisk blev serveret i glassene. Det er da godt gået...